Prethodni članak
Sljedeći članak

Marko Bulek viceprvak svijeta u savateu assaut za junior

U Rumi (Srbija) održano Svjetsko prvenstvo u savateu assaut za juniore


Zagorski borilački sport, ali i cjelokupni sport u cjelini dobio je novu "zvijezdu". Njegovo ime je Marko Bulek, član je savate kluba Stubica, a na upravo završenom Svjetsko prvenstvu u savateu assaut u kategoriji do 60 kilograma, Marko se okitio naslovom viceprvaka osvojivši srebro nakon zanimljivog finala u kojem je tijesno poražen od Mađara Forga, kojemu je ovo već drugi nastup na Svjetskom prvenstvu, dok je Bulek debitant. Marko u finalu nikako nije razočarao, prvo je rundu bio u bolji, u preostale je dvije za nijansu bio bolji Mađar, tako da slobodno možemo reći da je Markovo srebro "zlatnog sjaja".
-Ušao sam u finale bez treme i dobro sam se držao. Zadovoljan sam svojim nastupom u finalu, na stranu mog protivnika presudio je koji čišći udarac u glavu. Jedva čekam novu priliku za revanš - prenio nam je svoje prve dojmove Marko Bulek.


Put do finala nije bio nimalo lako. Marko je morao ostvariti čak četiri pobjede prije finalne borbe protiv Mađara. U prvoj borbi skupini savladao je Iranca Mohsenimhehra, potom Turčina Sevinca, a nakon toga i Srbina Živanovića. Sve je te borbe Bulek dobio na bodove. U finalu ga je čekao Rus Ataev, a nakon toga u već spomnutom finalu Forgo.
-Protiv Iranca sam imao malu tremu, ali nakon toga sam se opustio i iz borbe u borbu bio sve bolji. Možda i najbolju borbu imao sam protiv domaćeg borca Živanovića, kojem nije pomogla ni potpora malobrojne publike - otkriva nam Bulek.
Ovaj rezultat nikako nije došao preko noći. Marko Bulek je još jedan izdanak koji je izašao iz "Štale sportova" Srećka Znike, gdje je marljivo trenira već devet godina, točnije od svoje sedme godine. Četiri je puta bio prvak Hrvatske u savateu assaut, te četiri puta osvajač kupa. Na nedavno održanom Prvenstvu Hrvatske u precombatu po prvi se puta okitio naslovom prvaka Hrvatske u borbama, tako da je pred ovim šesnaestogodišnjim mladićem velika karijera. Čini se da Luka Lešković polako, ali sigurno dobiva svog nasljednika.


-Bilo nam je teško, nismo mogli trenirati u dvorani zbog epidemiološke situacije. U dvorani smo odradili tek jedan tjedan dana priprema. No unatoč tome Marko je dokazao i pokazao da je jedan od najtalentiranijih boraca u hrvatskom savateu. Marljiv je, srčan, fokusiran, ima jak voljni moment, a jednako mu dobro idu i tehnike ruku, kao i nožne tehnike. Iznimno je pokretljiv i koordiniran. Svakako mu je u prilog išlo i to što je odrađivao sparinge s Leškovićem, Borošom i Helenom Beljak, koji su svi odreda vrhunski borci. Prvi put se okušao s borcima na svjetskom nivou i odmah je pokazao da mu je mjesto u samom svjetskom vrhu, ponosan sam na Marka i mislim da je pred njim svijetla budućnost - izjavio nam je Srećko Znika, čelni čovjek savate kluba Stubica i trener Marka Buleka.
Iako mu treninzi oduzimaju puno vremena, Marko je s vrlo dobrim uspjehom završio prvi razred Srednje škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću - smjer medijski tehničar u Zaboku. Veliku potporu ima u svojoj obitelji koja ga podržava u svemu, što je vrlo važno kako za sportske uspjehe, tako i za uspješno školovanje.
-Puno mi znači ovo drugo mjesto na svijetu, ponosan sam na uspjeh, ali i dodatno motiviran na još jači trening i još veće rezultate. Kad tad ću uzvratiti Forgu za ovaj poraz - završio je Bulek. (T. Zrinšćak)

Još članaka iz "Sport"

Facebook