Prethodni članak
Sljedeći članak

Nastavlja se lijepa pregradska nogometna i teniska priča

Više od pola milijuna kuna narednih će se dana i tjedana uložiti u pregradski sport, ali i promoviranje ravnopravnosti malih nogometašica i nogometaša


Nakon što su prošle godine izgradili drugo najveće zagorsko nogometno igralište od umjetne trave, te potom, prije nekoliko dana, završili izgradnju potpuno novih teniskih terena, pregradski sportski djelatnici, uz pomoć Grada Pregrade, ali i Ministarstva turizma i sporta, na tome ne misle stati.

Ovih dana, naime, upravo im je spomenuto ministarstvo dodijelilo dodatnih 247 tisuća kuna potpore, s kojim će se sufinancirati izgradnja rasvjete, dijela parkirališta i ostale prateće infrastrukture na novoiizgrađenim teniskim terenima Teniskog kluba Pregrada, a s udjelom koji će financirati Grad Pregrada, vrijednost projekta iznosi preko 400 tisuća kuna.

Jedan od najzaslužnijih za ovu lijepu pregradsku sportsku priču bez sumnje je entuzijastični Denis Burić, koji je istovremeno predsjednik tamošnjeg nogometnog, ali i teniskog kluba. -Prošle subote smo počeli s upisima u naš teniski klub i već nam se prijavilo dvadestero djece, a prijavilo se i tridesetak odraslih osoba koje su izrazile želju da ovdje igraju tenis. To je početak jedne lijepe priče – rekao je Burić, vidno zadovoljan podrškom koju ima od gradonačelnika Marka Vešligaja, ali i nadležnog ministarstva.

Kako je istaknuo, novo tenisko igralište je napravljeno od umjetne trave ispunjene kvarcnim pijeskom i to je, kaže, jedino igralište na području Krapinsko-zagorske županije na kojem se tenis može igrati 365 dana u godini, ukoliko to vremenski uvjeti dopuštaju.

Također, Burić je kao predsjednik NK Pregrada posebno ponosan na njihov projekt „Djevojčice i dječaci, zajedno smo nogometno jači“, za kojeg su od ministarstva dobili 106.010,00 kn potpore, dok su pregradski poduzetnici donirali još dodatnih 27 tisuća kuna.

Sam projekt je na današnjoj konferenciji za medije predstavio njegov voditelj, magistar kineziologije, Dejan Kolar. -Sa samom realizacijom projekta već smo počeli, na način da smo krenuli s letcima u lokalne i područne škole, kako bismo prije završetka školske godine prenijeli djeci potrebne informacije te smo otvorili vrata za sve dječake i djevojčice koji su zainteresi da se priključe našem radu. Rad je osmišljen na način da se ne baziramo na tome da uključimo djecu samo radi bavljenja nogometom, već da nauče i ostale vrijednosti u životu, da ne bude razlike u spolovima, nego da djevojčice i dječaci vide da se mogu zajedno razvijati kroz sport – istaknuo je Dejan Kolar. Daljni dio projekta, istaknuo je Kolar, bit će nabavka trenažnih pomagala, sprava i pomagala za dijagnostiku, kojom će se pratiti početna i razvojna stanja pojedinog djeteta, ali i nogometnih lopti i ostale opreme, čime bi uvjeti za dvjestotinjak malih nogometaša i šezdesetak nogometašica u Pregradi postali najbolji u Zagorju.

Predsjednik Burić nadodao je kako je u ovom projektu primarni cilj izgradnja sportskog duha kod djece. – U ovom projektu nije najvažnije biti najbolji nogometaš. Svaka kategorija ima svog voditelja, koji bira vijeće od pet roditelja i na kraju se peharom ne nagrađuje najbolji nogometaš, nego onaj tko je to zaslužio na neki drugi način. Je li to odaziv na treninge, urednost, kolegijalnost ili nešto slično. Želimo staviti naglasak da je bitno biti aktivan i pokazati dobar pristup prema suigračicama i suigračima – istaknuo je Burić te dodao kako žele privući i djecu iz susjednih općina, posebice iz Desinića i Petrovskog, koje nemaju omladinske pogone.

Istaknuvši važnost sporta za lokalnu zajednicu, posebno kad su u pitanju njegovi najmlađi sugrađani, gradonačelnik Vešligaj naglasio je da s investicijama i izgradnjom ovog nogometno-teniskog centra, Grad Pregrada planira nastaviti i dalje. – Proteklih nekoliko godina otkupljeno je zemljište za izgradnju ovog kompleksa za pomoćne terene, a sad je u u višegodišnjem planu otkup zemljišta s ciljem da se kroz narednih deset godina izgradi jedno veliko, pravo igralište s umjetnom travom na kojem će se moći igrati službene nogometne utakmice svih uzrasta. Vrlo mi je drago što mogu naglasiti da se ovdje radi i o ženskom nogometu, dakle, da potičemo i rodnu ravnopravnost, da se i djevojčice i žene uključuju u bavljenje nogometom – istaknuo je Vešligaj te od novih investicija u bližoj budućnosti najavio uređenje svlačionica, što je u planu već za iduću godinu.

Još članaka iz "Sport"

Facebook