Prethodni članak
Sljedeći članak

[SV. KRIŽ ZAČRETJE] Najveća investicija je izgradnja vrtića

Proračun Općine Sveti Križ Začretje u ovoj godini 'težak ' je 27,7 milijuna kuna


Proračun Općine Sveti Križ Začretje za 2020. godinu iznosi 27.755.000 kuna. Glavninu prihoda, gotovo 50 %, čini planirana potpora EU za izgradnju dječjeg vrtića kao i prihod od kreditnog zaduženja za tu investiciju. Naime, trenutno je u tijeku investicija izgradnje dječjeg vrtića kod koje samo ugovoreni radovi na izgradnji i opremanju iznose 13,6 milijuna kuna s PDV-om. - Pridodamo li tome ostale troškove vezane za realizaciju projekta poput troškova priključaka struje, vode, plina, stručnog i projektantskog nadzora kao i ostale troškove, iznos investicije premašuje 14 milijuna kuna. Dio investicije planira se financirati sredstvima EU, iz mjere 7.4.1., dok će se ostatak financirati dugoročnim kreditom – rekao je načelnik Općine Sveti križ Začretje Marko Kos.

Važniji projekti

Od ostalih prihoda, izdvajamo porez na dohodak koji je planiran u iznosu od 9,4 milijuna kuna te prihod od komunalne naknade i doprinosa u iznosu od 2,2 mlijuna kuna. Od bitnijih projekata u ovoj godini, načelnik izdvaja modernizaciju javne rasvjete s primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja koji se planira realizirati prema EPC modelu. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 3,2 milijuna kuna plus PDV, a njegovom realizacijom trebale bi se sve postojeće svjetiljke javne rasvjete zamijeniti novima energetski učinkovitijima što bi donijelo uštedu električne energije, ali i zaštitu od svjetlosnog onečišćenja.

- Ove godine planiramo pokrenuti aktivnosti na revitalizaciji kulturno - gospodarskog prostora „Banovina“ kojeg čine nekadašnje gospodarske zgrade Svetokriškog dvorca, koje su sada u našem vlasništvu. Prvi korak je uređenje vanjskog okoliša te izgradnja parkirališta u sklopu kompleksa čime se planira prometno rasteretiti centar mjesta. Što se tiče samih objekata, potrebno je izraditi odgovarajuću projektnu dokumentaciju koja će omogućiti kandidiranje projekta za dodjelu bespovratnih potpora – navodi načelnik Kos.

Ostale investicije

Od ostalih investicija, tu je 605.000 kuna za uređenje Dječjeg parka Brezova za što je odobrena potpora EU-a. U sklopu projekta planira se urediti dječje igralište koje se nalazi u sklopu kompleksa NK Vatrogasac čime će se stvoriti adekvatan, kvalitetan i siguran prostor za igru te omogućiti veća kvaliteta provođenja slobodnog vremena djece na otvorenom. U asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnju nogostupa i sustava odvodnje utrošit će se 800.000 kun, dok se u izgradnju javne rasvjete planira utrošiti 350.000 kuna. Za održavanje komunalne infrastrukture predviđeno je 3,1 milijun kuna, a gotovo 1,2 milijuna kuna utrošit će se na financiranje rada sada Ustrojstvene jedinice dječjeg vrtića koja trenutno posluje u sklopu Osnovne škole. Dodatnih 850.000 kuna planira se za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima i obrtima za čuvanje djece. Što se tiče izdataka za kulturu i sport, oni su planirani u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna, od čega 380.000 za Općinsku knjižnicu i čitaonica, a 760.000 za udruge iz područja kulture i sporta. U razvoj poduzetništva, turizma i poljoprivrede ukupno se planira utrošiti gotovo 800.000 kuna, za socijalnu skrb izdvojiti 236.000 kuna, a za vatrogastvo 553.000 kuna. - Iskreno se nadam da smo ovim sažetkom planiranih prihoda i rashoda proračuna barem malo našim mještanima predočili što se sve financira iz proračuna te koji su njegovi glavni izvori, a sve s ciljem transparentnosti u poslovanju općine – naglasio je načelnik Marko Kos.

Još članaka iz "Sv. Križ Začretje"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama. Moguća je vožnja u koloni s povremenim zastojima. Mjestimice mokrih ili samo vlažnih kolnika ima u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te Gorskom kotaru i Dalmaciji.  Zbog radov...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program