Prethodni članak
Sljedeći članak

[BOGAT PROGRAM ZA SVE GENERACIJE] Otvorenje 49. manifestacije Branje grojzdja je u kleti Večerić u Vrhima Pregradskim

Predstavljen je bogat program manifestacije Branje grojzdja u Pregradi. Ove godine manifestacija bilježi svoju 49. obljetnicu, trajat će od 21. do 29. rujna 2019.


U Gradskoj kavani u Pregradi u ponedjeljak je predstavljen program 49. po redu manifestacije "Jesen u zagorju - Branje grojzdja". Program su predstavili gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, direktorica TZP Srce Zagorja Karolina Hostić, predsjednica KUD-a Pregrada Slavica Vidaček i predstavnik udruge vinara "Dobra kaplica"Robert Gretić.

„Branje grojzdja“ je lokalno-tradicijska manifestacija kojoj je osnovna namjera njegovati tradicionalne običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati tradicijsku kulturu našeg kraja. Svake godine manifestacija je popraćena bogatim turističkim, zabavnim, eno-gastronomskim, kulturnim i sportskim sadržajem te ima izuzetno visoku posjećenost. Ove godine manifestacija bilježi svoju 49. obljetnicu, a svoj će bogati program predstaviti u razdoblju od petka 20. rujna do nedjelje 29. rujna. Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja.

Govoreći o programu ovogodišnje manifestacije gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj je istaknuo kako je pripremljen bogat i raznovrstan program za sve uzraste i generacije.   - U devet dana posjetitelje očekuje pedesetak programa, 9 kulturnih, 9 dječjih, 7 eno – gastro programa, 15 zabavnih i čak 10 sportskih događaja. Prije samog otvorenja manifestacije, značajan događaj bit će u petak, 20.rujna i to predstavljanje monografije  Grada Pregrade. 

-Otvorenje Branja grojzdja bit će u subotu 21. rujna u 10 sati u kleti Večerić u Vrhima Pregradskima. Mi je zovemo Slavekova klet, jer je to bio vinograd pokojnog kuhara Slaveka Večerića. Danas to vodi njegov sin Krunoslav koji je inače i privatni iznajmljivač. Riječ je o prekrasnom objektu u lijepom prirodnom okruženju, ispod kapele sv.Leonarda. Nadamo se samo dobrom vremenu kako bi ovu tradiciju koju smo ponovno uveli prije dvije godine, nastavljamo i dalje, a to je da manifestaciju Branja grojzdja otvaramo pravom berbom – istaknuo je Vešligaj. Najavio je i brojne sportske sadržaje, od tradicionalnog nogometnog kupa, šahovskog turnira, natjecanja u ribolovu, turnira u kuglanju, planinarskog pohoda, izložbe oldtimera do moto alke. Ove godine uveden je i novitet, a to je trekk Zlatni gemišt, koji će se održati iza otvorenja same manifestacije, u 11 sati. Od koncerata ove godine u Pregradi nastupaju Vatra, Cure iz centra, Ausswinkl muzikanti, grupa Vigor, Šarmeri, Foršus, F – band, Kraljevi Zagorja, KUD Pregrada… Bit će tu i rock koncert Street gig. - Svake nam godine dolaze sve više i više posjetitelje, procjenjujemo da Pregradu na Branju grojzdja posjeti od 10 do 15 tisuća ljudi, vjerujemo da će tako biti i ove godine - rekao je Vešligaj. 

Puno pažnje posvećuje se i kulturnom programu. Predsjednica KUD-a Pregrada Slavica Vidaček  najavila je treći po redu Festival  vinskih popevki i napitnica. Ove godine na festivalu će nastupiti 14 izvođača u dvije kategorije:  s već izvođenim skladbama i s novim popevkama. Kako je istaknula Vidaček, ovim festivalom želi se promovirati kajkavsko govorno područje i očuvati popevke od zaborava.Festival vinski popevki će se održati 27. rujna.

Novitet je i Trg dobre kaplice kojeg slažu pregradski vinari. – Pripremit ćemo bogatu ponudu domaćih autohtonih i predikatnih vina koji će posjetitelji moći degustirati, ali i kupiti, a isto tako složili mou i Kućni bend veselih podrumara  koji će zabavljati publiku nakon službenih koncerata – najavio je vinar Robert Gretić. 

Karolina Hostić iz TZ predstavila je bogatu gastro – eno ponudu, počevši od trga dobre kaplice i bogate ugostiteljske ponude do tradicijskog sajma. Bit će pripremljen i gljivarski kotlić i izložba gljiva te kuharski kup Slavka Večerića, natjecanje najboljih mladih hrvatskih kuhara. Nezaobilazan je i bogat dječji program, od plesa do dječjih pregradskih berbarija. Manifestacija završava u nedjelju 29. rujna od 11 sati kada kreće središnja svečanost - tradicionalna nedjeljna povorka berača i beračica, kojoj prethodi defile zagrebačkih mažoretkinja i Limene glazbe Pregrada. Kao i svake godine, vrijedni berači i beračice na konjskim zapregamaproći će pregradskim ulicama do Trga Gospe Kunagorske te na taj način proslaviti ubiranje plodova cjelogodišnjeg mukotrpnog rada.

Dođite i uživajte zajedno s nama u raznovrsnim događanjima u uvijek veseloj i opuštenoj atmosferi pregradskog „Branja grojzdja“! - poručuju organizatori.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook