Prethodni članak
Sljedeći članak

ODLIČAN ISKORAK OPĆINE MAČE NAKON NIZA GODINA: Nakon sređivanja vlasništva, Sutinske toplice idu u prodaju

Do sada prodaja zainteresiranim investitorima nije ni bila moguća, no komunikacijom Općine i vlasnika Ivančice d.d. ipak se iznašlo rješenje


Nakon sedam godina stagnacije priča oko Sutinskih toplica napokon se pokreće. Kako je najavljeno na današnjem sastanku zainteresiranih strana sređuje se vlasništvo kako bi se zemljište moglo ponuditi zainteresiranim investitorima. Kroz povijest mijenjali su se mnogi vlasnici kupališta Sutinske Toplice, a zadnji je vlasnik Ivančica d.d. U biseru Hrvatskog zagorja i nekada poznatom lječilištu ne kupamo se još 2013. godine. No, ipak se nešto pokrenulo i konačno stižu dobre vijesti za Mače i okolne općine.

Konkretna komunikacija s vlasnicima
Kako kaže načelnica Mača Mladenka Mikulec, trenutni vlasnici nisu raspolagali potrebnim sredstvima za ulaganje te su one na žalost zarasle u šikaru. Unazad 3 godine održano je nekoliko sastanaka s vlasnicima te je napravljen terminski plan rješavanja problematike navedenog kompleksa. - Općina Mače osnovala je i Povjerenstvo za Sutinske toplice koje se bavi problematikom te pronalasku rješenja za obnovu i stavljanje u funkciju istih. Komunikacija je s vlasnicima postala konkretnija 2019. godine. Tada je ustanovljen glavni problem – imovinsko pravni odnosi. Ivančica d.d. korisnik je gotovo 7ha zemljišta, no gruntovno nisu upisani kao vlasnici. Iz tog razloga nije moguće ozbiljnije raspolaganje imovinom; prodaja, prijava na EU fondove kao ni kreditna zaduženje. Preduvjet za raspolaganje zemljištem jest upis u zemljišne knjige. 2019. godine s vlasnicima je dogovoren početak sređivanja zemljišta te su pokrenuli suradnju sa geodetskom firmom. Također je nakon niza opomena poljoprivrednog redara i kazne koja je naplaćena od strane Općine Mače, dogovoreno redovito čišćenje okoliša bazena kako ne bi ponovno neprohodna šikara koja gubi na vrijednosti, a sama lokacija na atraktivnosti – rekla je načelnica Mikulec.

 

Današnji sastanak u prostorima općine Mače
U prostorima Općine Mače održan je sastanak kako bi se ustanovilo u kojoj je fazi rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Na sastanku su bili prisutni predstavnik Ivančice d.d. Jurica Ilčić, načelnica Mladenka Mikulec, zamjenik načelnice Ivan Herceg, predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak Benčić te direktor geodetske firme Gromatic KR d.o.o Direktor geodetske firme obrazložio je trenutno stanje; u tijeku je parceliranje i evidentiranje stvarnog stanja. Predstoji pregled još jedne čestice te zatim izrada geodetskih elaborata. Po potvrdi elaborata pokrenuti će se Zemljišno knjižni ispravni postupci čiji produkt će biti upis vlasništva na parcele obuhvaćene elaboratima. Procjenjuje se da će biti sređeno 5ha zemljišta. Pretpostavka da bi cijeli postupak trajao 4 mjeseca u normalnim uvjetima, no budući da su ponovno postrožene epidemiološke mjere, rad nadležnih službi i ročišta je dodatno usporen te će postupak trajati ovisno o trajanju navedenih mjera. Predstavnik Ivančice d.d., napomenuo je kako bi po sređivanju vlasništva cijela površina bila na prodaju te će biti na raspolaganju zainteresiranim investitorima.

Izmjena i dopuna Prostornog plana

Općina Mače je u međuvremenu pokrenula i provela prvu izmjenu i dopunu prostornog plana Općine Mače. Ivančica d.d. je imala zahtjeve po 6 točaka koje su se ticale ukidanja strogih propisa moguće izgradnje kompleksa, kao što su katnost, visina svoda, max izgrađenost i slično. Imajući u vidu lakši i fleksibilniji budući razvoj - svi zahtjevi osim jednog su prihvaćeni. Nije prihvaćen prijedlog ukidanja DPU , budući da je to zakonska obveza. Također je ovim izmjenama i dopunama prostornog plana, na zahtjev Općine Mače, rezervirana još jedna moguća zona za izgradnju eventualnog kupališta, a koja se nalazi odvojeno od trenutnog područja koje je u vlasništvu Ivančice d.d.

'Dobrim planom prema cilju'

-Ovo je odličan iskorak nakon dugog niza godina. Zemljište će biti nakon ovog postupka riješeno, a paralelno imamo još mnogo posla kako bismo zemljište, lokaciju i potencijal razvoja čim bolje pripremili za tržište. U izradi je brošura povijesti, sadašnjosti i potencijala Sutinskih toplica. Također zatražena je procjena vrijednosti zemljišta 'nove zone'. Ovaj biser nije propao preko noći , sustavno je zanemarivan dugi niz godina, isto tako nije ga moguće pokrenuti preko noći, no upornošću i dobrim planom sigurno koračamo ka cilju – zaključila je načelnica.

 

Prvotni kupališno-lječilišni sadržaji Sutinskih toplica nalazili su se u naselju Sutinske Toplice koje se nalazi na današnjem području Općine Mihovljan, neposredno uz granicu Općine Mače. Lječilišna zgrada je srušena, a na području današnje Općine Mače su izgrađena tri nenatkrivena bazena (dva velika i jedan dječji) bez smještajnih kapaciteta. U zamjenu za uništeno lječilište izgrađeni sunavedeni rekreacijski bazeni koji više nisu u funkciji. Danas, mjesto gdje je nekad bo stambeni dio lječilišta, zarastao je u šikaru i šumu. Ostala je samo kupališna zgrada bez krova u lošem stanju pa je i ulazak u nju zabranjen. Također, nenatkriveni bazeni na području Općine Mače su devastirani i ne radi već nekoliko posljednjih godina. Temeljem analize sveučilišnog profesora dr. Bubanovića, Sutinske toplice spadaju među najradioaktivnije toplice u Europi, a u omjeru radioaktivnosti kakve upravo ima voda iz Sutinskih toplica, voda vrlo uspješno djeluje na snižavanje krvnog tlaka, ženskih bolesti i reumatizma. Kemijska struktura vode, niska specifična težina, visokovrijedna stalna i vezana ugljična kiselina, nepromijenjena i stalna temperatura vode jesu karakteristike vode po kojima se diče jedne od najpoznatijih europskih toplica – Badgastein, Franzensbad i Teplitz. Također, vezano na kemijska svojstva i djelovanje vode, Sutinske toplice prema svjetskoj klasifikaciji spadaju u akroterme.

 

 

Još članaka iz "Turizam"

Facebook