Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Začarana zagorska šuma u kojoj rastu slatkiši, a coprnice kuhaju juhu, hit je među brojnim izletnicima

Nakon dvije godine korona-stanke, Izletničko - poučna steza 'Coprnjasti put' u Sekirišću, zagorskom selu u općini Sveti Križ Začretje, doživjela je svoju novu renesansu i postala jedna velika zagorska turistička atrakcija


Članovi Udruge za obnovu starina, priča i legendi 'Coprnjaki i coprnice' iz Sekirišća kod Svetog Križa Začretja već godinama organizira jednodnevne izlete u prirodu za vrtiće i škole, kako bi djecu kroz šetnju Izletničko - poučnom stezom 'Coprnjasti put' upoznali sa starim običajima i legendama svog kraja. Iako su dvije pandemijske godine zaustavile sve izlete, ovog proljeća 'Coprnjasti put' vratio se u velikom stilu u kalendare brojnih vrtića i škola iz čitave kontinentalne Hrvatske. – Dolaze nam djeca iz čitave sjeverozapadne Hrvatske, ali i iz Siska, Karlovca, Slavonije. Konačno se nakon koronavirusa sve malo otvorilo. Mi se, doduše, ništa posebno ne reklamiramo. Priča o nama najviše ide usmenom predajom, među odgajateljima u vrtićima i učiteljima u školama – ispričao nam je Petar Vukić, poznat kao Šerfa, koji je jedan od glavnih pokretača i nositelj čitave ove lijepe zagorske turističke priče.

Jedina suvenirnica

A ta priča započela je još 2004. godine, kada je Udruga osnovana. – Osnovali smo se jer smo čuli od naših starijih sumještana legendu da su se u toj našoj 'Začarnoj šumi' nekad skupljale coprnice koje su kuhale čarobne napitke, koji su pomagali ljudima u rješavanju njihovih različitih problema. Stoga smo se mi odlučili oživjeti tu legendu. Ja sam tad imao ovdje i svoj ugostiteljski objekt, no sada sam njega u potpunosti stavio u funkciju Udruge i u njemu sad imamo sjedište i primamo izletnike, odnosno, uglavnom vrtićku i školsku djecu. Također, treba napomenuti da smo i jedino naselje u čitavoj općini Sveti Križ Začretje koje ima i suvenirnicu, a u njoj prodajemo tematske suvenire, koje izrađuju naši članovi – ispričao nam je Vukić.

Zabavna terenska nastava

Sam boravak djece koja stignu na izlet u Sekirišće, kombinacija je edukacije, zabave ali i fizičke aktivnosti, stoga i ne čudi što su ga brojni pedagozi prepoznali kao zanimljivost koju jedni drugima preporučuju usmenom predajom. – Kad dođu, djecu prvo počastimo našim domaćim štruklima, domaćim kolačima, koje proizvodi naša Udruga i naši domaći, lokalni OPG-ovi. Nakon toga imaju 'plesno zagrijavanje' u našem klubu te ih potom vodimo u naš mali zoološki vrt u kojem mogu vidjeti naše ovce, koze, zečeve, patke, golube...sve ono što mi imamo na selu. Djeca su time oduševljena. A imamo i magarca, kao i ponije, koji su im posebno atraktivni jer ih mogu jahati. Zatim u pratnji kočije, na kojoj se i djeca naizmjenično voze, krećemo prema ulazu u našu Začarnu šumu, gdje ih dočekuju čarobni napitci, kao i natjecanje u piljenju starinskom, ručnom pilom. Kad uđu u Začaranu šumu, vide da po granama rastu slatkiši, lizalice, baloni, koje mogu ubrati. Kroz Začarnu šumu dolazimo na prvo odmorište, kod Potepuhove kućice, koju smo tako nazvali u čast našeg preminulog člana, koji nam je puno pomogao oko cijelog projekta, profesoru Petru Štefancu. Tamo upoznaju legendarne, dobre coprnice, koje nam kuhaju čarobnu juhu u velikom kotlu. Imamo i razne igre, od jahanja na metli, nošenja vode, zabijanje čavla, gađanja pračkom i slično, a pobjednicima dijelimo i diplome. Nakon toga idemo na odmorište broj dva, gdje im pokazujemo i objašnjavamo kako izgleda i čemu služi drvena zagorska klet – gotovo u dahu nam je ispričao Šerfa te napomenuo kako cijela priča nije samo zabava i rekreacija, već i terenska nastava, na kojoj djecu poučavaju o lokalnim znamenitostima, a potom ih i kroz zabavu ispituju.

Stvaran svijet

Posljednje, treće odmorište, nalazi se kod klijeti našeg poznatog glumca, Adama Končića, koji cijeloj priči daje i jednu kulturno-umjetničku notu. Adam im tamo, naime, izvede i jedan dvadesetominutni dramski program. – Dok su djeca s Adamom, učiteljice i ja kao vodič moramo se ići kulturno uzdizati u Adamovu Galeriju naive, jer ne možemo djeci reći da se mi idemo malo okrijepiti dok su ona na predstavi – uz smijeh nam govori Vukić, koji se odmah potom naglo uozbiljio. – Moram naglasiti da je cilj čitavog ovog programa, odnosno, cilj naše Udruge, da ta djeca koja dođu kod nas na izlet, vide i shvate kako ima puno lijepih igara u prirodi, u šumi. Znamo da je danas tati i mami najlakše reći 'Pusti me na miru i odi za kompjutor'. I sad sva ta mala djeca žive u tom svom nestvarnom svijetu, a to nije nikako dobro. Ovo što mi radimo je da im prikazujemo stvaran svijet i potičemo ih na igre u prirodi. Djeca to prepoznaju i oduševljena su time – kaže Petar Vukić.

Usmena predaja

Tog dana kad smo s njime razgovarali u njegovoj 'Galeriji naive', na izlet je stiglo i 36 učenica i učenika nižih razreda područnih škola Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice, točnije, PŠ Sveti Matej, PŠ Dobri Zdenci i PŠ Hum Stubički. Kako nam je ispričala voditeljica izleta, učiteljica Bernarda Razum, dio toga izletničkog dana proveli su u Muzeju krapinskih neandertalaca, a potom su stigli u Sekirišće. – Za ovu izletničku stazu čuli smo od kolegica iz škole, a potom se s njome upoznali i putem interneta. Činjenica da se kroz rad jedne udruge oživljavaju lokalne legende je izvrsna. I trebalo bi to što više poticati, održavati i čuvati te zahvaliti svim tim ljudima koji daju toliko energije i truda da djeci prenesu ono što je nekada bilo u našem kraju. Dodatna vrijednost je što se time djecu potiče na boravak i igru u šumi, u prirodi – rekla je učiteljica Bernarda te dodala kako bi voljela da djeca za to imaju svakodnevnu priliku.

Učenje kroz šalu

Naš glumac i pjevač Adam Končić, koji je rodom iz susjednog Brestova Orehovičkog, a upravo na kraju ove izletničke staze ima svoju klet, od početka je član Udruge 'Coprnjaci i coprnice'. Sretan je, kaže, što kao profesionalni glumac može doprinijeti promociji svog kraja i njegovih legendi. – Djecu dočekam na pragu svoje kleti, predstavim im se te ih pitam znaju li gdje je Zagrebačko gradsko kazalište 'Komedija' te im objasnim da sam ja djelatnik tog kazališta, kao glumac i pjevač, te da ih jednog dana mogu i tamo zabaviti, kad dođu s roditeljima. Potom djeci recitiram poeziju na kajkavskom, pjesme koje su napisali njihovi vršnjaci, a koje obično uzmem iz Recitala dječjeg kajkavskog pjesništva 'Dragutin Domjanić' iz Svetog Ivana Zeline. Naravno, ima puno djece koja danas ne znaju sve kajkavske riječi pa im nakon pjesama objašnjavam značenje njima nepoznatih riječi, tako da se kroz poeziju i šalu djeca i ja odmah malo pospominamo i nešto novo naučimo. Inače, čitav izlet je vrlo lijepo sadržajno zaoukružen i veseli me što sam dio čitave ove priče kroz koju mladim generacijama dodatno približavamo naše Hrvatsko zagorje, naše običaje, starine, legende i, dakako, naš kajkavski jezik – zaključio je Adam Končić.

Kako sve to skupa izgleda, pogledajte u kratkom video sažetku kojeg je pripremio naš fotoreporter, Rikard Jadan:

Još članaka iz "Turizam"

Facebook