Prethodni članak
Sljedeći članak

Brza cesta od Svetog Križa Začretja do Lepajci pušta se u promet!

Foto: Rikard Jadan


Druga dionica Spojne ceste Zabok – Krapina, ona od Svetog Križa Začretja do Lepajci, pušta se u promet ovog utorka ili srijede, desetak mjeseci nakon što su završeni radovi na njenoj izgradnji i sedam mjeseci nakon što je na njoj izvršen tehnički pregled. Neslužbena je to informacija za koju smo dobili potvrdu i na licu mjesta, od djelatnika koji upravo u ovim trenucima izvode zadnje pripreme za puštanje te dionice ceste u promet. – Trebaju se ukloniti neke oznake, crte na cesti i trebaju se postaviti još neki znakovi. Sad se to rješava, a vjerujemo da bi cesta mogla biti puštena u promet već sutra, u utorak, a ako to neće biti moguće, onda će se pustiti u promet najkasnije u srijedu – ispričali su nam.


I dok će ovu vijest mnogi dočekati s veseljem, velika većina stanovnika Općine Sveti Križ Začretje sa strepnjom i strahom dočekuju njeno otvorenje, odnosno, puštanje u promet. Naime, izgradnjom nove, brze spojne ceste stvorila su se dva opasna raskrižja u samom Svetom Križu Začretju i to na mjestima gdje se ona križa s dvije najprometnije svetokriške ceste, ulicom Marije Jurić Zagorke te cestom između centra Začretja i Ciglenice Zagorske. Svetokrišćani, naime, smatraju kako je riječ o raskrižjima na kojima je trebalo izgraditi rotore ili, kad već nisu izgrađeni, postaviti barem semafore, kako bi ta raskrižja bila sigurnija.

Kako su se na nebrojene dopise Općine tijekom posljednjih par godina Hrvatske ceste, kao investitor, uglavnom redovito oglušile te se u konačnici projekt nije mijenjao, Svetokrišćani predvođeni načelnikom Markom Kosom uoči Uskrsa ove godine pokrenuli su i potpisivanje peticije, koju su potom uputili Hrvatskim cestama, Ministarstvu prometa, Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću, upozoravajući pri tom na veliku opasnost ako se cesta pusti u promet bez izgradnje rotora ili postavljanja semafora.

- Prema mišljenju građana, ali i struke,raskrižja novoizgrađene prometnice sa županijskim i nerazvrstanim cestama nisu adekvatno riješena te je ugroženo sigurno prometovanje pješaka i vozača. Da to nisu pusta naklapanja dokaz su i učestale prometne nesreće koje su evidentirane na spojnoj cesti o čemu je Općina također dostavila podatke Hrvatskim cestama i nadležnom Ministarstvu. Nažalost, unatoč učestalim zamolbama i apelima upućenim od strane Općine prema investitoru i Ministarstvu ne nailazimo na razumijevanje za probleme naše sredine. Svi smo svjesni činjenice da je projektna dokumentacija temeljem koje su se izvodili radovi zastarjela i nije usklađena s razvojem naše sredine. U odnosu na razdoblje kada je vršeno projektiranje, promet na prometnicama s kojima se sječe nova cesta se višestruko povećao. Uz navedeno, iste se nalaze u neposrednoj blizini Osnovne škole i jedini su pravac kojim mogu djeca do škole. Također, razvoj Zone malog gospodarstva prati povećanje radne snage koja u našu sredinu dolazi iz okolnih mjesta i sve su to činjenice koje idu u prilog našim zahtjevima za izmjenom rješenja na terenu – pojašnjavao je tada načelnik Marko Kos.

Na naš upit hoće li i što poduzeti po tom pitanju, iz Hrvatskih cesta odgovorili su nam tada da svakako hoće, odnosno, da će se taj problem riješiti semaforizacijom, ali su još jednom ponovili kako dodatno osiguravanje raskrižja i semaforizacija nisu i neće biti preduvjet puštanja u promet novoizgrađene prometnice.

No ipak se iz pomalo nejasnih razloga njeno puštanje u promet odužilo sve do, eto, samog konca ove godine. Njeno ovotjedno puštanje u promet zasigurno će mnogim Zagorcima olakšati putovanje između Zaboka i Krapine, što je za svaku pohvalu, ali isto tako mnogi se pribojavaju da se njenim otvaranjem možda otvara još jedna 'cesta smrti' u Zagorju, stoga ne čudi da su reakcije javnosti na ovu vijest podijeljene.

Kako neslužbeno doznajemo iz Hrvatskih cesta, danas ili sutra, čim se utvrdi točan termin otvaranja ove novoizgrađene dionice ceste, poslat će medijima pozivnice za svečanost otvorenja, a koja bi, kao što smo uvodno spomenuli, najvjerojatnije trebala biti upriličena ili sutra (utorak), ili u srijedu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook