Prethodni članak
Sljedeći članak

100% ZAGORSKO U ZAGREBU: 'Došli smo sa srcem, puni entuzijazma i nudimo najbolje iz Zagorja'

Ove godina na manifestaciji sudjeluje 70 izlagača koji će na Trgu bana Jelačića predstaviti zvukove i mirise zagorske tradicije, poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i proizvode tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.


Na Trgu bana Jelačica u Zagrebu danas je simbolično otvorena manifestacija 100% Zagorsko“ u Zagrebu koja se u metropoli održava po 11. puta. „100% Zagorsko“ je manifestacija prodajno-izložbenog čiji je cilj promovirati Zagorje kao poželjnu turističku destinaciju bogate kulturne baštine i gastronomske ponude. Ove godina na manifestaciji sudjeluje 70 izlagača koji na Trgu bana Jelačića predstavljaju zvukove i mirise zagorske tradicije, poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i proizvode tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.

U ponudi je bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi, vina i voćna vina, suhomesnati proizvodi, licitari i tradicijske igračke, a posjetitelji će moći uživati i u zagorskim štrukljima. Na Trgu je i izdvojen turistički kutak gdje će se prezentirati Turistička zajednica, muzeji, hoteli i ugostiteljski objekti.
Zbog preventivnih epidemioloških razloga neće se održati tradicionalni popratni kulturno-zabavni program, te će se svi prehrambeni proizvodi prodavati isključivo zapakirani.


Pozdrave sa zagrebačkog glavnog trga uputila je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek istaknuvši da se Zagorje i Zagreb vole desetljećima, odnosno stoljećima jer su naslonjeni jedni na druge. – 100% Zagorsko je dokaz  koliko Zagrepčanima i Zagrepčankama, ali i svim gostima grada Zagreba znači ova manifestacija jer je zaista uvijek brojno posjećena. Manifestacija je i ove godine došla u Zagreb sa svom svojom raskoši proizvoda. Naime, bez obzira na situaciju s koronom, izložili smo preko 70 štandova, jedino što neće biti one tradicionalno kulturno – umjetničke manifestacije. Nismo toliko brojni, ali smo došli sa srcem, puni entuzijazma i ponudom onoga najboljeg iz Zagorja, od meda, sira, štruklji, kolača, vina, povrća, cvijeća, tradicionalnih igrački, medenjaka… sve ono što Zagrepčanci vole i po što rado dolaze u Zagorje – naglasila je Petek.


Istaknula je i kako su Zagrepčanci u prvih osam mjeseci ove godine i dalje top gosti u kategoriji domaćih gostiju. – Danas smo mi došli i k vama i nadam se da ćemo se viđati i u Zagorju. Mi sa svim ovim uslugama i proizvodima na trgu, promoviramo Zagorje kao turističku destinaciju Zagorje Bajku na dlanu. Neka okusi, mirisi, zvukovi i slike Zagorja danas i sutra odzvanjaju zagrebačkim trgom. A vi nas posjetite u Zagorju tokom cijele godine – pozvala je Petek, zahvalivši posebno Gradu Zagrebu na ovogodišnjoj, ali i i na podršci svih ovih godina, koliko se održava manifestacija.

 


Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejan Jaić istaknuo je kako im je velika čast da je po 11. puta srce Zagorja na njihovom glavnom trgu i da se tradicija nastavlja unatoč epidemiološkoj situaciji s COVID-om 19. - Ove godine jest manje izlagača, no vjerujem da će se već iduće godine ta brojka vratiti na svoju pravu razinu. Srce Zagorja, tradicijski proizvodi sve ono što vrijedne ruke Zagoraca proizvode i rade danas je našem trgu. To nas veseli, jer Zagreb ima veliku poveznicu za Zagorjem i tu suradnju želimo nastaviti i pretvoriti u jedno zajedničko srce Zagreba i Zagorja – poručio je pročelnik Jaić.


Manifestacija 100 % Zagorsko se održava u dva dana, u petak do 22 sata, a u subotu 19. rujna od 8 do 20 sati. Posjetite Zagorce na glavnom zagrebačkom trgu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook