Prethodni članak
Sljedeći članak

FIFA: Ovo je 'hrvatski David Beckham'


FIFA je na svom službenom sajtu objavila opširan i zanimljiv tekst o hrvatskom reprezentativcu Borni Sosi. Autor teksta Sosu je nazvao ''hrvatskim Beckhamom'', a na početku je objasnio kako je došlo do veze između mladog hrvatskog braniča i engleske legende, prenosi Index.

Kad je Hrvatska 1998. osvojila broncu u Francuskoj, Sosa je imao samo nekoliko mjeseci. Kasnije, kad je odrastao i zaljubio se u nogomet, idoli mu nisu bile hrvatske zvijezde brončane generacije, nego jedan igrač rođen u Londonu. Njegovo ime je David Beckham.

Sosa je upijao svaki potez legende Manchester Uniteda, pažljivo je gledao i proučavao Beckhamovu tehniku centaršuta i svaki dan je satima ponavljao centaršut želeći ga dovesti do savršenstva. U tome je očito uspio jer premda igra lijevo, a ne desno, i iako je branič, dobio je nadimak ''hrvatski Beckham''.

Sosa je u dresu Stuttgarta prošle sezone upisao tri asistencije za samo 21 minutu i jedan je od boljih asistenata u Njemačkoj. U uvodnoj utakmici SP-a u Kataru protiv Maroka je umalo upisao jednu na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri. Sjajno prizemno ubacivanje na Vlašića mnogi su vidjeli u mreži Maroka, no vratar afričke momčadi Yassine Bounou je odlično obranio.

''Bila je to zaista teška, intenzivna utakmica. Igralo se kompaktno, tako da nije bilo puno prilika. Ali imali smo jednu i to stopostotnu šansu. Želite li pobjeđivati na ovakvim utakmicama, morate zabijati takve šanse'', nakon susreta je Sosa rekao za FIFA-in sajt.

''Naša izvedba nije bila savršena, ali smo zadovoljni jer im nismo dali niti jednu šansu. S obzirom na to da Maroko ima odlične napadače, to je jasan pokazatelj kakav je bio naš pristup. No moramo zabijati golove.''

Sosa je prije četiri godine bio na preliminarnom popisu Zlatka Dalića, ali nije bio u zrakoplovu koji je otišao u Rusiju po svjetsko srebro. Sad je oduševljen što je dobio šansu igrati na velikoj sceni za Hrvatsku.

''Igranje na Svjetskom prvenstvu je najveća stvar koju možete postići kao nogometaš. Svi gledaju, obitelj i prijatelji. Zaista je emotivno predstavljati svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu'', rekao je Sosa pa je najavio susret s Kanadom u drugom kolu:

"Svaka momčad koja dođe na Svjetsko prvenstvo je dobra momčad. Mi smo bili svjesni toga, ali mislim da su ljudi to shvatili kad je Saudijska Arabija pobijedila Argentinu. Ove 'manje' momčadi igraju jako dobar, intenzivan nogomet. Morate biti spremni. Ni jednu momčad ne možete shvatiti olako. Znam da mi nećemo.''

Kanadski glavni igrač je Alphonso Davies, zvijezda Bayern Münchena koju Sosa dobro poznaje iz Bundeslige.

“Znam Daviesa iz Bundeslige. On je izuzetan igrač. Baš je jako brz. On je jedan od najboljih u svijetu na svojoj poziciji. No Davies je igrač kojem treba puno prostora. Budemo li kompaktni i ne dozvolimo mu da ostane sam na širokom prostoru, bit će mu jako teško protiv nas'', rekao je Sosa i otkrio tko ga je do sada najviše impresionirao na SP-u:

''Engleska i Francuska bile su zaista impresivne. Niti jedne sekunde nisam mislio da bi Engleska mogla izgubiti tu utakmicu. Imaju puno dobrih igrača. I Francuska je također bila jako dobra. Mislim da Engleska i Francuska imaju puno dobrih igrača. Sjajne momčadi, sjajne ekipe. Argentina je, naravno, izgubila, ali osjećam da će se vratiti. Zaista su jaki. Još uvijek osjećam da će se kvalificirati u nokaut-fazu'', zaključio je Sosa.

Još članaka iz "Sport"

Facebook