Prethodni članak
Sljedeći članak

HOSTELU KUMROVEC 'ZLATNA BUČA' ZA NAJBOLJU BUČNICU: 'Recept za dobru bučnicu razvija se godinama'

Natjecalo se trinaest proizvođača


Ljubitelji bučnice danas su došli na svoje budući da se danas u Zagorskim Selima održava festival tog nadaleko poznatog zagorskog jela Bučnica fest. Riječ je o petom izdanju manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Krapinsko-zagorske županije.

Ove godine se natjecalo trinaest proizvođača. To su bili Hostel Kumrovec, Villa Zelenjak Ventek, Seoski turizam Grešna Gorica, kuća za odmor Pri Brozu, gostionica Kod starog, Slastice tri užitka, Seoski turizam Šumak, Seoski turizam Masnec, Vinotočje i izletište Hajduk, Gostilna Kunst, bolnica Sveta Katarina, Obiteljski dom za starije i nemoćne Ivić te Zaboky Selo.

Nagrada 'Zlatna buča' za najbolju bučnicu otišla je u ruke Hostela Kumrovec. Najbolju bučnicu izabrao je stručni žiri u sastravu Branko Čukelj, Martina Geršak i Ankica Vinković.

Vlasnik Hostela Kumrovec Marijan Žnidarec rekao je kako velikih tajni za najbolju bučnicu nema.

- Odlučivale su nijanse te u datom momentu osjećajno treba baciti u realizaciju. Ovo priznanje djelatnicima hostela  znači puno. Već peti put smo na natjecanju, međutim se danas po prvi put posrećilo da smo prvi – rekao je Žnidarec i dodao kako se zanat pravljenja bučnice razvija godinama. –Godinama vidite što drugi rade i čim naprave nekakav rezultat, vi se time vodite i poboljšavate svoj recept – rekao je Žnidarec.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je kako je ovo peta Bučnica fest na kojem je Ministarstvo poljoprivrede suorganizator te sa svojim stručnim savjetnicima i bivšim djelatnicima Savjetodavne službe na neki način pokušava oplemeniti ovu manifestaciju te prikazati novosti koje Ministarstvo poljoprivrede radi.

- Riječ je o projektima koje se nude poljoprivrednim proizvođačima, a pokušavamo potencirati da bučnica jednog dana bude u procesu zaštite i na nacionalnoj razini i na razini europske unije, kako smo napravili sa štrukljima, zagorskim mlincima i puranom – rekao je Tušek.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak podsjetila je da se radi o rotirajućoj manifestaciji odnosno o onoj koja se svake godine održava na drugoj lokaciji. - Ove godine domaćin su Zagorska Sela te je tu dosada najveći broj izlagača, njih preko tridesetak, a tu je i najveći broj posjetitelja što dokazuje da dobro radimo i da smo na dobrom putu da brendiramo manifestaciju Bučnica fest kao jednu od jačih manifestacija u Krapinsko-zagorskoj županiji – rekla je Krivec Jurak i dodala kako će se ova manifestacija sljedeće godine održati u Kumrovcu, nakon toga u Desiniću pa opet u Zagorskim Selima. Rekla je kako je zadovoljna odazivom posjetitelja. – Broj ljudi pokazuje da smo doista kapacitet i da imamo potencijal za razvoj kontinetalnog turizma – zaključila je Krivec Jurak.

Zadovoljstvo velikim odazivom posjetitelja izrazio je i direktor Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Milan Kladnički.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo domaćini ovakvom velikom broju posjetitelja. Vjerujem da je naš dobro posložen program utjecao na to da dođe ovolik broj ljudi. Tradicija Bučnice festa je od prve godine da je dobro prihvaćena, a vjerujem da smo i došli do cilja da je bučnica izvrsno tradicionalno zagorsko jelo i da se nalazi na mnogim jelovnicima naših restorana – rekao je Kladnički.

Župan Željko Kolar izrazio je veliko zadovoljstvo što ova manifestacija svake godine privlači sve više posjetitelja. – Ovakve manifestacije su jedna dodatna ponuda našim hotelima i toplicama, a to je i dio promocije zagorskih OPG-ova. Danas smo imali trinaest proizvođača koji su prezentirali i pripremali bučnicu, a tu je bilo i preko trideset OPG-ova koji su prezentirali svoje domaće prozvode – rekao je Kolar dodajući kako je događanje u Zagorskim Selima bila izvrsna mogućnost da se ti OPG-ovi predstave. Kolar je pozvao sve koji su u blizini Zagorskih Sela ili sa druge strane Sutle da se dođu i da se pridruže događanjima u sklopu Bučnice festa koji će trajati do 21 sat.

– Dođite i kušajte domaće proizvode i uživajte u zabavnom programu – poručio je Kolar.

FOTOGALERIJU S DOGAĐANJA POGLEDAJTE NA SLJEDEĆOJ POVEZNICI: http://zagorje.com/fotogalerija/5-bucnica-fest-u-zagorskim-selima

Još članaka iz "Turizam"

Facebook