Prethodni članak
Sljedeći članak

Ivan Šalec proslavio 20. obljetnicu osvajanja „zlatne kacige“

U caffe baru Roses svečano proslavljena 20. obljetnica velikog sportskog uspjeha oroslavskog automobilista


Prije 20 godina Oroslavčanin IvanŠalec ostvario je jedan od najvećih uspjeha zagorskog automobilizma i zagorskog sporta u cjelini. Nakon što je tri puta za redom postao prvak Hrvatske u brdskom automobilizmu u klasi A4 koja je kasnije prerasla u klasu A6 te u cijeloj grupi A, Šalec je osvojio „zlatnu kacigu“ (osvaja se nakon tri uzastopna naslova u klasi ili grupi), što je privilegija samo najboljih automobilista. Takav događaj zaslužuje proslavu 20. obljetnice, a Ivica Šalec odlučio je taj vrijedni jubilej proslaviti u caffe baru Roses u Oroslavju, gdje je izložio samo dio svojih pehara, naravno i „zlatnu kacigu“, uz dvadesetak fotografija koje su svojevrsni presjek njegove bogate karijere.

 

-Jako emotivno se prisjećam osvajanja „zlatne kacige“. Rijetki vozači imaju tu privilegiju i ja sam ponosan na to. Iza tog uspjeha stoji rada, odricanja i rada, ali na kraju se isplatila. Ta je „zlatna kaciga“ moj ponos i ponos mojih prijatelja - izjavio nam je Ivan Šalec.
Trebala je to biti svojevrsna „večer šampiona“ u oroslavskom baru Roses uoči brdske utrke na Sljemenu, ali nažalost Covid-19 upleo je i tu svoje prste. Utrka je otkazana, dio vozača koji je s njim vodio žestoke borbe morao je otkazati svoj dolazak, ali jedan od najvećih, Niko Pulić, potegao je čak iz Dubrovnika da pozdravi zagorsku automobilističku legendu.


-Ivan Šalec je legenda ne samo zagorskog, već i hrvatskog automobilizma. Nisam mogao ne odazvati se na njegov poziv na proslavu 20. godišnjice osvajanja „zlatne kacige“ i ponosan sam što sam ovdje u Oroslavju. Iznimno ga poštujem njega i cijelu njegovu obitelj. Sjećam ga se s početka karijere, volio sam njegov stil vožnje, brzo smo postali dobri prijatelji, a to prijateljstvo traje i do danas i još će dugo trajati – riječi su Nike Pulića.
Šalec je već s 13 godina znao voziti automobile i snažne motore. Otac Božidar bio je automehaničar, a ujak mu je bio legendarni, ali nažalost pokojni zagorski automobilist, Stjepan Lepčin, koji je položio svoj život za Hrvatsku u Domovinskom ratu. Legendarni „Štef“ Lepčin bio je veliki uzor svim zagorskim automobilistima, pa tako i Ivici, s kojim ga je povezivala i rodbinska veza. I Ivica je bio sudionik Domovinskog rata i kao savjesni građanin odradio je svoj „dug“ prema domovini. Prva ljubav bili su mu motori, čak i veća od automobila. Otac Božidar jednog mu je dana rekao „ako se već moraš utrkivati, radije se utrkuj u autu“, a Ivica ga je poslušao.
Počeo je skijeringu, kao i mnogi Oroslavčani, da bi 1994. s prijateljem Darkom Bezakom-Spužvom složio Fiat Ritma s kojim je on vozio brdo, a Bezak kružne utrke. Prve sezone vozio je za Zelinu. Velika potvrde njegove vrijednosti stigla je 1997. kada je postao viceprvak Hrvatske na brdu u klasi IV te u grupi A. Bolji od njega bio je samo Dražen Belohradski. Te je sezone složio Suzuki Swift 1.3 GTi, a počeo je voziti i za AK Stubaki, koji je oformio vizionar auto-sporta, nažalost pokojni Vladimir Bosnar.

Tri uzastopne titule od 1998.-do 2000.

Već iduće godine počinje vrhunac njegove karijere, koji je trajao puno tri sezone. Ivan i njegov Suzuki letjeli su brdskim stazama duž cijele Hrvatske. U sezoni 1998. postaje prvak Hrvatske u klasi A4 i grupi A. Velike borbe vodio je s Dinom Bukovićem, kojeg je na kraju ostavio za samo dva boda. Sezonu kasnije isti uspjeh, ali ovoga puta prvi mu je oponent bio Miho Franić iz Dubrovnika kojeg je pobijedio na njegovoj stazi u zadnjoj utrci, a ovaj je pod pritiskom sletio sa staze. Koliko su njih dvoje imali žestoke duele najbolje govori utrku u Kutjevu, koju je Šalec nakon tri vožnje dobio za pazite 79 stotinki. Treći uzastopni naslov bio je i najdomljiviji i najuvjerljiviji, Dino Buković ovaj je puta ostao gotovo 40 bodova iza, a „zlatna kaciga“ je već utrku prije kraja „bila“ u Oroslavju. Svečana dodjela bila je u zimu 2000. u Olimpijskom centru Bjelolasica.
-Do 1998. nisam očekivao da bi mogao osvojiti „zlatnu kacigu“, ali nakon prvog naslova znao sam da mogu. Bilo je to puno neprospavanih noći, ali kada sam u ruke primio taj vrijedan trofej shvatio sam da taj osjećaj vrijedi svih odricanja – prisjeća se svog zvjezdanog trenutka Šalec.

 

Odličan i u Formuli 2

Dvije je sezone Šalec vozio i Formulu 2 u okviru „ Opel Lotuscupa“ i to s dosta uspjeha, posebno u sezoni 1998. Ivica je izabran među 20 od 370 vozača koliko se prijavilo za ovaj kup. Prvi dio sezone imao je bolid s nešto lošijim motorom, a kada je promijenio bolid počela su se nizati postolja. Na kraju je bio četvrti od 22 vozača. Iduće sezone nakon što se ukazala priliku za drugu titulu na brdu vozio je tek nekoliko utrka.
Nakon osvajanja „zlatne kacige“ 2001. prodao je Suzukija i okušao se u Škoda Octavija kupu, gdje je osvojio šesto mjesto. Više nije bio redovan na utrkama, pa su samim time i rezultati bili slabiji. Od 2002. 2006. Šalec bio odvozio po dvije utrke po sezoni, tek toliko da ga ne zaborave. Svoju sjajnu automobilističku karijeru završio je 2006. godine. Tada se vraća svojoj „prvoj ljubavi“, motorima, a sa svojim prijateljima osniva moto klub „Zagorski orlovi“ čiji je prvi predsjednik, a koliko je dobar u tome najbolje govori činjenica da je na taj poziciji i danas.
Zbog svoje dobrote i skromnosti omiljen je kako u Oroslavju, tako i u cijelom Hrvatskom zagorju. Nikada nije imao potrebu za samoisticanjem, njegova djela i njegovi rezultati najbolje govore o njemu samom. Bilo je ugodno ovog petka biti u njegovom društvu, a vidljivo je guštao i on. S pravom, bila je to njegova večer, ali i večer njegovog sina Floriana koji je promovirao svoj novi trkači auto.

HRT snimio emisiju „Samo gas Ivek“

Njegovo osvajanje „zlatne kacige“ nadahnulo je i ekipu Hrvatsko televizije da u sklopu dokumentarnog serijala NAJ, NAJ, napravi priču o tom pothvatu. Naslov emisije je „Samo gas Ivek“, a može se vidjeti na You Tube kanalu. Svakako je preporučamo, tu ćete upoznati pravog Iveka Šalca, a nadamo se da smo vam i mi ovim tekstom pomogli da steknete pravu sliku o ovom iznimnom i velikom čovjeku.

Florian Šalec promovirao svoj novi Citroen C2R2

OROSLAVJE - U sklopu proslave 20 godišnjice osvajanja „zlatne kacige“ Ivana Šalca, njegov sin Florian promovirao je svoj novi automobil Citroen C2R2. Novi Florijanov „ljepotan“ kojeg su u njegovom društvu otkrile dvije lokalne ljepotice ima 1.600 ccm, 190 konjskih snaga, a između ostalog i sekvencionalni mjenjač s 5 brzina. Kupljen je sasvim nov i stajao je 25.000 eura. Najviše je naravno pripomogao tata Ivek, a dio je prikupljen i od sponzora.
-Ove sezone ću učiti, upoznavati novi automobil, a ozbiljnije mislim „zagristi“ u 2021. godini. Ove godine je u planu nekoliko utrka na brdu, sve ovisi koliko će nam to Covid-19 dozvoliti. Nastavit ću voziti rally s Dariom Šamcem, gdje očekujem dobre rezultate – otkrio nam je Florian Šalec.
Iza njega je bogato iskustvo suvozača. U sezoni 2016. kao suvozač Luke Latina osvojio je naslov viceprvaka Hrvatske. Dvije sezone kasnije s Dariom Šamcem došao je do trećeg mjesta u poretku za PH. Florian ima i solidna iskustva sa Škodom Favorit na brdu, a i u Škoda Octavia cupu s istoimenim vozilom. Otac Ivan pomoći će mu i kao trener i kao mehaničar, a i kao sponzor. Uz takvog čovjeka u teamu uspjeh mu je gotovo zagarantiran. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook