Prethodni članak
Sljedeći članak

50. BRANJE GROJZDJA: Koncerti, sportska događanja, dječje berbarije, a na završnicu dolazi predsjednik Milanović

Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja


Posljednjeg tjedna u rujnu u gradu Pregradi tradicionalno se održava manifestacija „Branje grojzdja“, posvećena grožđu i njegovoj preradi, kojoj je osnovna namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati tradicijsku kulturu našeg kraja.

Ove godine manifestacija bilježi svoju 50. obljetnicu, a održat će se od 20. do 26. rujna 2020. pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Iako u nešto manjem obimu, ovaj veliki jubilej proslavit će se uz poštivanje svih epidemioloških mjera i uputa Stožera civilne zaštite RH.

Program započinje već ovu nedjelju, 20. rujna ranom zorom na jezeru Gorica gdje se održava ribolovno natjecanje u disciplini lov ribe udicom na plovak. Tijekom jutra kreće i pohod planinara kunagorskim stazama. U popodnevnim satima na igralištu NK Pregrada odigrat će se utakmica 1. ŽNL u kojoj će snage odmjeriti NK Pregrada i NK Klanjec. Od 17 sati program se seli na terasu Gradske kavane gdje će Amatersko dramsko kazalište iz Svetog Križa Začretja izvesti predstavu „Ordinacija“, a potom na Trgu Gospe Kunagorske slijedi predstavljanje knjige „Branje grojzdja-retrospektiva“ u kojoj je opisano 50 godina veselja, tradicije i uspomena s ove najpoznatije pregradske manifestacije.

Tjedan koji slijedi ispunjen je raznovrsnim sadržajima. U ponedjeljak Osnovna škola Janka Leskovara organizira „Berbarije za one malo starije“, utorak navečer rezerviran je za predstavljanje albuma „Tri metra od mora“ Andrije Rudića na terasi Gradske kavane, a u srijedu u 19 sat bit će otvorena izložba pod nazivom „Podravska naiva u Pregradi“ u organizaciji Muzeja grada Pregrade.

S obzirom da se diljem Europe od 23. do 30. rujna održava Europski tjedan sporta, TZP Srce Zagorja, kao nositelj titule Europske zajednice sporta 2021. priključila se programu događanjima u sklopu manifestacije Branje grojzdja. Tako će se u četvrtak, 24. rujna na igralištu NK Pregrada održati mini turnir veterana NK Pregrada, NK Straža i NK Desinić, a dan kasnije na istom mjestu održat će se otvorenje pomoćnog igrališta od umjetne trave nakon čega slijedi tradicionalni nogometni Kup mjesnih odbora Grada Pregrade.

Kao i svake godine, u zabavnom dijelu programa, manifestacija donosi nekoliko koncerata, koji započinju već u četvrtak, kada će na Trgu Gospe Kunagorske nastupiti pregradski Kmeti kojima će se na pozornici pridružiti gosti: Klapa Brv i Rajko Suhodolčan. Petak je rezerviran za festival „Vinske popevke i napitnice“ u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Pregrada koji će ove godine biti revijalnog karaktera, a večer će upotpuniti akustična izvedba zabavne glazbe. Istoga dana u 18 sati otvara se i tradicijski sajam te izložba namještaja od starih bačvi.

U petak će se također održati Dječje berbarije u organizaciji Dječjeg vrtića „Naša radost“, a bit će postavljen volonterski kutak projekta „URBACT Volunteering cities“, kao i kutak za mlade u sklopu projekta „Za mlade u Pregradi: Gradski program za mlade 2021.-2025.“

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, ove godine neće se održati povorka beračica i berača, već manifestacija završava u subotu, 26. rujna svečanošću 50. Branja grojzdja u Vinariji Zdolc, kojoj će prisustvovati i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Uz tradicionalnu berbu, glazbu i veselje održat će se i potraga za tajanstvenim grozdom.

Toga dana u prijepodnevnim satima Šahovski klub Pregrada održava brzopotezni šahovski turnir za seniore u Lovačkom domu, a od 16 sati Savjet mladih priređuje Moto – alku, nakon koje slijedi rock'n'roll predah uz Onaj drugi i Hands & Voice na Trgu Gospe Kunagorske, u sklopu projekta Za mlade u Pregradi, a uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook