Prethodni članak
Sljedeći članak

Martin Papišta treći na Europskom juniorskom kupu

Posljednja, osma utrka Europskog juniorskog triatlonskog kupa održana je u Izraelu, a boje Hrvatske branio je naš najbol


Posljednja, osma utrka Europskog juniorskog triatlonskog kupa održana je u Izraelu, a boje Hrvatske branio je naš najbolji junior Martin Papišta, član TK Rudolf Perešin iz Gornje Stubice. Prije posljednje utrke nalazio se na 12. mjestu u ukupnom poretku, da bi nakon sjajnog trećeg mjesta, bio ukupno četvrti triatlonac junior u Europi.

- Utrka je bila uzbudljiva i nepredvidiva do samoga kraja. Nakon jačeg početka, plivao sam na nogama Rusu Obhukovome u vodećoj skupini od šestero plivača. U prvom krugu na usponu grupa se osipala, pa smo ostali četvorica u vodećoj skupini. Do kraja bicikla nije bilo previše kalkuliranja, svi smo složno radili i povećavali prednost nad drugom grupom u kojoj je bilo oko petnaestak natjecatelja.

U drugoj tranziciji, nisam mogao obuti lijevu tenisicu i tu mi je vodeći Ulashansky otišao nekih 10 sekundi. Počeo sam trčati dosta jako pa sam u prvom krugu prošao Izraelca Slageva i Rusa Obhukova. Na kraju prvog kruga sam imao zaostatak za vodećim oko 15 sekundi. Prebrzi početak sam osjetio već u drugom krugu, kad sam trebao malo usporiti. Tada me prošao Rus koji je sustigao i vodećeg.

U trećem krugu sam ponovo malo ubrzao i počeo se približavati vodećem dvojcu, međutim nakon trećeg kruga, šok! Na semaforu sam ugledao svoj broj te sam se morao zaustaviti u penalty boxu. Na moju nesreću nitko od sudaca nije bio na predviđenom mjestu, pa su mi počeli brojati vrijeme tek nakon mojeg dozivanja. Tu sam izgubio 15 sekundi plus barem 7-8 sekundi dok se sudac nije pojavio. Pao sam na 4. poziciju te sam se opet trebao probijati naprijed. Nakon 500 metara ponovo se vraćam na 3. mjesto i polagano smanjujem razliku za vodećim dvojcem, ali više nije bilo šanse da ih ulovim.

Na moje iznenađenje u 4. krugu Rus dobiva penalty i izlazi iz penalty boxa samo 10 metara prije mene, a imamo 150 metara do cilja. Krenuli smo u sprint, stizao sam ga, ali ipak nisam uspio, dobio me za sekundu. Ukupno vrijeme mi je samo 15 sekundi sporije od pobjednika, a vrijeme trčanja s penaltyjem 17:47.

Iznimno sam zadovoljan s 3. mjestom jer mi je ovo prva medalja na Europskom kupu, a 4. mjestom u ukupnom poretku europske juniorske ranking ljestvice stekao sam uvjete za A program II. HOO-a pa ću dobiti sredstva koja će mi pomoći u realiziranju sljedeće sezone.

Jedino mi je žao što bi bez penaltyja imao šanse i za pobjedu, a kazna mi je nepravedno dodijeljena. Naime, penalty je trebao dobiti Finac koji je naočale nakon plivanja bacio pored moje, a ne u svoju kutiju, pa su suci mislili da sam ja taj koji naočale nije stavio u kutiju. U svakom slučaju sam prezadovoljan jer mi je cilj ove sezone bio ući među 15 najboljih na kraju sezone, a 4. mjestom uvelike sam nadmašio postavljeni cilj. Zbog nedostatka sredstava u reprezentaciji, troškove ove utrke snosio sam sam, stoga se zahvaljujem Uredu za školstvo, šport i kulturu županije, te posebno gosp. Lamotu, koji su mi financijski pomogli s dijelom sredstava i omogućili mi nastup na ovoj utrci – ispričao je mladi triatlonac Martin Papišta

Rezultati utrke:
1. Johnathan Ulshanski (ISR) 00:59:29, 2. Nikita Obukhov (RUS) 00:59:43, 3. MARTIN PAPIŠTA (CRO) 00:59:44.

Ukupni poredak:
1. Andrey Brukhankov (RUS) 1555, 2. Vyacheslav Pimenov (RUS) 1372, 3. Lukas Kocar (CZE) 1042, 4. MARTIN PAPIŠTA (CRO) 1036, 5. Anar Nadzhafov (UKR) 1031, 5. Maarten De Bolster (BEL) 1014, 6. Mate Balogh (HUM) 890, 7. Vid Pucelj (SLO) 873...

Još članaka iz "Sport"

Facebook