Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo i prve izjave Ivane Habazin nakon povijesne pobjede: 'U zadnjoj rundi me povukla publika'

Boksački spektakl u Zaboku pod imenom "Dražen Petrović Memorial Fight night" završio na najbolji mogući način


U sjajnoj atmosferi pred četristotinjak gledatelja Zlatarščanka Ivana Habazin nakon deset vrlo zahtjevnih rundi pokazala je puno više od Australke Diane Prazak i na kraju je zasluženo slavila jednoglasnom odlukom sudaca i osvojila WBC silver pojas u velter kategoriji. Sam meč i njegov uvod bili su puni emocija. Prva je prema ringu krenula Diana Prazak uz pjesmu "Dirty Diana" Michaela Jacksona. Bila je izuzetno "nabrijana" i dobro raspoložena. A onda je izašla Ivana u dresu Netsa s brojem 3 koji je nekad ponosno nosio veliki i nažalost pokojni Dražen Petrović, a klapa Kampanel krenula je uživo s pjesmom "Život leti kapetane" posvećenoj njemu u čast. Zaplakala je u tom trenutku majka Dražena Petrovića, gospođa Biserka, koja je sa sinom Acom bila specijalni gost na ovom boksačkom spektaklu i došla je podržati Ivanu. Nije bila jedina. Video zidom krenuli su isječci akcija velikana hrvatskog sporta koji je jučer trebao proslaviti 58. rođendan. Njega više nema, ali kao da je bio s nama. Ivana je bila mirna, fokusirana i koncentrirana i uspjela je suzdržati emocije pred jednu od najvažnijih borbi u svojoj karijeri koja se poklopila na njen 33. rođendan. Himnu Australije interpretirala je Patricija Hitrec-Majić, dok je klapa Kampanel otpjevala "Lijepu našu" i borba je mogla početi.

Iako je Ivana dominirala tijekom svih deset rundi Diana Prazak bila je iznimno neugodan protivnik. Činilo se da bi ju Ivana mogla "završiti" u trećoj rundi, no Australka koja još nikada nije bila nokautirana izdržala je sve nalete. Rundu po rundu Ivana je taktički dobro boksala, bila preciznija i na kraju uvjerljivo došla do pobjede jednoglasnom odlukom sudaca.

Kada je sudac meča dignuo u zrak ruku Ivane Habazin u dvorani je nastalo veliko slavlje. Ivana je bila prilično emotivna, čak je i zaplakala. Posebno ju je ganula gesta Biserke Petrović koja joj je poklonila srebrnjak s likom svog sina Dražena. Iznenadila ju je i Minea s tortom za 33. rođendan.

-Napokon WBC pojas, nakon dvanaest i pol godina čekanja. Bilo je puno svega u ovom meču. Spremala sam se za taj "infighting". Znala sam da će borba biti teška, jer je ona zaista zahtjevna protivnica i "tempaš", ali pobijedila sam ju na neki način pola sa svojim, pola s njenim stilom. Nije me ničim iznenadila, bila sam spremna na sve. Nekoliko puta sam ju uzdrmala, ali sve je to izdržala i ovu je borbu odradila zaista "muški". Zadnju rundu me je povukla publika, ali nisam htjela srljati, jer sam znala da imam pobjedu u rukama. U životu nisam pustila suzu, ovo mi je najdraža pobjeda do sada. Hvala svima koji su me podržali, svim sponzorima, a posebno gospođi Biserki Petrović i Aci koji su podržala da ovaj event nazovem "Dražen Petrović Memorial Fight night" - izjavila je Ivana Habazin nakon meča.

U ringu su se nakon meča našli brojni čestitari. Prije nego što je Ivana primila svoj pojas WBC je izrazio fantastičnu gestu uručivši gospođi Biserki Petrović pojas u kojem je bilo upisano ime Dražena Petrovića. Pojas će uskoro biti izložen u memorijalnom muzeju Dražena Petrovića.

-Nisam vjerovao da se u ženskom boksu može izmijeniti ovoliko količina udaraca. Intenzitet borbe me iznenadio, ali ja sam nakon završetka borbe zaključio da je Ivanina pobjeda "čista ko suza". Od početka smo dali podršku Ivani i mislim da Dražen ovo zaslužuje. Znao sam cijeli scenarij, pa mi je bilo nešto lakše da se suzdržim prilikom izlaska Ivane u ringu uz pjesmu "Život leti kapetane" koja me uvijek snažno dirne. Sve čestitke Ivani na ovom velikom uspjehu - riječi su Ace Petrovića nakon meča.

Kada je Ivana primila pojas u dvorani je nastao delirij. Šteta što je ovaj meč i cijelu ovu fantastičnu boksačku priredbu vidjelo samo četristotinjak gledatelja. Ivana i njene kolege jučer su zaslužili puno veći posjet.

Među čestitarima u ringu bila je gradonačelnica Grada Zlatara, Jasenka Auguštan-Pentek.

-Prekrasna večer u Zaboku, prekrasna pobjeda koja je dar Ivani za njen 33. rođendan. Bilo je jako napeto, malo sam gubila živce, ali sve je super završilo i drago mi je da slavimo pobjedu - kratko nam je izjavila Jasenka Auguštan-Pentek.

Na kraju sve je dobro prošlo. Ivana je zaista "herojski" izdržala pritisak kako oko borbe, tako i oko organizacije jer je puno toga palo na njena leđa. Sada bi trebalo sve biti lakše, jer joj je ova pobjeda širom otvorila vrata borbe za apsolutni svjetski naslov i svih pet pojaseva. Ako se to i ne dogodi Ivana je već jučer ušla u povijest hrvatskog boksa, kao jedina koja je osvojila tri svjetska pojasa. To za sada nitko nije uspio ostvariti.

 

Sep, Čalić i Bačurin nokautirali svoje protivnike

 

U predborbi glavne borbe Hrvoje Sep je u trećoj rundi nokautirao čvrstog Gruzijca Niku Gvajava. Sretnija od njega bila je njegova kćerkica Nika koju mu je potrčala u ring u zagrljaj, a prije toga se lijepo zabavljala plešući uz Mineine pjesme.

- Volim takve suparnike koji želi uzvraćati maksimalnom silinom. Ja nisam visok borac, nemam velik doseg, i moj forte je tempo. Da bih se približio protivniku ja najprije moram primiti udarac i tek nakon toga ja činim njemu štetu. Kada je Gruzijac ispucao sve što je imao, ostao je bez zraka i tada sam došao na svoje - izjavio nam je nakon meča simpatični Vinkovčanin koji je čvrsto u rukama držao svoju petogodišnju kćerku Niku.

U borbi prije predborbe Marko Čalić bez većih se problema obračunao s Nikolom Mrđom iz BiH i nokautirao ga je u drugoj rundi.

-Žao mi je što je od borbe odustao predviđeni mađarski boksač koji ima 50-tak profesionalnim borbi a kako nisam htio da mi propadne termin zamolio sam da mu nađu zamjenu. A ona nije bila te razine pa mi je vrlo brzo postalo jasno da me ne može ugroziti. Što je tu je, pobjeda se piše. Mogao sam razvući još koju rundu, ali uvijek se može dogoditi nešto nepredviđeno. Kad možeš završiti borbu, najbolje je da ju završiš odmah - izjavio nam je Marko Čalić.

Simpatije publike pobrao je i legendarni Ivica Bačurin, borac s najviše odrađenih profesionalnih mečeva u Hrvatskoj. Sraz i pobjeda protiv Gorana Sučevića bili su mu 48. izlazak u ringu u profesionalnom boksu. Ivica je slavio nokautom u drugoj rundi.

- Prvu rundu sam ispitivao protivnika. Nije bezopasan i nisam htio riskirati dok je svjež. Htio sam osjetiti da se počeo slabije braniti i to se u drugoj rundi i dogodilo. Znam da je to tog mog desnog krošea izgledalo dosadno, no ne bih ga završio tako efikasno da nije bilo te dosadne pripreme - izjavio nam je Bačurin nakon meča. Ovaj četrdesetogodišnjak i otac petero djece nikako vas ne može ostaviti ravnodušnim. Uvijek je imao velike srce, nikad mu nije bio važan skor, već samo borba, pa je tako ulazio u ring Whiteu, Gasijevu, Takami, Pianetti i mnogim borcima koji su napravili zavidne karijere u svijetu boksa.

Bila je ovo jedna sjajna ugođena večer uz boks koja je završila na najbolji mogući način. Hrvatsko zagorje ponovno ima svjetsku prvakinju, Ivanu Habazin,  kojoj želimo svu sreću u nastavku njene već prebogate boksačke karijere.

 

Rezultati mečeva:

Ivana Habazin def. Diana Prazak via jednoglasnom odlukom sudaca (99-92, 99-92, 98-93)

Hrvoje Sep - Nko Gvajava via TKO - R3

Marko Čalić - Nikola Mrđa via TKO - R2

Marios Kollias - Ferenc Zsalek via TKO - R1

Ivica Bačurin - Goran Sučević via TKO - R2

Marko Stanković - Ognjen Rauković jednoglasnom odlukom sudaca

Daniel Vernaza - Dario Pehar via TKO - R2

Paolo Magui  - Luka Veljović 2:1

Rafael Pervan def. Zvonimir Karači via TKO - R3

Patrik Čelić - Antonio Vlaho 3:0

Filip Mimica - Jasmin Mahalbašić via TKO - R3

 

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook