Prethodni članak
Sljedeći članak

Tabor film festival slavi punoljetnost. Program kao uvijek - odličan

Predstavljamo program 18. izdanja Tabor film festivala koji će se održati od petka 10. do nedjelje 12. 07. 2020. u dvorcu Veliki Tabor


Predstavljamo program 18. izdanja Tabor film festivala koji će se održati od petka 10. do nedjelje 12. 07. 2020. u dvorcu Veliki Tabor. Unatoč ograničenjima koja nameće aktualna situacija, u tri festivalska dana organizatori nude bogat filmski i glazbeni program s brojnim premijernim naslovima, koji će se gotovo u potpunosti odvijati na otvorenom.

Ovaj naš najdugovječniji međunarodni festival kratkometražnog filma i ove godine u glavnom programu nudi izbor najboljih filmova recentne domaće i međunarodne produkcije, koji se natječu za neku od festivalskih nagrada. Međunarodna konkurencija donosi dvadeset i dva naslova iz 17 zemalja koji će svi biti i premijerno prikazani u Hrvatskoj. Među novim filmovima koji na Tabor dolaze sa svih udaljenosti i strana svijeta od susjedne nam Mađarske do Indonezije, treba spomenuti pobjednika nedavno završenog festivala u Annecyju, animirani film „Fizika tuge“ (Physique de la tristesse) kanadskog redatelja Theodora Usheva o propitivanju sjećanja i osjećaju nepripadanja u stranoj državi, kao i film „Dopust“ (Otpusk) ruskog redatelja Antona Sazonova, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Pardi Di Domani na festivalu Locarno, o radniku iz mesnice koji smišlja neobičan izlaz iz vlastite egzistencijalne krize. Posjetitelji Tabora moći će vidjeti i kandidata festivala u Clermont-Ferrandu za EFA-inu prestižnu nagradu, portugalski film „Nevidljivi junak“ (Invisivel heroi) redatelja Cristèle Alves Meire u kojem slijepi pedesetogodišnjak Duarte kreće u potragu za svojim prijateljem sa Zelenoortskih otoka Leandra, a koja će ga dovesti do neočekivanih otkrića. Ono što karakterizira sve filmove u konkurenciji trend je žanrovskog miješanja i eksperimenata s tradicionalnim određenjima, kako ističe selektor i umjetnički ravnatelj Ivan Ramljak.

Nevidljivi junak

 U domaćoj se konkurenciji za najbolji film ove godine nalazi dvanaest filmova različitih žanrovskih predznaka, od kojih će čak tri filma imati svoju svjetsku premijeru upravo na Taboru. Svojim će se novim igranim filmovima taborskoj publici predstaviti tri mlada, ali već etablirana hrvatska redatelja: dok „Druker“ Rine Barbira prikazuje avanturu tinejdžera Denija koji silno želi živjeti poput svojih rap-idola, u filmu „Krhko“ Tomislava Šobana pratimo glumačke i životne izazove lika Alme, mlade diplomirane glumice. Josip Lukić na Tabor se vraća s filmom „Južno voće“ s Paškom Vukasovićem, Tihanom Lazović, Snježanom Šiškov i Lanom Barić u glavnim ulogama, poručujući kako je južno voće osvježavajuće, ali se na velikim vrućinama brzo kvari.U izboru animiranih filmova gledatelji će moći pogledati „Arku“, priču o grandioznom putovanju prekooceanskim brodom autora Natka Stipaničeva, kao i što se događa kada hortikularne vještine jedne pridošlice u selo nailaze na neodobravanje sumještana u filmu „Odrasti u malo drvo“ autorice Naomi Ribić. Raspjevani roboti koji sanjare o oslobođenju od geometrijske forme okosnica su animiranog filma „I'm Not Feeling Very Well“ Sunčane Brkulj, a publiku će sasvim sigurno oduševiti i novi film Chintis Lundgren, nastao u hrvatsko-estonskoj koprodukciji. Nakon sjajnog „Manivalda“, Lundgen se vraća s novom urnebesnom pričom „Toomas ispod doline divljih vukova“ o seksi vuku Toomasu koji potajno počne raditi kao žigolo da bi prehranio obitelj. Eksperimentalnim žanrom predstavit će se autori filma „In Pietra“ Ivor Glavaš i Sara Simić, a gledatelji će ponovo biti u prilici pogledati nekoliko sjajnih dokumentarnih filmova.

Južno voće

 

Tri premijerna naslova na ovogodišnjem Taboru naći će se među dokumentarcima: „Moj svemir“ redateljice Yuliye Molina prikazuje kompliciran odnos između majke, imigrantice iz Rusije, i njezine kćeri, feminističke ulične umjetnice, u filmu „Mila“ redatelj Karlo Vorih prati život istoimene protagonistice koja se nakon neuspješnog školovanja seli u Stuttgard, a redateljica Sunčica Ana Veldić filmom „Catstream“ bilježi donkihotovsku borbu volonterke i spasiteljice mačaka na Mljetu. Uz ove premijere gledat ćemo i dokumentarni film Mate Ugrina „Prazni sati“, o izlasku u grad migrantskog radnika koji provodi dane u samačkom hotelu.

U popratnim filmskim programima posjetitelji će između ostalog moći uživati u retrospektivama filmskih umjetnika Petera Cerovšeka i Anne Vasof, transmedijalne umjetnice koja je uz filmove predstavljena i izložbom u dvorcu. Program Zagorski specijal donosi zanimljiv dokumentarac o kongresu slobodne improvizacijske glazbe Improcon, tu su i izbor filmova s ljubljanskog festivala FeKK te predavanje Olafa Muellera o hongkonškim filmovima na temu protesta, a publiku će u popularnom festivalskom programu pod nazivom Noć žive publike zabavljati Mario Kovač.

Chris Eckman

 

Koncertni i glazbeni program zbog aktualne je situacije ostao većinom u domaćim okvirima, ali uz dva izuzetka i ne bez svjetskih glazbenih zvijezda. Među stranim gostima na Taboru tako će se ove godine naći Chris Eckman, legenda svjetske glazbene scene s dugogodišnjim stažem u bendovima The Walkabauts, The Strange i Dirtmusic koji će održati samostalni koncert, a uz ovog Amerikanca s ljubljanskom adresom iz Slovenije dolazi i sjajan bend Lelle. Višestruki dobitnik Porina, bluesman i virtuoz usne harmonike Tomislav Goluban vraća se na festival nakon punih 17 godina, a svoj će novi glazbeni projekt Đutko predstaviti i Tomislav Đudarić, autor dobro poznat ljubiteljima domaće alternativne glazbene scene. Atmosferični ljetni dream pop na velikotaborsko brdo donosi nastup Daisy Dives, što je naziv za solo projekt autorice Vanje Gorički. Nakon filmskih projekcija posjetitelje će rasplesati DJ Mario Kovač i DJ ANIKULAPO.

Organizatori poručuju kako će se festival održati sukladno pravilima ponašanja s obzirom na epidemiju virusa COVID-19, a prostor oko dvorca Veliki Tabor dovoljno je velik za održavanje socijalne distance između posjetitelja. Sve je spremno za još jedan sjajan festival filma i glazbe u Velikom Taboru.

Više informacija potražite na službenim stranicama festivala: http://taborfilmfestival.com/en/home-english/ i https://www.facebook.com/events/4020998244606871/

 


Još članaka iz "Turizam"

Facebook