Prethodni članak
Sljedeći članak

ANKETA: ‘Rakija, med, češnjak, đumbir, puno rada, puno zraka, to je pravi recept za imunitet’

Od ‘zahuktavanja’ epidemije koronavirusa, porasla je prodaja pripravaka za podizanje imuniteta, kao i vitamina. Pitali smo Zagorce koji su njihovi rituali za podizanje imuniteta


U našim je ljekarnama, od ‘zahuktavanja’ epidemije koronavirusa, porasla prodaja pripravaka za podizanje imuniteta, kao i vitamina. Kako kažu ljekarnici, i inače u jesen poraste prodaja ovih artikala, no ove godine posebno. ‘Dajte mi one najbolje, neovisno o cijeni’, kažu im ljudi. Podizanje imuniteta je pohvalno, jer kao što se kaže, bolje je spriječiti nego liječiti. Mnogo za zdravlje i imunitet znači i dovoljno spavanja, što tijelu omogućuje da se obnovi, regenerira i oporavi, zatim zdrava prehrana, vježbanje i provođenje što više vremena na svježem zraku, a dobro je, kažu stručnjaci, piti i puno vode. Kako često hranom ne možemo unijeti potrebne vitamine i minerale jer je pretjerano prerađena, a u zimskom periodu manje je dostupnog voća i povrća, od pomoći su dodaci prehrani. Za podizanje imuniteta najčešće koristimo dodatke prehrani koji sadrže vitamin C, vitamine B skupine, cink, beta-glukan, vitamin D, propolis, echinaceu, kurkumin, probiotike i drugo. Uobičajeni prirodni proizvodi koje koristimo za imunitet je med. Ne kaže se bez razloga da je žličica med žličica zdravlja. Tu je naravno i limun, bogat vitaminom C, zatim češnjak koji smanjuje krvni tlak, kolesterol u krvi, šećer u krvi, pospješuje rad i obnovu jetre i jača imunitet. To su samo oni najpoznatiji i najučestaliji prirodni preparati, voće i povrće koje doprinosi imunitetu i za kojim češće posežemo u zimskim mjesecima, iako ne bi bilo loše da ih koristimo tijekom cijele godine. A kako se od bolesti brane naši Zagorci i kakvi su njihovi rituali za podizanje imuniteta, pitali smo ih u mini – anketi.

Ankica Brezak, Stubičke Toplice:

Ništa posebno ne koristim za podizanje imuniteta, vitamin B12 uzimam i to mi puno pomaže. Naravno, koristim i limun, a med slabo jer mi ne paše baš za želudac. Pomaže to što koristim, imam dosta dobar imunitet, držim se.

 

Milka Gajski, Sveti Križ Začretje:

Dobivam B12 injekcije, to pomaže za imunitet, kao i B-kapi. Na taj način podižem imunitet. Puno koristim i med, limun ponekad, baš i ne.

 

Žarko Mikulec, Zabok:

Pijem čaj i limun, redovito, svaki dan, čak i više puta na dan. Najviše pijem zeleni čaj i čaj od kamilice. Med slabo koristim, češnjak često. Dobro se osjećam, mislim da to pomaže, to je moj recept.

 

Darija Franjčec, Zabok:

Koristim vitamin C, prašak, to je u principu to. Pijem još i vitamine za PreMama, kako sam nedavno rodila.

 

Božidar Rihtarić, Zlatar:

Domaća rakijica ujutro za ispiranje te protiv virusa i baktrija, a poslije hrane dobra zagorska kapljica i nema straha. To pomaže, barem za sad, barem meni. Češnjak uz hranu, med uz čaj. Za sada sam zdrav.

 

Milan Svetić, Pregrada:

Rakija, med, češnjak, đumbir, puno rada, puno zraka, i to je pravi recept za imunitet i zdravlje. Osam stršljena me spikalo prije mjesec dana, pet u glavu i tri u leđa i ništa mi nije bilo, doktorica je ostala u čudu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook