Prethodni članak
Sljedeći članak

Martin Turčin uskoro će debitirati u I. HNL

Veliko priznanje za 28-godišnjeg nogometnog suca iz Tuhlja


Veliko priznanje stiglo je na adresu Martina Turčina, najboljeg zagorskog nogometnog suca. Nakon odličnih prezentacija u cijeloj sudačkoj karijeri, a posebice u posljednjoj nogometnoj sezoni, njegovo ime našlo se na listi 31 hrvatskog nogometnog suca koji će ove godine imati priliku suditi I. HNL.

-Presretan sam. Od kada sam počeo suditi sanjano sam da će doći ovaj trenutak, no valjalo je uložiti puno truda, rada i odricanja - govori nam Martin Turčin.

Ljubav prema nogometu Martin je dobio u omladinskom pogonu NK Klanjec, gdje je igrao na poziciji desnog krila. Za prvu momčad nikada nije debitirao, jer je krenuo put Zagreba gdje je upisao i završio Kineziološki fakultet gdje je stekao zvanje magistra Kineziologije, usmjerenje Kondicijska priprema. Upravo na fakultetu, točnije na 2. godini, u sklopu predavanja o nogometu imao je i predavanja o Pravilima nogometne igre, nakon čega je donio odluku da se okuša u nogometnom suđenju. Nogometni tečaj uspješno je 2013. položio u Zagrebu, a nakon toga dao se na dispoziciju sudačkoj organizaciji NS KZŽ. Prvo je šest mjeseci sudio utakmice mlađe dobnih kategorija, a prva seniorska utakmicu imao je u kasno ljeto 2014. godine kada je sudio utakmicu pretkola kupa NS KZŽ između Zagorca izi Velikog Trgovišća i Mladosti iz Belca. Krajem studenog te godine već je položio i za regionalnog suca.

-Svakako se moram zahvaliti Božidaru Smrekaru koji je u meni vidio potencijal i dao mi priliku da napredujem iz utakmice u utakmicu. Veliku ulogu u mom sudačkom putu imao je i moj rođak Dragutin Karlo Poljak, koji mi je i usadio ljubav prema ovom zahtjevnom poslu - otkriva nam Martin.

Od sezone 2016./2017. počeo je suditi četvrtu ligu, a u drugoj polovice sezone 2017./2018. debitirao je na II. HNL u utakmici Dugopolje - Dinamo II, 18. travnja 2018. godine

Sjajna protekla sezona

Prošla sezona 2020./2021. bila je za pamćenje. Sudio je pionirsko finale Kupa Hrvatske između Dinama i Osijeka, kao i finale kupa NS KZŽ između Stubice i Straže. Uz niz odsuđenih utakmica na III. HNL Martin ističe derbije između Lučkog i Jaruna i Kurilovca i Jaruna, a od 11 utakmica na II. HNL sudio je između ostalog "slavonski derbi" Cibalia - BSK, te utakmice koje su krojile vrh ljestvice Dugopolje - Rudeš, Dugopolje - BSK, te Hrvatski dragovoljac - Hajduk II.

-Moram biti prezadovoljan ovom sezonom koja mi je najbolja u karijeri i s kojom sam si otvorio vrata I. HNL. No to je tek početak jednog novog vrlo teškog i zahtjevnog puta. Nogometno suđenje je vrlo zahtjevno, treba puno ulagati u sebe i učiti da bi se stiglo do vrha. Suđenje je moja ljubav i u njemu se potpuno ispunjavam. Moja egzistencija ne ovisi o suđenju i mislim da je to moja velika prednost - istče Martin, koji uz zahtjevan sudački posao radi u uspješno obiteljskom OPG-u koji se bavi tovom junadi.

Da bi bio u top formi Martin trenira četiri puta tjedno, a kao magistar kineziologije trenire si sam kreira. Martina 7. kolovoza očekuje seminar II. HNL, u sklopu kojeg će morati odraditi i norme u sklopu kondicijskog dijela, te položiti ispit iz pravila nogometne igre. Uskoro bi trebao odraditi i VAR edukaciju, nakon čega će konkurirati za I. HNL. Dok ne položi tečaj VAR-a, može biti samo četvrti sudac na elitnoj sudačkoj ligi.

Nakon Božidara Smrekara i Alena Gereka Hrvatsko zagorje dobilo je još jednog prvoligaškog nogometnog suca koji će nadamo se imati vrlo uspješnu karijeru, a jednog dana na lijevi džep dresa staviti i UEFA grb. (T. Zrinšćak)

Još članaka iz "Sport"

Facebook