Prethodni članak
Sljedeći članak

Na području Sv. Križa Začretja otvoren još jedan obrt za čuvanje djece, a kreće i izgradnja vrtića

Općina Sv. Križ Začetje raspisala je javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za subjekte koji obavljaju djelatnost predškolskog odgoja na području općine, a s načelnikom Markom Kosom razgovarali smo o interesu prijavitelja, ali i natalitetnoj slici općine


Početkom srpnja načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos raspisao je javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za subjekte koji obavljaju djelatnost predškolskog odgoja na području općine. Potpore se, prema natječaju, mogu dodijeliti u četiri kategorije. To su pokretanje novih obrta, investicijska ulaganja u obrte, za pokretanje privatnih dječjih vrtića te za investicijska ulaganja u privatne dječje vrtiće.

Novi obrti

Kako nam je rekao načelnik Sv. Križa Začretja, Marko Kos, već nekoliko godina na području općine djeluje obrt za čuvanje djece „Točkica“ s kojim, kako kaže, od prvog dana Općina ima dobru suradnju. Trenutno se u sklopu djelatnosti obrta čuva dvanaestero djece, a Općina iz proračuna sufinancira trošak čuvanja. - Poučeni dosadašnjim iskustvom i dobrom praksom odlučili smo se potaknuti i druge zainteresirane da pokrenu ovu djelatnost te tako roditeljima olakšaju brigu o njihovoj djeci. Tome u prilog ide činjenica da smo konstantno suočeni s problemom nedostatka kapaciteta za zbrinjavanje predškolske djece. Iznimno nas raduje da je ove godine otvoren još jedan obrt za čuvanje djece „Mrvica“ s kojim smo već ostvarili suradnju i gdje također sufinanciramo boravak naše djece, a u najavi imamo otvaranje još jednog obrta ovakve djelatnosti – ispričao nam je načelnik Sv. Križa Začretja. Svrha Programa potpora male vrijednosti za subjekte koji obavljaju djelatnost predškolskog odgoja, ističe načelnik, je osiguravanje uvjeta za obavljanje djelatnosti odgoja, naobrazbe i skrbi o djeci kroz programe odgoja, naobrazbe, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi koji se ostvaruju u privatnim dječjim vrtićima i obrtima za čuvanje djece. Najviši ukupni godišnji iznos svih potpora iz proračuna Općine Sveti Križ Začretje koje jedan korisnik može ostvariti u tekućoj godini iznosi 25.000 kuna, a iznos potpore ovisi o broju novoupisane djece koja imaju prebivalište na području naše Općine.

Gradnja vrtića

Načelnika smo pitali i kakva je natalitetna slika na području općine, budući da raspisivanje ovakvih mjera daje za naslutiti kako se ona popravlja.

- Što se tiče natalitetne slike u općini bili bismo zadovoljniji da je ona još bolja te u tom smjeru usmjeravamo financijska sredstva iz proračuna. Tako isplaćujemo novčanu pomoć za novorođenu djecu, sufinanciramo boravak djece u dječjim vrtićima i obrtima za čuvanje djece, financiramo Ustrojstvenu jedinicu dječjeg vrtića i ostalo – objasnio je Kos, ali i još jednom spomenuo da će najbolja vijest za sve roditelje i mališane svakako biti izgradnja novog vrtića koja bi uskoro trebala početi. Taj će projekt, prema načelnikovim riječima osigurati još dodatnih kapaciteta za smještaj predškolske djece i na taj način olakšati roditeljima briga o najmlađima.

Još članaka iz "Sv. Križ Začretje"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A6 na 79.+800 km između čvora ČAVLE i čvora OREHOVICA u smjeru Rijeke. Promet se vodi po dvije prometne trake. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. Molimo korisnike za strpljenje. Kolnici su mjestimice mokri ili v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program