Prethodni članak
Sljedeći članak

Stjepan Merkaš - Krojf dobitnik je nagrade za Životno djelo

Veliko priznanje za predsjednika NS KZŽ


U svojoj trinaestoj godini jedan mali dječak došao je na igralište Jedinstva u narančastom dresu s brojem 14 na leđima koji je tada nosio najbolji igrač svijeta, Johan Cruyff. Taj mu je i dres odredio kasniji nadimak. Taj je nadimak dodatno potvrdio sjajnim driblinzima i centaršutevima. Mnogi kažu da Hrvatsko zagorje nije imalo bolje desno krilo od Stjepana Merkaša Krojfa. Nakon igračke karijere slijedila je sjajna karijera nogometnog i sportskog djelatnika najvišeg ranga, koji je za svoje zasluge u sportu zaslužio nagradu za Životno djelo od strane Sportske zajednice KZŽ, u kojoj već peti mandat obavlja funkciju dopredsjednika. Sigurni smo da to nije kraj jedne briljantne sportske karijere i da će Stjepan Merkaš-Krojf još imati štošta toga za reći.

Nogomet, koji je njegova najveća ljubav, počeo je igrati 1972. u Jedinstvu, koje je bilo i ostalo njegov jedini klub sve do kraja nogometne karijera 1993. godine, iako je bilo i ponuda iz većih klubova.

Stjepan Merkaš Krojf na SP 2018.


- Igrački dani svakog nogometaša najljepši su dani u karijeri sportaša i sportskog djelatnika, pa tako i kod mene. Imao sam sreće da smo u Jedinstvu uz dobru Upravu imali i dobrog trenera, a pogotovo i dobre suigrače od kojih svakako moram spomenuti pokojnog Krešu Belinu, s kojim sam u ono vrijeme činio najjači nogometni tandem na ovim prostorima. Bili su to dani za pamćenje po rezultatima, igrama, akcijama, druženju i svemu onom što mladog čovjeka čini zadovoljnim i sretnim. Bilo je i većih klubova u Zagorju od Jedinstva koji su željeli da igram za njih, jedno vrijeme ozbiljno me pratio i NK Zagreb, ali ja nisam želio napustiti svoj voljeni klub - prisjeća se Krojf svojih igračkih dana. Nakon igračke karijere, u svom je klubu započeo još bogatiju karijeru sportskog djelatnika i to kao predsjednik kluba.


- Kao kapetan momčadi već sam bio član Izvršnog odbora kluba, a nakon što sam završio igračku karijeru nekoliko sam mandata proveo na čelu Jedinstva. U to smo vremenu izborili plasman u III. HNL, što se smatra najvećih uspjehom kluba. Na polju nogometne infrastrukture svake smo godine obnavljali igralište, te smo nastavili tradiciju ugošćavanja NK Dinama, a sredstvima od te utakmice uređivali smo donji dio sportskog doma, a nakon toga smo podigli i prvu etažu i krovište tog objekta. Zadovoljan sam svojim radom u Jedinstvu, a posebno sam počaščen što sam proglašen za doživotnog počasnog predsejdnika kluba - otkirva nam Krojf.

Četrnaest godina na čelu NS KZŽ

Posljednjih četrnaest godina Merkaš je obavlja dužnost predsjednika Nogometnog saveza KZŽ. Upravo je na polovici njegov četvrti mandat, a u vrijeme dok je on čelni čovjek zagorskog nogometa učinjeno je zaista mnogo. NS KZŽ dobio je moderni i primjereni vlastiti prostor, koji je svaki dan otvoren za rad klubova. Rješeno je pitanje profesionalnog tajnika čime se znatno podigla kvaliteta rada saveza. Savez je dobio i profesionalnog instruktora koji zajedno s deset licenciranih trenera provodi trenažne i selektivne procese tijekom cijele godine, pri čemu posebno treba istaknuti Ljetni kampu Svetom Martinu na Muri. Savez je računalima opskrbio sve klubove. Svi klubovi I. ŽNL KZŽ dobili u kamere, što je posebno važnu za edukaciju sudaca, ali i za rješavanje spornih situacija. Savez je sufinancirao umjetnu travu za igralište u Radoboju i poligon u Pregradi, kao i za malonogometno igralište u Svetom Križu Začretju. Za igralište u Krapini sufinanciran je sustav automatskog zalijevanja, a u Maču uređenje svlačionica. Trinaest klubova je dobilo kosilice, dva kluba semafor, dva kluba zaštitne kabine za zamjenske igrače i službene osobe, dva kluba financijsku pomoć za uređivanje svlačionica. Svi klubovi dobili su rekvizite za trening, dobivaju lopte za trening i igranje, neki su dobili i golove, neki zaštitne mreže. Urađeno je zaista mnogo.


- Rezultati su itekako vidljivi, ali nikada realan čovjek nije u potpunosti zadovoljan. Mislim da smo u protekla četiri mandata napredovali u svim segmentima. Kada sam došao na čelo NS KZŽ imali smo 10 natjecanja i kup. Danas imamo 15 liga i 4 kupa, te 4.000 registriranih nogometaša. Svaki vikend se u sklopu NS KZŽ odigra prosječno 95 utakmica. I dalje ćemo pomagati klubovima na što kvalitetnijem rješavanju pitanja infrastrukture. Posebno me veseli što ćemo na proljeće u Krapini dobiti prvo igralište s umjetnom travom sa standardnim dimenzijama, a nadam se da će se to dogoditi u još nekim sredinama koje će imati i našu podršku zajedno s podrškom HNS-a - govori nam Merkaš. Kao predsjednik NS KZŽ logično je participirao i u Hrvatskom nogometnom savezu u kojem je danas i profesionalac. - Trenutno obavljam funkciju savjetnika predsjednika Davora Šukera. Uz to sam koordinator svih županijskih saveza, predsjednik komisije za fair-play, član komisije za dodjelu pomoći klubovima. Nema dana da naše delegacije nisu na terenu. Treba pokritiv sve obljetnice saveza i klubova. Obim poslova je velik, a moram priznati da imam veliku pomoć od Zorislava Srebrića, višeg tajnika HNS-a, uz čiju asistenciju obavljamo sve obaveze na dobrobit saveza i klubova. Zadovoljan sam svojim radom u HNS-u, u kojem participiram već 14 godina. Sa svim predsjednicima HNS-a sam u odličinim odnosima. U mandatu pokojnog Vlatka Markovića, kao i u mandatu Davora Šukera bio sam i član Izvršnog odbora HNS-a - ističe Stjepan Merkaš.

S predsjednikom Šukerom gaji poseban odnos.

- S Davorom me veže prijateljstvo još od Francuske 1998. godine. Zbližio sam se sa svim vatrenima iz te generacije, ali imam jako dobar odnos s današnjom generacijom "vatrenih". Kod obavljanja poslova naši odnosi su na visokom profesionalnom nivou, ali s obzirom na dugogodišnje poznanstvo u vremenima predaha od obaveza gajimo izniman prijateljski odnos - o odnosu sa Šukerom govori nam Krojf. Poseban dio njegovog života čine putovanja na utakmice zajedno s reprezentacijom. Do sada je odgledao 400 utakmica raznih reprezentativnih selekcija, a u velikoj mjeri prati i zagrebački Dinamo. - Od 1990. godine nisam bio samo na četiri utakmice A reprezentacije. Nisam bio na SP u Japanu u Koreji zbog bolesti djeteta, a u Brazilu nisam bio na utakmici Hrvatska - Australija. Sve ostalo utakmice naših vatrenih u zemlji i inozemstvu sam odgledao, kao i brojne utakmice naših mlađe dobnih reprezentacija. U početku sam putovao privatno, a sada kad sam djeletnik saveza to mi je opisu posla. Naravno najljepša su bila putovanja u Francusku i Rusiju, gdje su se poklopili rezultati. Putovanja su najljepši dio mog života i ispunjavaju me kao osoba. Ponosan sam što sam na tim putovanjima oko sebe okupljao brojne Zagorce - otkriva nam Krojf.

Peti je mandat na mjestu dopredsjednika Športske zajednice KZŽ, a od ove je godine i član Skupštine HOO-a.
-Kao predsjednik najbrojnijeg saveza logično je da participiram u radu Športske zajednice KZŽ. MIslim da zajednica funkcionira jako dobro. Predsjednik i profesionalni tajnik odlično obavljaju svoje zadaće, a ja dajem obol svojim iskustvom. Težimo da Županija što većim iznosom podupre zagorski sport. Rezultati su fantastični i trebalo bi još s većim iznosom poduprijeti naše sportaše - misli Krojf. S ozbirom na prezentirano nagrada za Životno djelo došla je u prave ruke. - Ponosan sam na ovu nagradu, koja je najveća u sportu, no s druge me strane ona obavezuje da sportu još više vratim. Sport mi je puno dao, čovjek ne može ni zamisliti kakvo mu bogatstvo može dati sport. Još uvijek sam aktivan, imam i znanja i energiije, ali svjestan sam da sve više trebamo uključivati mlađe ljude, što i činimo. Zahvaljujem se svojim kolegama iz Športske zajednice KZŽ na ovoj nagradi. Iza nas je jedna izuzetno zahtjevna godina, a zahtjevna će biti i ova. Taman kad smo pomislili da ne može biti gore od pandemije korona virusa, dogodio se ovaj potres koji me jako rastužio, kao i sve u Hrvatskoj. Iskreno se nadam da će nam ova 2021. biti svima bolja i da se ovakve ružne stvari više nikad neće dešavati - zaključio je Krojf.

Krojf iz igračkih dana s Velimirom Zajcem


Biografija Stjepana Merkaša-Krojfa
Stjepan Merkaš rođen je 1. siječnja 1958. u Donjoj Šemnici gdje je i završio osnovnu školu. Opću gimnaziju zavšrio je u Krapini, a nakon školovanja na Pedagoškoj akademiji stječe visoku stručnu spremu i zvanje Magistar primarnog obrazovanja. Od 1972. do 1993. igrao je nogomet za Jedinstvo iz Svetog Križa Začretja, s kojim je 1980. postao i prvak Zagorja. Po mnogima je je bio i najbolje desno krilo Hrvatskog zagorja. Nakon igračke karijere postao je predsjednik Jedinstva, koje se pod njegovim vodstvom plasiralo u III. HNL, što je najveći uspjeh kluba. Četvrti mandat za redom predsjednik je NS KZŽ, a posljednjih 15 godina obnaša radne dužnosti u Hrvatskom nogometnom savezu, gdje je i dva puta bilo član I.O., a trenutno je savjetnik predsjednika saveza, Davora Šukera. Uz to je i koordinator svih županijskih nogometnih saveza i predsjednik Međužupanijskog nogometnog odbora Središta Zagreb, najvećeg središta u Hrvatskoj. Zadnjih peta mandata je potpredsjednik je Športske zajednice KZŽ, a od ove godine i član Skupštine HOO-a. Uz rad u prosvjeti bavio se i privatnim poduzetništvom, u dva je mandata bio ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, a obavljao je i dužnost voditeljaa Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda za KZŽ. Dragovoljac je Domovinskog rata i dobitnik Godišnje nagrade za razvoj sporta od Športske zajednice KZŽ, kao i niza priznanja na lokalnoj i državnoj razini. Iznimno bogatu karijeru sportskog djelatnika zaokružio je nagradom za Životno djelo koje mu je dodjelila Športska zajednica KZŽ.

Još članaka iz "Sport"

Facebook