Prethodni članak
Sljedeći članak

'Previše je napora da bi se odustalo, ali u našoj situaciji je veliki plus jer smo zajedno'

Zagorje adventure team i ove godine sudjelovat će na Trailu 100 milja Istra, a u tijeku su i pripreme za Zagorje trekk koji će se odrati 4. svibnja


Zagorje adventure team, formiran 2011. godine nakon sudjelovanja Maria Očića i Samira Bašića na trekkingu 2008. godine, predstavlja izvanredan primjer timskog i neustrašivog, istraživačkog duha. Njihov početak na trkama, poput one na Pašmanu, označio je početak njihove avanture. Kako su se priključivali novi članovi, tim se počeo slagati u savršeno funkcionirajući stroj, gdje su podrška i zajedništvo ključni.

100 'majl-erica'

Jedan od najvećih izazova u koji su se upustili bio je Trail 100 milja Istra, gdje su se prošle godine u travnju suočili s 36-satnom utrkom kroz noćne staze i vlastite mentalne granice. Tada su trčali zajedno s 2000 trkača iz cijelog svijeta koji su pohrlili na 10. izdanje Istria 100 by UTMB čija je organizacija besprijekorna, uz maksimalnu sigurnost natjecatelja, kažu. Pripreme za takve izazove uključivale su kilometre hodanja po zagorskim bregima, terenima kao što su Medvednica, Ivanšica i Strahinjčica, kao i sudjelovanje na utrkama kako bi održali formu.

Valja se podsjetiti prošlogodišnjih rezultata 100 ‘majl-erice’ naših Zagoraca, članova Zagorje adventure teama i njihove pridružene članice. Dubravko Huić, Stjepan Barić, Tomislav Vuzem, Željko Bulek i Mario Očić utrku od 168 kilometara i 6700 uspona završili su u roku od 36 sati, osam minuta i 35 sekundi dok je Renata Hršak utrku završila nakon 39 sati i 55 minuta. Osim ove utrke, bile su tu i one manje – od 110 kilometara, od 69, 40 i 20 kilometara u kojima su također sudjelovali trkači Zagorje adventure teama i postigli odlične rezultate.

Podrška i pripreme

Ovogodišnja utrka počinje 05. travnja, a start je zakazan u 17 sati. Nakon dva tri sata, pričaju nam, već je mrak. Prva noć prođe lakše, nastavljaju cijeli dan, a onda dolazi druga noć. U dijelu noći iza ponoći počne se svašta događati s organizmom, ali i u glavi. - Javljaju se halucinacije, svjestan si toga, izađeš iz toga i pokušavaš se držati budan jer si svjestan da ti je do cilja još desetak kilometara i da moraš izaći iz krize i završiti utrku. Previše je napora da bi se odustalo, makar nije lagano. U našoj situaciji je veliki plus jer smo zajedno. Puno je teže kad si sam. U tih 36 sati svatko od nas padne u krizu, ali jedan drugoga pokušavamo dignuti i pomoći mu – ispričali su nam Zagorje adventure teamovci koji su s intenzivnijim priprema počeli početkom listopada prošle godine. U nogama sada imaju preko 1200 kilometara i 30 uspona. Uz to, tu je i Liga Lisica koja se održava svakog utorka, a koja se trči na dvije staze - od 5,5 i 9 kilometara. Nakon zagrijavanja, krug od 9 kilometara u prosjeku traje oko 50 minuta, najbrži postignu tajming od 35 minuta, a najsporiji sat i 10 minuta. Start je u 19 sati, trči se s lampama, a okupi se između 40 i 50 ljudi iz Zagorja, ali i Zagreba.

Zagorje trekk

Zagorje adventure team poseban je i po organizaciji jedne od najposjećenijih trekk utrka u Hrvatskoj. Trekking je kombinacija trčanja, snalaženja u prirodi i orijentacije. Zagorje trekk po prvi su puta organizirali 2011. godine, a do danas ih je održano 11. Ove godine, 4. svibnja čeka nas 12. po redu u čijoj organizaciji sudjeluje svih 25 članova. Na ovogodišnji trekk prijavljeno je 80 trkača, a očekuje se da će ta brojka narasti i preko 650. Rutu slažu Slaven Ivančić i Juraj Tisanić i samo je oni znaju. Oni imaju kartu koju će označiti, dati na printanje i tu kartu dobivaju natjecatelji nakon nekih kilometar, dva označene staze baš zbog toga da svi imaju iste uvjete.

Na taj način, Zagorje adventure team nastoji promicati ljubav prema prirodi i orijentaciji, a bori se i protiv opadanja interesa za trekking među novim generacijama. Unatoč izazovima koje donosi suvremeni način života, tim ostaje predan svojim ciljevima, uz podršku Grada Zaboka, sponzora i vlastitih resursa. Uz sve to, tradicionalno druženje uz glazbu i ugostiteljsku ponudu na kraju njihovih događaja samo je šlag na torti njihove pustolovine.

Još članaka iz "Sport"

Facebook