Prethodni članak
Sljedeći članak

LJETNA GEOLOŠKA ŠKOLA: Iako ih je manje nego prijašnjih godina, mališani uživaju u učenju kroz igru

Ove godine okupilo se 23 djece, najviše iz Krapine i okolice, koji na zanimljiv način uče o osnovama geologije i paleontologije, svijetu fosila i životu krapinskog pračovjeka


Među one škole u u koje se ne mora, već želi ići, svakako se ubraja i Ljetna geološka škola u Krapini. Tradicionalno, geološka škola se održava zadnjeg tjedna u kolovozu, a polaznici na zanimljiv i zabavan način upoznaju osnove geologije i paleontologije, svijet fosila, geološku prošlost Zemlje i život krapinskog pračovjeka.


Kao što je ove godine sve pomalo drugačije, tako se i 21. krapinska geološka škola, koja je proteklih godina bilježila rekordnu posjećenost, ove godine održava s manjim brojem polaznika.

 

 

– Ove godine okupilo se 23 djece, najviše iz Krapine i okolice. Prijašnjih smo godina imali mališane i iz Zagreba, Zadra i drugih dijelova Hrvatske. Prve rezervacije primili smo već u lipnju, interes je velik i zadovoljni smo s obzirom na globalnu situaciju. Pridržavamo se svih epidemioloških mjera i preporuka, na otvorenom smo – kaže voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol, a da obavezno mjerenje temperature mališanima nije opterećenje, već su to shvatili u, samo djeci svojstvenom, optimističnom stilu, kao zabavni detalj, uvjerili smo se i sami.

 

 


Kreativne radionice osmislila je Lorka Lončar Uvodić, viša muzejska pedagoginja. - Svake godine imamo obilazak nalazišta, stalnog postava Muzeja, idemo na teren gdje pomoću geoloških alata i opreme tražimo fosile i proučavamo stijene. Održavamo kreativne radionice, imamo nove materijale, lubanje, minerale, tako da djeca koju su već sudjelovala na geološkoj školi mogu vidjeti i nešto novo. Uvijek je jako lijepo, to je pet dana uživanja i druženja, djeca se povežu i stvore prijateljstva i puno nauče kroz igru – kaže Lorka Lončar Uvodić, a u činjenici da je manje polaznika pronalazi i dobru stranu, jer se više stigne napraviti i voditelji više vremena mogu posvetiti svakom polazniku.

 


Jurica Sabol komentirao je općenito situaciju vezanu uz aktivnosti i spojećenost Muzeja u ova korona vremena. - Obzirom da smo malo stagnirali na proljeće, kada nismo imali niti jednu školsku grupu, a sada opet najavljuju da škole u prirodi neće biti, posjećenost u ljetnim mjesecima je prilično dobra, na razini 75 posto s obzirom na lani. Turista starnih ne nedostaje, vrlo su brojni bili Nijemci, Poljci i Belgijanci, a i posjećenost vikednom je izuzetno dobra s obzirom na situaciju – rekao je Sabol, najaviviši da će se Muzej krapinskih neandertalaca uključiti u Tjedan kajkavske kulture već petu godinu zaredom prigodnom izložbom 9. rujna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Turizam"

Facebook