Prethodni članak
Sljedeći članak

Studenti iz Miamija oduševljeni Zagorjem

Prošli tjedan Mariju Bistricu posjetila je skupina od četrdesetak studenata. Iako su na prvi pogled izgledali poput uobičajena grupice turista, iza ovih posjetitelja i njihovog dolaska stoji zanimljiva priča.


Prošli tjedan Mariju Bistricu posjetila je skupina od četrdesetak studenata. Iako su na prvi pogled izgledali poput uobičajena grupice  turista, iza ovih posjetitelja i njihovog dolaska stoji zanimljiva priča.

Naime njihov dolazak iniciran je prvenstveno radi voditelja puta i turističkog vodiča Andre Partee-a koji ih je doveo na jednodnevni izlet u Hrvatsku kao predah od predavanja koje pohađaju u sklopu ljetne škole u Firenci. Andre, kao strastveni putnik, Zagorje je otkrio prije nekoliko godina i u Mariji Bistrici stekao jako dobre prijatelje s kojima je ostao redovito u kontaktu.

Svoju fascinaciju našim krajem i samim načinom života htio je podijeliti s ovim mladim ljudima, a u čemu su mu domaćini uvelike pomogli s izvrsnom organizacijom i dobrom voljom kako bi u što boljem svjetlu predstavili domaće običaje i tradiciju što sugosti definitivno prepoznali.

Nakon dolaska studente su dočekali djelatnici Turističkog ureda, nakon čega je uslijedila tura oko samog svetišta. Zatim su se unatoč velikim vrućinama uputili na Kalvariju križnog puta za koju su posebno pokazali zanimanje radi detaljnog monumentalnog prikaza.

Nakon iscrpljujućeg razgledavanja, gosti su se morali i okrijepiti za što se pobrinuo domaćin,Stjepan Cesar ustupivši svoju klijet u Humu Bistričkom uz pomoć mnogih drugih Bistričana koji su uvelike pomogli da se gosti dobro osjećaju.

Do klijeti ih jekako bi što bolje doživjeli zagorske brege, simbolično u traktorskoj prikolici odveo sam organizator, ujedno i dobar Andreov prijatelj Nikola Milički. Studente je dočekala prava gozba s različitim zagorskim delicijama od kojih ih je najviše oduševila domaća bučnica iz krušne peći koja se nije stigla ni ohladiti.

Ovo je već druga godina zaredom kako studenti dolaze u naše najpoznatije marijansko svetište, a organizatori se nadaju da će ovo prerasti u tradiciju druženja i upoznavanja zagorskih i američkih običaja. Zagorje ima potencijala, što su prepoznali ovi mladi Amerikanci koji su se oduševili zagorskim krajolikom, hranom i ljudima.

LINK NA FOTOGALERIJU

Još članaka iz "Turizam"

Facebook