Prethodni članak
Sljedeći članak

U Dvoru Veliki Tabor obilježeni Europski dani arheologije


U subotu, 18. lipnja 2022., u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću obilježeni su Europski dani arheologije. Cilj navedene manifestacije je promoviranje arheologije, kao i njeno približavanje široj javnosti. Stoga je u Dvoru održan prigodan trosatni program na temu arheologije koji se sastojao od prikazivanja filma, kostimiranog stručnog vodstva te četiriju edukativno-zabavnih radionica koje su osmislile i vodile djelatnice Dvora Veliki Tabor: kustosica i voditeljica Renata Dečman, viša restauratorica tehničarka Andrea Brlobuš te muzejska pedagoginja Kristina Pavlović. Radionice su protekle u opuštenoj i veseloj, ali i natjecateljskoj atmosferi. Na radionici „Oživimo bojom arheološke ulomke!“ posjetitelji su dobili zadatak da gipsane ulomke pećnjaka obojaju kako bi što više nalikovali originalnom predmetu. Sudjelovanjem na radionicama „Memory – muzejski predmeti“, „Slagalica Meluzina“ te „Potraga za zagonetnim arheološkim predmetom“ posjetitelji su se igrali i zabavljali, ali i iskazali svoj natjecateljski duh, razvijali kognitivne sposobnosti, te saznali kakvi se sve predmeti nalaze u fundusu muzeja. Dio tih predmeta mogli su i razgledati te nešto o njima naučiti u kostimiranom stručnom vodstvu muzejske tehničarke Nives Ćurković.

Kako je prilikom arheoloških istraživanja Velikog Tabora pronađeno mnoštvo ulomaka pećnjaka, prikazivanjem filma „Rekonstrukcija renesansnih peći“ posjetitelje se pobliže upoznalo upravo s tom skupinom predmeta.

Europski dani arheologije (EDA) kontinuirano se organiziraju u Francuskoj od 2010. godine, a od 2019. manifestacija se širi i na druge europske zemlje. Glavni organizatori ove manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Francuske i Francuski nacionalni institut za preventivna istraživanja (Inrap) uz niz partnerskih institucija diljem Europe. Glavni organizator za Hrvatsku je Arheološki muzej u Zagrebu.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Turizam"

Facebook