Prethodni članak
Sljedeći članak

Igrači NK Straža, od limača do seniora, dobit će moderan sportski objekt kakvog zaslužuju

Općina Hum na Sutli gradit će suvremeni pomoćni objekt uz nogometno igralište u Lastinama


Sam objekt imati će cca 200 kvadrata korisnog prostora u kojem će biti smještene svlačionice, sanitarne prostorije, prostori za suce, delegate utakmica, zajednički prostor za potrebe nogometaša te ostali prostori. U sklopu objekta sagradit će se mini uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te vodosprema za prihvat procjednih voda prilikom navodnjavanja travnatog terena (a naročito u ljetnim i sušnim mjesecima) te ponovnog recikliranja, odnosno ponovnog korištenja te vode za zalijevanje.

Vijećnici jednoglasni

Projektom će se u potpunosti poštivati svi zahtjevi Nogometnog saveza RH, a koji određuju prilično stroge standarde. Uz navedeni objekt i prateće objekte krunu svega činiti će zasigurno osvjetljenje nogometnog igrališta. Osvjetljavat će ga 4 grupe reflektora ukupne LED rasvjetne snage 20 kw što je adekvatno klasičnoj rasvjeti od 100 kw. Reflektori će biti montirani na 20 metara visoke specijalne stupove za takve potrebe. Na sjednici Općinskog vijeća 03.12. još su jednom svi nazočni vijećnici jednoglasno iskazali zadovoljstvo i potrebu za izgradnjom navedenih objekata, za potrebe odvijanja takmičenja općinskog kluba NK Straža.


Sadašnji kontejneri

- Priča o potrebi izgradnje pomoćnog objekta uz izgrađeno nogometno igralište zadjenuta je još „davne“ 2009. godine od kada je i službeno otvoreno naše novo nogometno igralište. Tada za takvu izgradnju nisu postojali financijski preduvjeti, ali se na moj prijedlog, a uz suglasnost nogometnog kluba i tadašnjeg općinskog vijeća nabavilo nekoliko kontejnera, koje smo nužno opremili i doveli u minimalnu funkciju, a koja je NK Straža omogućila dobivanje dozvole za početak igranja utakmica na izgrađenom nogometnom igralištu. Dozvola za igranje tada je izdana uvjetno, ona nikako ne može pokriti današnje igranje našeg kluba u 4. NL Središte Zagreb - kaže načelnik Zvonko Jutriša.

Nogomet okuplja sve generacije Humčana

Vodstvo Općine, kao i vodstvo NK Staža vođeno je u svom proteklom vremenu idejom o realnoj potrebi izgradnje takovog objekta upravo iz razloga što se uz nogomet okupljaju „velike“ snage od najmlađih zagića, limača, mlađih pionira … pa sve do seniora. Dolaskom na treninge i utakmice mobilizirane su sve generacije Humčana. Prišlo se projektiranju objekta koji treba biti trajnog karaktera i potpuno funkcionalan poštujući sve zahtijevane standarde Nogometnog saveza RH.

EU sredstva nisu dolazila
- Moramo napomenuti da je prvo projektno rješenje bilo postavljeno vrlo komforno i cjenovno poprilično skupo. Sve se baziralo na EU sredstvima, a kojih nažalost niotkuda, s obzirom da smo kao Općina prema rangu razvijenosti svrstani vrlo visoko u VI skupinu razvijenosti. Odrađene su određene izmjene na projektnom rješenju, a da i dalje poštujemo sve zahtijevane standarde i za takovo rješenje tražila se i izmjena građevinske dozvole što je i ostvareno. Projektom se uglavnom sam objekt sveo u nužno potrebne okvire, ali je dobio novu kvalitetu sa uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, vodospremom sa reciklirajućim sustavom vode te opremom za osvjetljenje terena nogometnog igrališta – kaže Jutriša.

Aktivnosti oko javne nabave

Nakon odluke općinskog vijeća da se s projektom kreće u realizaciju prišlo se aktivnostima koje je potrebno pripremiti za provođenje javne nabave. Angažirana je profesionalna agencija „Angela“ iz Varaždina, a koja je specijalizirana za provođenje javne nabave, zbog izuzetno složene procedure javne nabave. Javna nabava je tzv. elektronska i provodi se elektronski – internetskim putem preko Narodnih novina. Formalnu proceduru „otvaranja“ kompletne obrade prispjele dokumentacije provela je specijalizirana agencija „Angela“ iz Varaždina. Natječajnu dokumentaciju je preuzelo 14 tvrtki koje su iskazale početni interes, no do trenutka zatvaranja natječaja javila se jedino jedna tvrtka.


Rok za izgradnju godinu dana
Prema obradi ponude te isteku svih potrebnih žalbenih rokova, Agencija je predložila potpisivanje ugovora za navedenu izgradnju sa tvrtkom MB-Transgradnja d.o.o. iz Krapine na bruto iznos od 5.464.918,75 kuna.
U međuvremenu je Općina podnijela zahtjev Vladi RH za dozvolu za zaduženje, a koji je i uredno odobren ovih dana. - Prethodno smo ishodili ponudu Zagrebačke banke za mogućnost kreditnog zaduženja. Općina se zadužuje sa iznosom od 4,0 mil. kuna na rok od 5 godina, a u Proračunu Općine za 2021. godinu predviđena su vlastita sredstva od 1,5 mil. kuna. Početak radova na objektu zavisit će od vremenskih uvjeta, a maksimalni rok za završetak objekta sa svim pratećim sadržajima je godina dana. Smatram da će taj objekt sa modernom rasvjetom igrališta biti još jedan ponos Humčana. Bit će to zasigurno najljepši objekt takove namjene u Krapinsko-zagorskoj županiji – zaključio je načelnik. 

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook