Prethodni članak
Sljedeći članak

B. PILJEK: 'Monografija Stara dama zagorskog nogometa najbolje je i najobimnije djelo koje sam do sada napravio'

O monografiji zabočke Mladosti „Stara dama zagorskog nogometa“ popričali smo s njenim autorom Brankom Piljekom

  • Tihomir Vančina i Branko Pijek

    Tihomir Vančina i Branko Pijek


Monografija „Stara dama zagorskog nogometa“ promovirana u sklopu 80. rođendana zabočke Mladosti izazvala je veliki interes sportske javnosti kako u Zaboku, tako i u cijelom Hrvatskom zagorju. U ovo remek djelo autora Branka Piljeka, koje sadrži 560 stranica, utkano je devet godina napornog rada. U tom je vremenu autor 51 put proveo cijeli dana od 7 do 18 sati, kako u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci, a dva je puta bio i u Državnom arhivu. Informacije je crpio iz Sportskih novosti, Večernjeg lista, Varaždinskog lista, starog Zagorskog lista koji je djelovao 50-ih godina prošlog stoljeća, te naravno našeg Zagorskog lista, koji je redovno pratio rad Mladosti u posljednjih 15 godina. Manji, ali vrijedan dio materijala dobio je iz privatnih zbirki Branka Janjanina,  Antuna Jurine, našeg vlasnika Tihomira Borovčaka, obitelji Jug i Deak, Dragutina Škreblina i pokojnog Rudolfa Mraza, našeg nažalost prerano preminulog kolege, kojima se ovim putem od srca zahvaljuje.

- Nije mi bilo lako. U početku sam mogao dobiti samo po dva uveza tiska, a to otprilike pokriva jedan tjedan. U svom prvom odlasku obradio sam samo mjesec dana, a to je bila kap u moru. Tim tempom 100 godina ne bi dovršio ovu monografiju. No srećom u NSBH naišao sam na dvije Zagorke koje tamo rade, Miru Tišljar i Anu Ljubić, koje su mi omogućile ulaz u arhiv s tiskanicama, na čemu im se zahvaljujem. Tamo sam dobivao po 20 svezaka odjednom i sve je postajalo lakše – prisjeća se svog rada na monografiji Piljek.

Taj je put bio težak i trnovit. Čitajući neke povijesne knjige Piljek je naišao i na dosta netočnih podataka o Mladosti, koji se nisu slagali s tiskom.

- Upravo iz tog razloga više od 90% monografije bazirano je na informacijama iz dnevnog tiska, kako bi podatci bili točni. Jedan od problema bila je i koncepcija monografije, na što sam potrošio gotovo godinu dana. Odlučio sam se za kronološki pristup po godinama – otkriva nam Piljek.

Ovo je već njegova treća samostalna monografija, a kao suradnik je radio i na Općoj enciklopediji Hrvatskog zagorja, gdje je bio zadužen za sportski dio. Inače cijeli život Branka Piljeka usko je vezan za sport. Igrao je nogomet u Jedinstvu i Mladosti, bio je trener, osmislio je malonogometne turnire Zagorska zipka i Kup Zagorja, a i koncept Večeri Zabočana koja je krenula od kada je on bio gradonačelnik Grada Zaboka. U trećoj životnoj dobi Piljek je odlučio raditi monografije, koje će ostati u trajnom vlasništvu sadašnjim, ali i budućim generacijama.

- Mislim da je monografija „Stara dama zagorskog nogometa“ najbolje i najobimnije djelo koje  sam do sada napravio. Radeći na njoj još jednom sam proživio svoje igračke dane, kao da je moja četvorka opet bila na mojim leđima – zadovoljan je Piljek.

Monografiju je Piljek poklonio Mladosti, a sav materijal predao je na sticku kapetanu Mladosti, Tihomiru Vančini.

- Ovo je bio moj obol klubu u kojem sam odigrao odlične sezone i kojem sam proglašen najboljim stoperom zagrebačke regije. Ne tražim za to nikakve nagrade i priznanja, jednostavno sam osjetio da je to moj dug prema voljenom klubu – završio je Piljek.

Monografija „Stara dama zagorskog nogometa tiskana je u 500 primjeraka, a za cijenu od 100 kuna može se nabaviti u Gradskoj knjižnici, te kafićima Queen i Fulir. Nakladnik je Športska zajednica KZŽ na čelu sa Stjepanom Fotivcem, lekturu je obavila profesorica Ingrid Lončar, korekturu Igor Gregurić, a za oblikovanje je zaslužan Igor Vranješ.

Radoholičar Branko Piljek ne miruje, a uskoro će objaviti i novu monografiju o 50 godina ronilačkog kluba Poreč, čiji je ovaj čovjek širokih interesa i ponosni član.

Još članaka iz "Sport"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu. Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Autocesta A3...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program