Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Sveti Križ Začretje: ''Nedopustivo je da se spojna cesta pusti u promet u ovakvom stanju''

Možda bi sljedeći korak trebao biti prosvjed građana


Kao što smo pisali ovdje, neslužbeno smo saznali da se brza cesta od Svetog Križa Začretja do Lepajci pušta u promet, prema najavama danas ili sutra.

Također, više je puta rečeno i napisano da velika većina stanovnika Općine Sveti Križ Začretje sa strepnjom i strahom dočekuju njeno otvorenje, odnosno, puštanje u promet. Naime, izgradnjom nove, brze spojne ceste stvorila su se dva opasna raskrižja u samom Svetom Križu Začretju i to na mjestima gdje se ona križa s dvije najprometnije svetokriške ceste, ulicom Marije Jurić Zagorke te cestom između centra Začretja i Ciglenice Zagorske. Svetokrišćani, naime, smatraju kako je riječ o raskrižjima na kojima je trebalo izgraditi rotore ili, kad već nisu izgrađeni, postaviti barem semafore, kako bi ta raskrižja bila sigurnija.

Tim povodom poslali smo upit u Općinu Sveti Križ Začretje, a vezano za možebitno otvorenje ceste. Odgovor prenosimo u cijelosti.

''Vezano za Vaš novinarski upit, obavještavamo Vas da Općina Sveti Križ Začretje nema službenu informaciju o puštanju u promet spojne ceste, iako smo zadnji upit Hrvatskim cestama poslali 8.12. ove godine.

Općina Sveti Križ Začretje itekako je svjesna važnosti ulaganja u prometnu infrastrukturu te benefita koje donosi prometno povezivanje sa susjednim jedinicama lokalne samouprave.

No, nedopustivo je da se spojna cesta pusti u promet u ovakvom stanju. Dobro je poznata činjenica da smo Hrvatskim cestama kao investitoru te nadležnom Ministarstvu uputili  niz upozorenja na  loša tehnička rješenja spojne ceste, osobito u dijelu  križanja sa postojećim prometnicama. U svakom takvom pismenu apelirali smo da se nešto poduzme, sve s ciljem zaštite života sudionika u prometu.  Jasno i glasno ističemo, a kao što smo i godinama upozoravali: Općina Sveti Križ Začretje nije suglasna sa puštanjem u promet navedene dionice u ovakvom stanju.

Sa stajališta sigurnosti, cesta ne odgovara potrebama lokalnog stanovništva. To je činjenica koja se ne može opovrgnuti.       

Dokaz je i peticija za povećanje sigurnosti na spojnoj cesti Zabok – Krapina koju je potpisalo gotovo 1500 građana. Peticiju smo dostavili Hrvatskim cestama, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Vladi Republike Hrvatske. Kao što sami vidite, rezultata na terenu nema. Možda bi sljedeći korak trebao biti prosvjed građana.

Nedopustiva je situacija da se u današnje vrijeme kada postoje napredna tehnička i prometna rješenja cesta pusti u promet sa očiglednim nedostacima na koje kontinuirano upozoravamo.  Svaki ljudski život nemjerljivo je vrjedniji od nekoliko metara asfalta ili nekoliko uređaja za signalizaciju i regulaciju prometa. Vrijeme je da investitori to konačno shvate.'' – piše u priopćenju Općine Sveti Križ Začretje.

Još članaka iz "Sv. Križ Začretje"

Facebook