Prethodni članak
Sljedeći članak

Papa Franjo: 'Homoseksualnost nije zločin. Biskupi trebaju proći proces obraćenja'


Papa Franjo je kritizirao zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost te ih nazvao nepravednima rekavši da Bog voli svu svoju djecu takvu kakva jesu. Također je pozvao katoličke biskupe da požele dobrodošlicu LGBTQ osobama u crkvu. "Homoseksualnost nije zločin", rekao je jučer tijekom intervjua za Associated Press.

Pritom je priznao da katolički biskupi u nekim dijelovima svijeta podupiru zakone koji kriminaliziraju homoseksualnost ili diskriminiraju LGBTQ zajednicu, a sam je to pitanje nazvao "grijehom". No, pripisao je takve stavove kulturnom naslijeđu i rekao da biskupi trebaju proći kroz proces obraćenja kako bi svima priznali dostojanstvo, prenosi Index.

"Ti biskupi se moraju preobratiti i pokazati nježnost kakvu Bog ima prema svakome od nas."

Otprilike 67 zemalja ili jurisdikcija diljem svijeta kriminalizira istospolne seksualne odnose, od kojih 11 zna za takvu aktivnost izreći smrtnu kaznu. U SAD-u više od desetak saveznih država još uvijek ima zakone protiv sodomije unatoč presudi Vrhovnog suda iz 2003. godine kojom su ti zakoni proglašeni neustavnim.

Ujedinjeni narodi su u više navrata pozvali na ukidanje zakona koji izravno kriminaliziraju homoseksualnost tvrdeći da oni krše prava na privatnost i slobodu od diskriminacije te predstavljaju kršenje obveza zemalja prema međunarodnom pravu da štite ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Proglašavajući takve zakone "nepravednima", papa Franjo je rekao da Katolička crkva može i treba raditi na tome da im stane na kraj. "To mora učiniti. To mora učiniti", rekao je. Zatim je citirao Katekizam Katoličke crkve rekavši da homoseksualce treba poštovati i prihvatiti te da ne smiju biti marginalizirani ili diskriminirani.

"Svi smo mi Božja djeca, a Bog nas voli takve kakvi jesmo. Homoseksualnost nije zločin. To nije zločin. To je grijeh. Dobro, treba razlikovati grijeh i zločin. Grijeh je i ne činiti dobro drugima", rekao je Papa Franjo za AP.

LGBT zajednica je kritizirala papu Franju zbog dekreta vatikanskog ureda za doktrinu iz 2021. prema kojem crkva ne može blagosloviti istospolne partnere "jer Bog ne može blagosloviti grijeh".

Vatikan je 2008. godine odbio potpisati UN-ovu deklaraciju koja je pozivala na dekriminalizaciju homoseksualnosti zbog izraza poput "seksualne orijentacije" i "rodnog identiteta" koje je smatrao problematičnima. Vatikan je tada ipak pozvao zemlje da ne provode "nepravednu diskriminaciju" homoseksualaca i ukinu kazne protiv njih, piše Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook