Prethodni članak
Sljedeći članak

[MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365?] 'Turistima možemo ponuditi izrazito puno - zdravstveni, kulturni, sportski, ruralni i urbani turizam'

Svjetski stručnjaci predstavili su novu dimenziju turizma s naglaskom na kreativnost i nove tehnologije


Političari, turistički djelatnici i svi uključeni u turizam već godinama govore kako je potrebno produljiti turističku sezonu. Iskustva i turistički rezultati susjednih zemalja pokazuju da je turizam 365 dana u godini nešto čemu trebamo težiti. No, je li to doista moguće i u Hrvatskoj ili se radi o snovima u koje želimo vjerovati? Upravo je to bila tema treće međunarodne konferencije Može li hrvatski turizam 365 koja je održana danas u zagrebačkom Sheratonu, čiji je cilj bilo odgovaranje na pitanja zašto u Hrvatskoj turizam ne funkcionira tijekom svih 12 mjeseci, zašto ne razvijamo ponudu tijekom cijele godine, zašto prihvaćamo takvu situaciju i što možemo učiniti da se ona promijeni, tko može biti inicijator promjena i kako ih ostvariti, kako ostvariti uspješnu i atraktivnu cjelogodišnju sezonu i jesmo li spremni za to.

Ovogodišnja tema bila je 'Kreativa i nove tehnologije', a među panelistima bili su ugledni svjetski stručnjaci – James Chappell,  globalni poslovni direktor tvrtke Horwath HTL, jednog od najvećih svjetskih brendova za savjetovanje u turizmu i ugostiteljstvu iz Londona, Caroline Couret, osnivačica i direktorica Creative Tourism Network® organizacije za kreativni turizam iz Barcelone, Chelo Escabias, osnivačica i direktorica North Incoming Service, prve incoming turističke agencije u Baskiji, koja je sudjelovala u razvoju promocije Bilbaa i mnogi drugi.

Konferenciju su otvorili Gari Cappelli, ministar turizma, Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

- Smataram da je cjelogodišnji turizam bitan za daljni razvoj našeg turizma. Prema svojem cjelogodišnjem iskustvu u kontinentalnom turizmu, vjerujem da je moguće pomaknuti granice domaćeg turizma. Kad govorimo o turizmu 365 jasno je da nitko ne očekuje da hrvatski turizam funkcionira baš 365 dana. Cilj je produžiti sezonu na obali tamo gdje za to postoje mogućnosti, preduvjeti i želja te potaknuti razvoj novih destinacija kao i jačati postojeće - istaknula je Ivana Kolar, direktorica tvrtke Julius Rose d.o.o. u ime organizatora ove konferencije, a naglasila je da je Hrvatska snažna turistička zemlja te da smo izrazito uspješni u onome što nudimo.

- Primarni cilj mora nam biti aktivan rad s velikim brojem turista koji dolaze svake godine u Hrvatsku. To podrazumijeva podizanje kvalitete proizvoda i usluga za te goste te razvoj novih destinacija, kako bi ti turisti ponovno došli i kako bi ostali duže i ostali češće i u konačnici potrošili više. Sezonu ćemo produljiti proizvodima koji su drugačiji od onih koji su atraktivni tijekom ljeta. Današnji turisti putuju tijekom cijele godine i to ne samo zbog odmora. Hrvatska može ponuditi izrazito puno - zdravstveni turizam, kulturni, sportski, ruralni i urbani. Društvena baština nam je izrazito bogata. Tu je kreiranje brojnih proizvoda baziranim na kreativnosti koji ne uključuju samo morski odmor i dodatne sadržaje i koji su autentični i temeljeni na novim iskustvima. Važnim smatram povezivanje obale sa zaleđem, odnosno morskih destinacija s kontinentalnom ponudom koju ćemo ciljno razvijati i uključivati u još bogatije proizvode. Modernizacija poslovanja, korištenje novih tehnologija i komunicanje na tržištu ponude 365 je neizbježna. Na kraju je bitno zajedništvo na svim razinama i na svim aspektima, formiranju vizije, postavljanju ciljeva i u samoj realizaciji i za to smo odgovorni svi mi koji smo uključeni u turistički proces. Turizam je grana na koju utječu svi - odluke Vlade u svim ministarstvima, velikim korporacijama, lokalna samouprava, lokalno stanovništvo, razina poduzetnosti i investicijske snage na terenu - dodala je Kolar.

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je da je Hrvatska zaista uspješna turistička zemlja. - Koliko god bilo kritika na 'srpanjsku' rupu i ostale izazove s kojima se turistička  industrija u Hrvatskoj susreće, ipak možemo reći da s obzirom na turističke rezultate koje postižemo tijekom cijele turističke godine jesmo uspješna turistička zemlja. Uvijek možemo jače, više i bolje i kvalitetnije, ali smo upravo zato ovdje da razmjenjujemo iskustva  i na temelju zajedničkih zaključaka u budućnosti ostvarujemo kvalitetne turističke rezultate. Hrvatska glavninu turističkog prometa ostvaruje tijekom četiri ljetna mjeseca, ali veseli konstatacija da i ove turističke godine bilježimo porast fizičkih turističkih pokazatelja, najviše u segmentu pred i postsezone. Veseli činjenica da smo u predsezoni ostvarili veći turistički promet u odnosu na prošlu godinu, a to je rezultat promišljenog rada svih turističkih djelatnika, cijele turističke industrije na čelu s Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom i sa cijelim sustavom turističkih zajednica gdje u prvi plan stavljamo sve segmente turističke ponude koji nisu obavezni u ljetnim mjesecima - istaknuo je Staničić.

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam istaknuo je da je unatoč snažnom rastu konkurentskih tržišta na Mediteranu i unatoč suzdržanim prognozama za ovu godinu, Hrvatska  i ove godine u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza zabilježila rast svih turističkih pokazatelja. - U smještaju i ugostiteljstvu i agencijskim uslugama, fiskalizirano je 1.600.000.000 kuna više u odnosu na isto razdoblju protekle godine - rekao je Kovačević dodavši da u bilo kakvim prognozama za buduće razdoblje treba uzeti u obzir naznake globalne krize i stagnaciju gospodarskog rasta u najznačanijim tržištima, odnosno u Italiji, Austriji, Njemačke. - Sve to upućuje na zaključak da je vrijeme dvoznamenkastog rasta iza nas, ulazimo u razdoblje žestoke konkurencije u kojoj ćemo se morati boriti za svakog gosta. Trebamo biti svjesni da taj gost nije više tradicionalni turist, motiviran suncem i morem na kojeg smo navikli. Taj gost je onaj koji bukira smještaj u zadnji čas, dinamični su, ne zadržavaju se dugo na destinaciji, putuju tijekom cijele godine i potrazi su za autentičnim doživljajem gdje boraveći na određenoj  destinaciji i kroz eno i gasto ponudu uz specifične oblike turizma - pustolovnog, kulturnog, sportskog, ribolovnog želi upoznati mentalitet, način života i tradiciju stanovništva koje živi na određenoj destinaciji - istaknuo je Kovačević.

Gari Cappelli, ministar turizma istaknuo je kako se u cjelogodišnjem turizmu vidi očit napredak.

 - Dogodio se iskorak, kvalitetnim i dobrim pristupom turističkih djelatnika, koji pronalaze modele da produže turističku sezonu i pretoče ju u turističku godinu. Zajedničkom konstruktivnom dijalogu i razmjeni iskustava doprinose i konferencije poput ove  - istaknuo je Cappelli. Dodao je da je jasno da će  Hrvatska uvijek biti prepoznatljiva kao ljetno odredište kao što je kod zemalja u okruženju, ali radeći na programu 365 kroz Ministarstvo turizma i Hrvatsku turističku zajednicu vidljivi su prvi rezultati. - Imamo 25 milijuna eura više prihoda u prva tri mjeseca nego prošle godine i to je oko 5,4 posto prihoda više. Samim time možemo reći da smo u prva tri mjeseca ove godine napraviti veliki iskorak u odnosu na godinu prije - naglasio je Cappelli.

- Hrvatska je zemlja s nevjerojatnim potencijalom i sjajnim pojedincima koji mogu usmjeriti svoj potencijal u održiv izvor prihoda i koristi za sve. Veseli me biti na konferenciji Može li hrvatski turizam 365? kao dio okidača za otključavanje tog potencijala. Otvorimo se prema stvaranju promjene. Odrastajući u Portugalu i živeći u Londonu, bila sam svjedok utjecaja turizma na gospodarstvo jedne zemlje i kako se to tijekom godina strateškim djelovanjem može promijeniti. Također sam vidjela kako se percepcija te iste zemlje mijenja u očima turista. Znam da je promjena moguća i znam kako je možemo započeti. Hrvatska je svijetla zvijezda koja čeka zasjati u svom punom sjaju - izjavila je  Cristiana Santos iz Creating Success®.

- Kreativni turizam govori o ljudskim vrijednostima, autentičnosti i kreativnosti - dodala je Caroline Couret iz Creative Tourism Network®.

- Nikada nije bilo više informacija koje moramo procesuirati od jednom, više kontakata uspostaviti i više odluka donijeti nego danas. S druge strane, vremena za to nikada nije bilo manje. Jedini način da se uhvatimo u koštac s problemom je da se oslonimo na neki oblik umjetne inteligencije - dodao je Marko Lukičić iz Jadranka Grupe i Acquainta.

Bruno Walter iz ITB Advisoryja naglasio je sljedeće: „Danas svi govore o overturizmu kao rezultatu toga što se sav turizam odvija u samo nekoliko mjeseci u godini i to samo na „nekim“ mjestima. Naš je izazov pronaći skrivena blaga i prvake u Hrvatskoj i spojiti ih doživljajima i individualizmom koji današnji putnici traže. Tako ćemo moći stvoriti turizam 365 dana u godini. To nije uvijek lako, ali na kraju puta bit će nagrađeno“.

 - Kada govorimo o cjelogodišnjem turizmu, glavni izazovi i problemi s kojima se turističke zemlje i destinacije susreću su ulaganja i očekivanja. Ako želite imati ponudu za cjelogodišnji turizam, u destinaciji je potrebno imati infrastrukturu koja će se nositi s tim: zrakoplovne linije, smještaj, atrakcije koje djeluju cijele godine, stalnu promociju, procese i bavljenje s gostima. To sve treba financirati i dolazi s elementom rizika. Potrebna je određena količina vjere i odlučnost za krenuti tim smjerom -  zaključio je James Chappell iz Horwath HTL London.

Prva konferencija o cjelogodišnjem turizmu iza sebe ima već dva izdanja – 2017. i 2018. godine. Projekt je oba puta predstavio iskustva i razmišljanja tridesetak eminentnih stručnjaka domaćeg i regionalnog turizma, izazvao veliku pozornost javnosti i medija te okupio više od tristo sudionika. Posjetitelji konferencije ovaj događaj opisuju kao izvrsnu priliku za razmjenu iskustava, ideja i praksi s kolegama i stručnjacima iz struke, a organizatorica sve poziva na novo izdanje iduće godine.

Među okupljenima na konferenciji su, uz krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, poznata investitorica Jiang Yu te više veleposlanika zemalja Europske unije.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo turizma RH i Hrvatska gospodarska komora.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook

Večeras od 22:00 do 01:00 sati u tunelu Učka vozit će se uz posebnu regulaciju prometa, zbog radova. PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA A2 Zagreb-Macelj: -do 15.studenog zbog radova sanacije mosta CONEC na 19.+270 u smjeru Zagreba zatvor...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program