Prethodni članak
Sljedeći članak

U Začretje se vraća velika fašnička povorka s novčanim nagradama za najbolje maske


Nakon tri korona-godine, u Sveti Križ Začretje velika se, tradicionalna fašnička povorka ove godine vraća u punom sjaju i velikom stilu. Doduše, prošle je, 2022. godine, Fašnik u Svetom Križu Začretju službeno također održan, ali zbog epidemioloških mjera i ograničenja sve se svelo na skromno obilježavanje fašnika za djecu, a tradicionalna 'općenarodna' zabava je, nažalost, izostala.

 

Bogate nagrade

No, budući da epidemiološke mjere ove godine ne ograničuju javna okupljanja, Udruga za kulturu, zabavu i sport Sveti Križ Začretje ponovno priprema veliku 'fašničku feštu', koja će se održati u nedjelju, 19. veljače, s početkom u 14:30 sati. Kako nam je ispričao Danijel Likar, predsjednik Izvršnog odbora Udruge, kao što je to u Svetom Križu Začretju oduvijek bilo, i ove godine mogu se prijaviti maskirane skupine, ali i pojedinci svih dobnih skupina nevezano odakle dolaze. – Svi su dobrodošli i ne postoji uvjet da moraju biti s područja naše općine, pa čak niti s područja Republike Hrvatske. U svakom slučaju pripremili smo veći broj nagrada pa će ocjenjivačkom žiriju utoliko biti lakše, budući da će moći nagraditi velik broj maski. Kad su u pitanju novčane nagrade, pripremili smo čak dvanaest nagrada, s time da nagrada za najbolju masku iznosi 300 eura, drugo mjesto donosi 150 eura, a treće 100 eura. Nakon toga slijedi još devet novčanih nagrada, od četvrtog do dvanaestog mjesta, koje sve iznose po 50 eura. No, tu su još i dodatne brojne nagrade naših sponzora, koje su u vidu vrijednih poklona ili poklon bonova- ispričao nam je Likar.

 

Uhodana tradicija

Što se tiče samog programa, odnosno fašničke povorke, neće se mijenjati dobro uhodana tradicija i ustaljena praksa, na koju su navikli kako sudionici, tako i brojni Svetokrišćani, gosti i posjetitelji koji redovito dolaze na svetokriški Trg hrvatske kraljice Jelene vidjeti zabavni i redovito duhoviti 'mimohod maski'. – Povorka će krenuti od restorana 'Dunav' u 14:30 sati, već tradicionalno prema trgu, gdje će po običaju, ispred 'Konzuma', biti postavljena bina. Uvjereni smo da će i ove godine sve naše svetokriške udruge, klubovi, društva, mjesni odbori, naselja i sela po dobrom starom običaju pripremiti duhovite maske i fašničke performanse, a veselimo se također i svim pojedincima, obiteljima ili grupama koje nas često znaju iznenaditi urnebesnim idejama. Svima njima unaprijed zahvaljujem na njihovom trudu jer zbilja, kad vidite koliko truda većina njih uloži da bi se pripremila neka maska, morate im odati priznanje. No, vjerujem da je ta zabava i taj smijeh koji tog dana odzvanja svetokriškim trgom svima njima veća zadovoljština od nagrada koje mi dijelimo – rekao je Danijel Likar te najavio kako će nakon fašničke povorke 'zloglasni Fašnik' biti spaljen ispred spomenika Palim borcima, nakon čega slijedi zabavni i glazbeni program.

Još članaka iz "Sv. Križ Začretje"

Facebook