Prethodni članak
Sljedeći članak

ALARMANTNO: Zagorci preko noći ostaju bez svojih liječnika obiteljske medicine


Nedostatak liječnika obiteljske medicine u Hrvatskoj tema je koja je zadnjih mjesec dana punila novinske stupce. Nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sve je veći problem i s njime se susreće sve više pacijenata, koji čak i preko noći ostaju bez svog izabranog liječnika.

U Hrvatskoj fali 300 liječnika obiteljske medicine

Struka upozorava da je stanje alarmantno, a prema podacima Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u Hrvatskoj su 104 tima obiteljske medicine bez nositelja, što bi značilo da 104 ordinacije nemaju stalnog liječnika, nego ih pokrivaju ostali liječnici za zamjenama. Podaci Digitalnog atlasa hrvatskog liječništva, publikacije Hrvatske liječničke komore, ukazuju na to kako imamo 2327 timova obiteljske medicine, ali samo 2223 liječnika obiteljske medicine, koji skrbe o 3,66 milijuna osiguranih osoba. Od njih, čak 85 je starije od 65 godina i u ordinacijama ih zadržava samo entuzijazam i predanost struci i pacijentima, stoga iz KoHOM – a ističu kako u Hrvatskoj nedostaje gotovo 300 liječnika obiteljske medicine.

Specijalizacije i mirovine

Ponukani pismom čitatelja, kako su čak dva liječnika obiteljske medicine otišla iz Doma zdravlja Zabok, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje s liječnicima obiteljske medicine u Krapinsko – zagorskoj županiji. Ove je sezone nezadovoljstvo pacijenata povećano zbog velikih gužvi u ordinacijama, što i ne čudi, obzirom na sezonu respiratornih bolesti koje još uvijek pune ambulante. Ipak, ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije dr. Nada Dogan potvrdila nam je kako se i naši domovi zdravlja u protekle dvije godine susreću s nedostatkom liječnika. Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije djeluje kroz šest ispostava; u Donjoj Stubici, Zaboku, Pregradi, Krapini, Klanjcu i Zlataru te u tom sustavu djelatnost opće/obiteljske medicine obavljaju 33 tima i 39 timova u privatnoj praksi. – Razlog nedostatka liječnika, s kojim se susrećemo u protekle dvije godine, je odlazak liječnika u mirovinu te odlazak mladih liječnika na specijalizacije – pojasnila je dr. Dogan, ali je upozorila i na jednu vrlo važnu stvar, koja također utječe na nedostatak liječnika generalno. – Mladi liječnici kako je poznato nisu zainteresirani za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Prema našim saznanjima razlog tome je opterećenost liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, administracija, nemogućnost napredovanja i razlike u primanjima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolničkom sustavu – kaže ravnateljica Doma zdravlja KZŽ.

U Krapinsko – zagorskoj županiji trenutno nedostaje devet liječnika obiteljske medicine i to po jedan liječnik u Humu na Sutli, Zaboku, Loboru i Petrovskom te njih čak petero u Krapini. – Unatrag tri mjeseca raspisana su tri natječaja, a trenutno je jedan u tijeku, no nažalost se nitko nije javio – rekla je dr. Dogan. Rad u ambulantama i ordinacijama u kojima nedostaje liječnika, pojasnila je, organiziran je popunjavanjem radnih mjesta liječnika iz mirovine i liječnika iz drugih ustanova van radnog vremena na četiri sata. – Ovakva organizacija sigurno ne zadovoljava potrebe naših pacijenata, no to je trenutno jedini način na koji smo mogli organizirati rad ordinacija. Molimo naše pacijente za razumijevanje i strpljenje za ovakvo stanje – zaključila je ravnateljica Doma zdravlja KZŽ dr. Nada Dogan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook