Prethodni članak
Sljedeći članak

Dijelio je svlačionicu sa Zlatanom Ibrahimovićem, a danas trenira pionire zabočke Mladosti

Zanimljiva priča trenera mlađih pionira NK Mladost iz Zaboka, Ivana Fatića


Trener mlađi pionira zabočke Mladosti, 32-godišnji Crnogorac rodom iz Pljevlje Ivan Fatić, imao je popriično zanimljiv i interesantan put. Nakon što je nogometno prohodao u Rudaru iz rodne Pljevlje s 13 godina prešao je u omladinski pogon beogradske Crvene Zvezde. Na jednom turniru juniora u Italiji uočili su ga skauti Intera, u čije je redove prešao, da bi nakon toga dvije sezone igrao Primaveru prvo u Chievu, a potom i u samom Interu. Kao igrač juniorske momčadi imao je privilegiju dao dio treninga odradi i s prvom momčadi, pa ga je tako trenirao Robertom Mancini, a svlačionicu je dijelio sa Zlatanom Ibrahimovićem, Javierom Zanatijem, Luisom Figom, Dejanom Stankovićem, Hermanom Crespom, Estabanom Cambiassom, Hernanom Crespom, Mariom Balotelijem i još mnogim zvjezdama nogometa.

-Bilo je to jedno lijepo i neprocjenjivo iskustvo. Mi igrači iz juniorske momčadi dobivali bi priliku povremeno trenirati s prvom momčadi. Tamo je svaki trening bio kvalifikacijski. Svi su oni ostali na mene veliki dojam, pogotovo Ibrahimović i Cambiasso, ali i trener Mancini koji je zaslužan za razvoj Balotelija. Ne mogu reći da sam se s nekim od njih družio i privatno, izuzev s Dejanom Stankovićem, koji je veliki čovjek i nekoliko me je puta primio u goste. Ostat će mi uspomena da sam odigrao jedan nastup za prvu momčad Intera i to protiv Reggine u kupu - prisjeća se Fatić.

Slijedile su posudbe u Vicenzu i Salernitanu, da bi nakon toga Genoa otkupila njegov ugovor. Tamo se zadržao tri godine, no nije imao sreće. Dva puta je operirao Ahilovu tetivu, što ga je više od godine i polo odvojilo od treninga. Slijedila s kraća razdobolja igranja u B-ligašima Cesoni, Veroni, Empoliju i Lecceu, nakon čega je završila Fatićeva "talijanska avantura". U jednom je trenutku, točnije 2011. godine ovaj lijevi bočni igrač bio procjenjen na 1,5 miliona eura, što je morate priznati bila lijepa svota za igrača na ovoj poziciji prije deset godina.

-Mislim da sam premlad ušao u sve to. Da mogu vratiti vrijeme nikada ne bi otišao tako mlad i nikada u Italiju, koja je nemilosrdna za mlade igrače. Moram istaknuti gospodski pristup Genoe koja mi je produžila ugovor unatoč ozljede, no nažalost nisam uspio ostaviti dublji trag u tom klubu - otkriva nam Fatić.

Nakon povratka iz Italije 2014. bio je blizu potpisa s Crvenom Zvezdom iz koje se i vinuo u svijet, no kada se već skoro sve završilo u zadnji trenutak je potpisao za Vojvodinu. Poslije toga odigrao je i sezonu za svoj Rudar u rodnoj Pljevlji, slijedio je uspješan "izlet" u Maleziju, a igrao je još i za Slobodu iz Tuzle, makedonski Shkupi, gruzijsku Samtrediu, da bi karijeru zbog nove teže ozljede morao završiti u uzbekistanskoj Bukhari.

-Ne kukam za onim što je bilo. Imao sam zanimljivu karijeru, prošao puno toga, a nešto se zaradilo. Novi izazov mi je trenerska karijera - govori nam Fatić.

Fatić je bio i redovni mlađi reprezentativac, a skupio je i 10 nastupa za A selekciju Crne Gore. Tu posebno ističe odnos s Zlatkom Cicom Kranjčarom koji ga je gotivio i zvao ga i kada nije bio standardan u klubu.

Trenutno živi u Oroslavju gdje je došao u posjet sestri, a šef omladinskog pogona Oroslavja, Nikola Suntešić, s kojim se među prvima sprijateljio preporučio ga je kolegi Mati Fiji. U zabočkoj Mladosti trenutno trenira mlađe pionire i uživa u novom izazovu.

-Klinci su zanimljivi, uživam u radu s njima. Ovo je moje prvo trenersko iskustvo i uvijek ću ga pamtiti. Puno mi pomaže "šef" Fio. Nikad nisam letio visoko, radim što volim i to mi je najvažnije. Imam dosta dobrih kontakata i cilj mi je postati dobar trener, no idem stepenicu po stepenicu - završio je Fatić.

Novi trener zabočkih mlađih pionira uskoro bi trebao put Crne Gore gdje će kao bivši vrhunski nogometaš skraćenim putem stići do licence UEFA B.

Koliko će se zadržati u Zaboku teško je reći, no evidentno je da je ostvario dobar odnos s klincima i ovo je za njega jedno lijepo iskustvo pred buduća trenerska iskušenja.

Još članaka iz "Sport"

Facebook