Prethodni članak
Sljedeći članak

[SLAVLJE NAKOG TRDOG DELA] U Kleti Večerić otvorena 49. izdanje manifestacije Branje grojzdja, u berbi i veleposlanik Brazila


U Kleti Večerić u Vrhima Pregradskim, podno crkve sv. Leonarda, u vinogradu pokojnog kuhara Slaveka Večerića danas je svečano otvoreno 49. izdanje najpoznatije pregradske manifestacije 'Branje grojzdja'. Među beračima, uz domaćina pregradskog gradonačelnika Marka Vešligaja i krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, posla se primio i veleposlanik Savezne Republike Brazil, njegova ekscelencija Paulo Roberto Campos Tarrisse Da Fontoura zajedno sa suprugom Mariom Therezom koja je pronašla i tajanstveni grozd te osvojila simboličnu nagradu.

Veleposlanik Brazila u Pregradu i na manifestaciju Branje grojzdja je došao na poziv gradonačelnika Vešligaja. Rekao je kako su Zagorje i Pregrada predivni i da će sigurno uživati, istaknuvši da iako su Brazil i Hrvatsko geografski daleko, povezuju ih kultura, prijateljstvo te nogomet. Pohvalio je i zagorska vina koja su odlična, otkrivši da njime počasti i svoje prijatelje koji mu dođu u kućni posjet i svi su njime oduševljeni.

 – Manifestacija Branje grojzdja je postala dio pregradskog identiteta, koja je nastala iz nečega čime se ljudi već stoljećima bave i što im je srcu drago. Uz održavanje i njegovanje događanja poput otvorenja manifestacije u samom vinogradu i središnjeg događanja povorke berača i beračica, trudimo se manifestaciji dati i jedan moderan dašak s novim sadržajima. To je danas i trekk po bregima, nazvan Zlatni gemišt i druge brojne zabavne sadržaje, odnosno koncerte, trg dobre kapljice i sportska događanja.  Sve je to uvod u jubilej iduće godine, kada ćemo obilježiti 50. obljetnicu Branja grojzdja, koja će nadmašiti sva dosadašnja događanja, i gdje ćemo se jako potruditi – istaknuo je Vešligaj, pozvavši ljude da ovih tjedan dana obavezno posjete Pregradu.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako berba grožđa puno znači za ljude. – Berba grožđa za nas je praznik, slavljenje tih naših običaja nakon trdog dela. Znate kak se veli da vinograd ne treba gazdu, nego slugu, a na kraju je uvijek lijepo vidjeti plod svoga rada. Znamo i da je tradicija vinogradarstva u Zagorju duga stoljećima – pohvalio je župan svoje Zagorce te istaknuo da smo se u posljednjih 20 godina istaknuli kao poznata vinska regija, posebice jer proizvodimo vrhunska vina, pjenušce, ali i uzgajamo autohtone sorte te su naša vina prepoznata i na europskoj vinskoj karti.

Direktorica Turističke zajednice područja Srce Zagorja Karolina Hostić istaknula je kako ove godine manifestacija nudi 50 raznolikih sadržaja te da lijepo vrijeme uvijek izmami veliki broj posjetitelja. -  Pregradu za vrijeme manifestacije posjeti oko 15 tisuća posjetitelja, a osim domaće publike najbrojniji su Zagrepčani i susjedi Slovenci koji su najbrojniji na večernjim feštama – rekla je Hostić  te dodala da su zadovoljni jer se svake godine otvore i novi smještajni kapacitet. Jedan takav je, rekla je, i studio apartman u kleti Večerić gdje je danas otvorena i sama manifestacija, a koji nudi predivan pogled na cijeli grad Pregradu. Za dobar štimung bili su zaduženi tamburaši KUD-a Pregrada, a berbu grojzdja pucnjevima su označili i pucnjevi iz kubura.

Osim samog otvorenja manifestacije, subota donosi i brojna druga događanja. S Trga Gospe Kunagorske po pregradskim bregima održava se Trekk „Zlatni gemišt“ u organizaciji Savjeta mladih grada Pregrade. Popodnevni sati rezervirani su za djecu. Gradska knjižnica Pregrada i Studio DIV na Trgu Gospe Kunagorske organiziraju dječji plesni program od 18 sati uz Plesni centar Zagreb by Nicolas.

Od 19 sati u Gradskoj se vijećnici možete dobro nasmijati uz predstavu Škrtec u izvedbi KUD-a Pregrada. Predstava je adaptacija Molierovog Škrtca, a ima specifično obilježje kajkavskog suvremenog života, gdje glavni lik razloge svoje škrtosti crpi u neimaštini planira jeftino udati kćer i oženiti sina, dok njegova obitelj i ukućani nastoje izbjeći svoju sudbinu.

Nakon predstave događanja se sele na „Trg dobre kaplice“, ispred zgrade gradskog muzeja i knjižnice, gdje nastupaju Onaj drugi i Vatra. Kroz dva desetljeća postojanja Vatra je objavila deset albuma, osvojila niz Porina, Crnih mačaka i drugih nagrada, izbacila hrpu hitova koji su obilježili njihovu karijeru i domaću glazbenu scenu, a uz sve to stigli su i prijeći na stotine tisuća kilometara kako bi sve održali na tisuće nastupa. U subotu od 22 sata ih možete čuti u Pregradi, a prije njih možete se zagrijati uz „Onaj drugi“. Ulaz na sva događanja je slobodan.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook