Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova dijagnoza, 'vjerojatan slučaj', za bliske kontakte sa simptomima

Obiteljski liječnici dobili su nove smjernice po kojima pacijente sa simptomima bolesti mogu voditi kao vjerojatno covid-pozitivne


Obiteljski liječnici odnedavno imaju mogućnost da osobe koje pokazuju simptome covida-19 ne šalju na PCR testove nego im određuju mjeru izolacije. Ona traje 10 dana od pojave simptoma, ako pacijent zadnja tri dana nema simptome. Takvim pacijentima pridružuje se dijagnoza “vjerojatan slučaj” covida-19, odnosno U07.2, piše Jutarnji.hr.

Dijagnoza U07.2

- Prije nekoliko dana dobili smo nove smjernice po kojima pacijente sa simptomima bolesti možemo voditi kao vjerojatno covid-pozitivne. Imam slučajeve gdje je jedan član obitelji bio pozitivan na PCR testu, a zatim su svi članovi obitelji razvili simptome. Kako se na PCR test čeka pet dana, dijagnosticirala sam ih kao pacijente kojima covid nije potvrđen, ali je vjerojatan. Nakon što obavim dnevne poslove, pacijente s dijagnozom U07.2 upisujem u repozitorij - rekla nam je jedna zagrebačka liječnica opće prakse. Kako neslužbeno doznajemo, nove smjernice liječnicima opće prakse donesene su jer su kapaciteti za PCR ili molekulska testiranja, kojim se s visokom pouzdanošću dijagnosticira covid-19, dosegli svoj maksimum koji se procjenjuje na oko 10.000 testova dnevno. Prema dokumentu “Kriteriji za testiranje na SARS-CoV-2, prekid karantene”, koji je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio 2. studenoga, u slučaju ograničenih kapaciteta testiranja u područjima s proširenom transmisijom prioritet za PCR testiranje imaju osobe koje su u riziku od razvoja teške bolesti i vulnerabilne skupine koje zahtijevaju hospitalizaciju, zdravstveni djelatnici te osobe s kliničkim simptomima koje su dio kolektiva (primjerice škole, ustanove za socijalnu skrb, zatvori ili bolnice) kako bi se što je brže moguće identificiralo grupiranje i zaustavilo širenje bolesti.

Smjernice HZJZ - a

“U situaciji proširene bolesti covid-19 u populaciji kakva je trenutno u Hrvatskoj, a u slučaju ograničenih kapaciteta kad prednost za testiranje imaju osobe koje su navedene u prethodnom paragrafu, sve osobe koje nisu prioritet za testiranje, a imaju simptome koji upućuju na bolest covid-19 i jasnu epidemiološku anamnezu (izloženost), treba tretirati kao oboljele tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka bolesti, a njihove bliske kontakte u karantenu/samoizolaciju. Liječnik primarne zdravstvene zaštite treba ovakve slučajeve prijaviti kao vjerojatne slučajeve putem prijave zarazne bolesti (digitalne platforme). Alternativno, takve se osobe može testirati brzim antigenskim testom unutar pet dana od početka bolesti”, navodi se u smjernicama HZJZ-a. Koliko je zasad u Hrvatskoj slučajeva “vjerojatnog covida”, do subote navečer nismo uspjeli saznati, piše Jutarnji.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook