Prethodni članak
Sljedeći članak

Suradnja Sidney-Hrvatsko zagorje: Nove mogućnosti za zagorski turizam

U ateljeu slikara Stjepana Đukića Pište u Ravnicama održan je sastanak inicijativne grupe za uspostavu šire kulturne i turističke suradnje između australskoga grada Sidneya i Hrvatskoga zagorja.


U ateljeu slikara Stjepana Đukića Pište u Ravnicama održan je sastanak inicijativne grupe za uspostavu šire kulturne i turističke suradnje između australskoga grada Sidneya i Hrvatskoga zagorja.

Poticaj za taj program dale su australske Hrvatice, lobistica Vesna Krizmanić i vlasnica Hrvatske turističke agencije Adriatic Adventures iz Sideya Blaženka čvorak. Nastavak je to suradnje i njihova  prijateljstva sa slikarom Stjepanom Đukićem Pištom, koji  je u proteklih pet godina nekoliko puta boravio u Australiji, stekavši tamo mnogobrojne prijatelje,  posebice među tamošnjim Hrvatima.

Suradnja je nastavljena redovitim tjednim emisijama koje se iz Ravnica, uživo emitiraju preko Hrvatskoga narodnog radija u Sidneyu, čiji su vlasnici Josip Kaptolac i Ana Dragičević. Uskoro slijedi bolje predstavljanje Krapinsko-zagorske županije kao turističke destinacije i na australskim tv kanalima.

Hrvatska turistička zajednica nema svoj ured u Australiji, a nema niti specijalizirane turističke agencije, pa je Adriatic Adventures Sidney jedina koja nudi programe boravka u Hrvatskoj.

– Sada se želimo usredotočiti da pokažemo prirodne ljepote Hrvatskoga zagorja, kulturnu baštinu, suvremenu umjetnost i wellness destinacije u koje svakako spadaju i zagorske toplice. Želimo usmjeriti turiste da za posjeta Hrvatskoj najprije dođu u Zagorje, a onda, ako žele,  nastave prema Istri, Plitvicama i Jadranu, rekla je Blaženka Čvorak, inače rođena Zagorka koja se u Australiji turizmom bavi od 1979. godine. 

Inicijativu podupiru glazbenik i ugostitelj Branko Greblički Ventek, koji je i Predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore KZŽ, novinar Nikola Capar i glazbenik Rajko Suhodolčan.

-Suradnja u drugome smjeru predviđa pored organizacije glazbenih koncerata i uključivanje u svijet ljepote organizacijom modnih revija. Hrvatsko zagorje želimo predstaviti i kroz tradicionalnu glazbu i gastronomsku  ponudu, jer je to dobar adut zagorskoga turizma, kao i velike mogućnosti u sektoru zdravstvenoga turizma i manjih turističkih destinacija, dodala je Vesna Krizmanić. Najavljena je i prva organizirana grupa australskih odvjetnika i liječnika, koji stižu u Zagorje ujesen.

Večeru za sudionike sastanka i goste iz Australije pripremili su kuhari Restorana Zelenjak, a na stolu su se našla i odlična Ventekova i Severova vina.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook