Prethodni članak
Sljedeći članak

TOČKICA– mjesto sretnog odrastanja

Obrt za čuvanje djece Točkica smješten je u Pustodolu Začretskom i okružen je šumama i prirodom. Dovoljan poticaj da se djeci približi priroda, mirnoća, disanje i vrtlarenje. Ove će godine proslaviti svoj 10. rođendan.

Vlasnica Tatjana Belanović, mag.praesc.educ. otvorila je Točkicu kako bi pružila djeci sigurno i poticajno okruženje za njihov cjelokupni rast i razvoj pri čemu se posebna pažnja posvećuje poticanju razvoja djetetovih unutarnjih potencijala prilagođeno osobnosti i dobi.

Grupa je dobno mješovita, odnosno ima dvanaestero djece u dobi od godine dana do polaska u školu. Ovakav način rada pokazao se za djecu idealnim zato što omogućava mlađoj djeci da upijaju znanja i vještine starijih od sebe, a stariji razvijaju nevjerojatnu količinu empatije prema mlađima te se uz njih uče dodanim životno – praktičnim vještinama.

U Točkici se njeguje kontakt s prirodom stoga djeca sade i siju u svoj vrt, ostatke voća i povrća odlažu u kompostište s kalifornijskim glistama te naravno puno vremena provode na otvorenome. Prirodni materijali ono je čemu svi u Točkici teže.

Ljeti djecu u Točkici čeka veliki bazen, dok zimi već godinama surađuju sa Ski klubom Stars na čijem poligonu djeca borave sanjkajući se, ali se organizira i škola skijanja.

NTC METODA RADA

Kako bi se djeci omogućilo nužno potrebno za cjelokupni rast i razvoj u radu s djecom prate se suvremene spoznaje. Od 1. ožujka ove godine Točkica je licencirani NTC obrt. NTC metoda temelji se na najnovijim neuroznanstvenim istraživanjima i usmjerena je na poticanje intelektualnog razvoja djece kroz igru, kretanje i praktične aktivnosti.

- NTC metoda prirodna je nadogradnja onog što već godinama radimo s djecom. Uz svo kretanje i boravak na otvorenome, uz sve aktivnosti kojima potičemo cjelokupni rast i razvoj, NTC je šlag na našoj torti. Nevjerojatno je s koliko veselja djeca odrađuju NTC program i koliko aktivno sudjeluju već i četverogodišnjaci, a djeca u godini pred polazak u školu već i sama kreiraju NTC igre - kaže Tatjana.

Točkica je trenutno jedini obrt za čuvanje djece u Hrvatskoj koji posjeduje NTC licencu. - Naša je želja ipak da se korištenje ove metode usvoji u radu s predškolskom i školskom djecom, stoga smo u suradnji s ravnateljem OŠ Sveti Križ Začretje nedavno organizirali stručni skup za učitelje te škole pri čemu je predstavljena 3T metoda rada s djecom – rekla je.

LJETNI BORAVAK DJECE

Po prvi puta ove godine održavaju i ljetni boravak za djecu u dobi od 7 do 12 godina. Boravak će trajati 5 dana, svakog dana od 17 do 20:30 sati. Za djecu su osmišljene kreativne radionice, radionice čitanja i pisanja, radionice logičkog promišljanja, sportske igre i naravno, što više vremena provedenog na otvorenome, uključujući boravak u šumi. Dostupni su termini od 8. – 12.7 te 15. – 19.7. Tatjana je napomenula da za sva pitanja stoje na raspolaganju.

BORAVAK ŠKOLSKE DJECE KROZ GODINU

S početkom školske godine u Točkici je omogućen i boravak školarcima u poslijepodnevnim terminima. Također uz kreativnost, promišljanje, igru i pokret.

O VAŽNOSTI PREDŠKOLSKOG  PERIODA ŽIVOTA

- Ono što me iznimno veseli jest spoznaja kako se mijenja svijest roditelja o važnosti predškolskog odgoja. U veljači su dva termina Dana otvorenih vrata bila popunjena. Interes i odaziv je bio zaista velik, veći od očekivanog. Izuzetno sam ponosna što se prepoznaje naš rad i što me za mjesto zovu ljudi po preporuci. To je najveći kompliment i upravo najvažnija preporuka. Istraživanja pokazuju kako je predškolska dob, dob najintenzivnijeg razvoja u svim područjima razvoja i kako se upravo u ovoj dobi djeci treba pružiti cijeli spektar mogućnosti za njihov rast i razvoj. Dio smo njihovih priča i srca su prepuna znajući da im možemo dati ono što im treba – istaknula je Tajana.

KAKO SMO UKLJUČILI ŠKOLARCE U PRIČU

-  Udruga Creativitas bila je moja priprema i za rad sa školarcima. U tom sam periodu uvidjela koliko je njima potrebno vrijeme za kreativno izražavanje, puštanje emocija, druženje u zajednici. Točkica je i njima otvorila svoja vrata kako bismo zajedno stvarali priču, bili im mjesto za podršku razvoja kreativnosti, ali i promišljanja.

Želimo im omogućiti kvalitetno provedeno vrijeme na otvorenom, a poslije škole. Sve statistike pokazuju kako su djeca pod izuzetnim stresom i koliko malo vremena provode na otvorenom, stoga smo im odlučili omogućiti boravak u našem okruženju – kazala je.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook