Prethodni članak
Sljedeći članak

Dario Šamec i Florian Šalec prvaci su Hrvatske u klasi 3

Veliki uspjeh zagorske rally posade


Vozač Dario Šamec i njegov suvozač Florian Šalec sa svojim su Peugetom 206 RC stigli do naslova prvaka Hrvatske u rallyu u klasi 3, dok su u generalnom poretku završili na petom mjestu u konkurenciji 30 hrvatskih rally posada. Uspjeh je to vrijedan svake pažnje. Bila je to jedna zahtjevna i neizvjesna sezona koja je zbog pandemije korona virusa završena nakon tri odvožena rallya, dok su tri odgođena. U tako teškim uvjetima opstaju samo najbolji, a Šamec i Šalec s pravom spadaju među takve. Velikog su suparnika Šamec i Šalec imali u u Paolu Mavričiću iz AK Opatija sport koji je vozio znatno kvalitetniji i skuplji Renault Clio RS, no još jednom se pokazalo da "boj ne bije sveto oružje, već srce u junaka", a rekli bismo u ovom slučaju i vještina koja je svakako na strani zagorske posade.
Počelo je drugim mjestom na otvaranju sezone u ožujku u Kumrovcu. Tome je prethodilo treće mjesto na Čazma Snow showu koji su Šamec i Šalec odradii u BMW E46 coupe. Nakon toga Kumrovec su odradili u Peugoetu 206 RC, koji ove sezone također zaslužuje zlatnu medalju. -Rally smo odradili bez greške. Bili smo 17. u klasi i 2. u klasi 3. U klasi 3 ispred nas su bili samo Tomas Hrvatin i Đani Smičić u Renault Cliu RS, dok je Paolo Mavričić s istim vozilom i suovozačem Ivanom Pavlovićem bio treći - prisjeća se starta sezone Dario Šamec.

 

Šest mjeseci bez utrki, pa trijumf na Delti

Kao i sav sport i rally je poremetila pandemija korona virusa. Slijedilo je dugih šest mjeseci bez utrki u kojoj su odgođeni ralllyi u Opatiji i slovenskoj Železniki. Poznati rally INA Delta tako je umjesto četvrtog od 24.-26.9. bio drugi rally u sezoni. Šamec i Šalec tu su eksplodirali i pobijedli. Mavričić je s novim suvozačem Markom Stiperskim bio drugi, Antonio i Ana Marija Hernaut bili su treći, dok je Hrvatin ovaj put sa suvozačem Pavlovićem morao odustati.
-Nakon šest mjeseci napokon smo bili u vozilu. Dočekala nas je najteža Delta u zadnjih nekoliko godina s novim brzincima u Jastrebarskom, kišom i nekoliko noćnih brzinaca. Nabavkom soft guma u zadnji trenutak smo pogodili setup, uzimamo šeto mjesto u ukupnom poretku i pobjedu u klasi 3. Bili smo prezadovoljni jer smo preuzeli vodstvu u ukupnom poretku klase 3 - otkriva nam Šamec.

Samo dva tjedna kasnije održao se Rally Poreč. Tu je pobijedio Paolo Mavričić sa suvozačem Igorom Pužem, Šamec i Šalec bili su drugi, a zagorskom slavlju pridružila se i druga zagorska posada, Vedran Šipoš i Eugen Kokolić koja je s Citreonom C2 stigla do trećeg mjesta. -Bila je to jako napeta utrka. Nakon 100 km brzinaca zauzeli smo drugo mjesto u klasi 3 s dvadesetak sekundi zaostatka, dok smo u ukupnom poretku bili sedmi. Najvažnije od svega je da smo zadržali prvo mjesto u klasi 3 - govori nam Dario Šamec.

Slijedila je neizvijesnost hoće li se održati odgođeni rally u slovenskoj Idriji koja je razriješena prošli tjedan. Odlučeno je da se rally neće voziiti i Šamec i Šalec mogli su zasluženo otvoriti pobjedinčki šampanjac. -Presretan sam, ovo je veliki uspjeh. U Florianu sam pronašao odličnog suvozača koji je jednostavno postao nezamjenjiv i zaista savršeno funkcioniramo - zadovoljan je sa svojim suvozačem Dario Šamec.

Šamecov četrnaesti naslov prvaka Hrvatske, na korak je do Dijamantne kacige

Dariu Šameu ovo je već četranesti naslov prvaka Hrvatske u automobilizmu. Pet je naslova osvojio u kartingu, tri u krugu, dva na brdu i četiri u rallyu. Već sada u svojoj riznici ima dvije zlatne kacige i to kao najmlađi osvojača u povijesti prvo u kartingu, a potom i na krugu. Od dijamantne kacige dijeli ga još jedna zlatna kaciga, a nju će osvojiti samim osvajanjem petog naslova u rallyu. To mu sigurno neće proći, ali Šamec se ne žuri. -Ne idem još uvijek na osvajanje dijamatne kacige. Moram se prvo financijski posložiti i završiti sva tri auta da budu top. Iduća će sezona biti raznovrsna. S BMW-om ćemo voziti par makadamskih show rallya, s Peugeotom 406 vozit ću krug, a s Peugeotom 206 nekoliko asfaltnih rallya, nećemo voziti cijelu sezonu. Otkrit ću vam i jednu ekskluzivu iduće godine nakon devet godina u klasi 3 prelazimo u klasu 5, grupu S, za što ćemo morati napraviti neke preinake na Peugeotu 206 - završio je Šamec.

 

U siječnju bi Šamec i Šalec s BMW-om E46 320ci trebali nastupiti na Čazma Gravel showu, a u veljači s istim vozilom na rallyu "Due Castelli" u Istri. U travnju će Šamec s Peugetom 406 cuope V6 nastupiti na utrci "Grobnik Track day", a novi nastup na istom mjestu s istim vozilom imat će i u srpnju. U svibnju će Šamec sa svojim Peugoetom 206 F2000 vozti brdo na Sljemenu, a u lipnju s istim vozilom INA Delta rally zajedno sa Šalecom. Dario se posebno veseli 2. Oroslavju Super slalomu koji će se održati u kolovozu, a u kojem će u promo vožnjama voziti sva tri svoja vozila, ali i karting. U rujnu će Šamec i Šalec voziti Rally Kumrovec u Peugeotu 206 F2000, a godinu će zaključiti nastupom na Rally showu Santa Domenica u studenom, a tom će prilikom voziti BMW E46 320ci. Bit će to jedna zanimljiva sezona i sigurni smo puna uspjeha.

Konačni rezultati
Vozači
Ukupni redoslijed:
1. Niko Pulić 90 (AK Dubrovnik racing)
2. Juraj Šebalj 87 (AKK Sveta Nedelja)
3. Viliam Prodan 74,5 (AK Opatija Motorsport)
4. Janos Szilagyi 61,5 (AK Delta sport)
5. DARIO ŠAMEC 50,5 (AK ZAGORJE) ...

Klasa 3:
1. DARIO ŠAMEC 93 (AK ZAGORJE)
2. Paolo Mavričić 87 (AK Opatija Motorsport)
3. Antonio Hernaut 48,5 (AK Župa Dubrovačka) ...
6. VEDRAN ŠIPOŠ 40 (AK ZAGORJE) ...

Suvozači
Ukupni redoslijed:
1. Davor Devunić 96 (AK Dubrovnik racing)
2. Ivan Pogačić 90 (AKK Sveta Nedelja)
3. Zoran Raštegorac 76,5 (AK Opatija Motorsport)
4. Alexandra Varadi 63,4 (AK Delta sport)
5. FLORIAN ŠALEC 50,5 (AK ZAGORJE), ...

Klasa 3:
1. FLORIAN ŠALEC 93 (AK ZAGORJE)
2. Ana Marija Marija Hernaut 48,5 (AK Župa Dubrovačka)
3. Lana Sutlović 40,5 (AKK Sveta Nedelja)...
5. EUGEN KOKOLIĆ 40 (AK ZAGORJE)...

Još članaka iz "Sport"

Facebook