Prethodni članak
Sljedeći članak

Terme Tuhelj očekuju daljnje poraste u poslovanju i najavljuju nove investicije

Terme Tuhelj ove godine očekuju daljnjih 30-ak posto više noćenja u odnosu na 2014., u kojoj su imali 36 posto više noćenja, a uz prvi MBA studij turizma u suradnji s poslovnom školom Bled iz Slovenije, najavljuju i nove investicije.


Terme Tuhelj ove godine očekuju daljnjih 30-ak posto više noćenja u odnosu na 2014., u kojoj su imali 36 posto više noćenja, a uz prvi MBA studij turizma u suradnji s poslovnom školom Bled iz Slovenije, najavljuju i nove investicije, piše Poslovni.hr

Ocjenjujući prošlu godinu uspješnom, direktorica Termi Tuhelj Ivana Kolar ističe za Hinu da su sa 87 tisuća noćenja zabilježili porast od 36 posto u odnosu na 2013. te znatno pridonijeli turističkim porastima cijele Krapinsko-zagorske županije.

Financijski će i prošlu godinu poslvoati s plusom. Ipak, prihodi su im lani rasli manje od očekivanja, za oko 8 posto u odnosu na godinu ranije, što je najviše rezultat malog 'pobačaja' na vanjskim bazenima zbog lanjskog kišovitog ljeta, zbog kojeg su praktički ostali bez ljetne sezone i imali manje kupača.

Za lanjski rezultat i veliki porast noćenja najzaslužniji su strani turisti, čiji je udjel u ukupnom broju gostiju porastao na 52 posto, s oko 50 posto u 2013., a najveće poraste ostvarili su turisti s njemačkog i austrijskog tržišta na kojima su znatno marketinški ulagali i pojačali suradnju s velikim agencijama i touroperatorima.

Rast noćenja zabilježili su i kod domaćih turista te sa svih drugih tržišta, čime se, po riječima Kolar, već u prvim godinama rada opravdava investicija u prije tri godine otvoren novi hotel The Well sa četiri zvjezdice.

S novim hotelom rade više i bolje, a jedini u Hrvatskoj razvijaju i nadogradnju wellness ponude ili tzv. selfnessa koji podrazumijeva personalizirani pristup gostima, razvoj zdravih navika, pa i zdrave hrane koja sad čini oko 30 posto sve hrane na njihovim menijima.

Prioritet investicije u energiju

Nakon velikih ulaganja u objekte zadnjih godina, ove će se više fokusirati na investiranje u proizvod, radne procese i povećanje kvalitete svih usluga u hotelu, na bazenima i u wellnessu te u kongresnom segmentu. U tom su segmentu lani također zabilježili poraste, pogotovo kod velikih međunarodnih kongresa.

Najvažnija investicija ove godine bit će u energiju i projekt promjene energenta, i to tako da će plin ugradnjom toplinskih dizalica zamijeniti korištenjem termalne vode za grijanje cijelog objekta, čime bi prepolovili sadašnje troškove energije.

Kako je projekt u pripremi, još nema konačnog troškovnika, ali Kolar vjeruje da to mogu napraviti do kraja ove godine, pri čemu razmatraju i mogućnosti preko EU fondova u suradnji sa svojim vlasnikom slovenskim Termama Olimia i druge.

Pripremaju i investiciju za proširenje kampa sa sadašnjih 30 na oko 100 parcela, koja bi mogla krenuti iduće godine, a u planu je i veća investiciju u uređenje bazenskog kompleksa, kojeg nakon deset godina treba dopuniti novim vodenim atrakcijama.

Novca za investicije i marketing bilo bi i više kada bi se turizmu kao radno-intenzivnoj grani s niskom dobiti smanjili neki troškovi, pa tako i PDV-a za smještaj i hranu ispod 10 posto, te kada bi sličnu stopu dobile i wellness usluge, koje se u Hrvatskoj za razliku od primjerice Slovenije, još svrstavaju u ostale, a ne turističke usluge", poručuje Kolar.

Inače, u ožujku, u suradnji s poslovnom školom Bled iz Slovenije, Terme Tuhelj pokreću prvi MBA studij turizma u regiji, ali i šire u Europi.

Studij se sastoji od dvije edukacije, jedna je u pet modula kroz pet tjedana seminara za turistički menadžment, a druga studij (MBA) turizma od nekoliko semestara odnosno 18 tjedana pri čemu polaznici mogu birati jedan ili oba programa. Prva dva modula od pet odnosno 18 odvijat će se u Termama Tuhelj, a ostalo na Bledu.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook