Prethodni članak
Sljedeći članak

Roditelji, bojite se da vaš 'malac' ne može postati genijalac? Varate se!

"Mnogi roditelji mi znaju reći da bi rado upisali svoje dijete u našu školu, no da se boje hoće li njihovo dijete moći savladati naš program"

Trenutno se u Zaboku, na adresi Prilaz dr. Franje Tuđmana 15, uređuje i moderno oprema veliki prostor od čak 125 četvornih metara u kojem će se početkom iduće godine otvoriti podružnica Međunarodne škole za razvoj kognitivnih sposobnosti i intelektualnih potencijala djece 'Malac Genijalac'.

Riječ je o školi koja provodi edukacijsko-razvojne programe za djecu od 3 do 17 godina, a koja postoji u 15 zemalja, s 185 školica. Koliko uspješno rade, može posvjedočiti preko 35.000 zadovoljnih polaznika, a osim uspjeha u širenju franšizne mreže, 'Malac Genijalac' se može pohvaliti i uspjesima svojih polaznika na međunarodnim i svjetskim natjecanjima, na kojima redovito osvajaju prva mjesta.

Ono što iz škole posebno ističu jest da se kognitivni efekti postignuti njihovim programima ne gube po završetku školovanja, već postaju trajne sposobnosti i vještine koje njihovi polaznici posjeduju tijekom cijeloga života.

Kako je pojasnila Lidija Đurinec Ter, direktorica zabočke podružnice Međunarodne škole za razvoj kognitivnih sposobnosti i intelektualnih potencijala djece 'Malac Genijalac', škola ne upisuje samo iznadprosječno inteligentnu djecu, nego i prosječno inteligentnu djecu. – Djeca dolaze kod nas, naši ih učitelji testiraju i stavljaju u grupe koje su za njih pogodne. Mnogi roditelji mi znaju reći da bi rado upisali svoje dijete u našu školu, no da se boje hoće li njihovo dijete moći savladati naš program. Ja im redovito ponavljam da svako dijete koje upiše naš program, uvijek uspije, dakako, uz adekvatno vođenje našeg stručnog, visokoobrazovanog i iskusnog nastavnog kadra. Zato i imamo male grupe kako bi se učitelj mogao dovoljno posvetiti individualnom radu sa svakim djetetom – kaže direktorica Đurinec Ter.

Inače, po skorašnjem otvorenju, u zabočkoj podružnici škole provodit će se dva programa, Numicon za djecu od 3 do 6 godina te Mentalna aritmetika, koja je namijenja djeci od 4 do 12 godina.

Što je Numicon?

Numicon je didaktičko-matematički sustav kojim se razvijaju rane matematičke sposobnosti kod djece. Razvili su ga stručnjaci sa sveučilišta Oxford, poznat je širom svijeta, a 2015. godine proglašen je najboljom svjetskom edukativnom matematičkom metodom (Education Resources Awards (ERA). Učenje se odvija kroz igru pomoću Numicon oblika, a djeca usvajaju pojam broja, odnose među brojevma, brojevne sustave, osnovne računske operacije te različite matematičke obrasce.

-Budući da je matematika prirodna znanost, upoznavanje s njom treba početi još od najranijeg djetinjstva. Ona je vrlo važna jer nam objašnjava prirodne pojave oko nas; pomoću nje mjerimo vrijeme, trajanje noći i dana, smjenu godišnjih doba… Kako bi djeci matematika bila zanimljiva, neophodno je pobuditi i razviti interes za nju. Stoga je igra najbolji način za upoznavanje i druženje s matematikom, a Numicon je odličan način za to! Cilj matematike je da trajno razvijemo logičko razmišljanje jer se vremenom formule i detalji zaborave, a sposobnost logičkog razmišljanja ostaje nam cijelog života – poručuju iz škole 'Malac Genijalac'.

Što je Mentalna aritmetika?

Mentalna aritmetika (jap. Anzan) razvila se iz tradicionalne istočnjačke discipline, a danas predstavlja popularan i moderan edukacijski program sve više prisutan i u zapadnom dijelu svijeta. U školi Malac Genijalac primjenjuje se originalni HIKARI program mentalne aritmetike. Hikari na japanskom znači svjetlost i simbolizira proces učenja i buđenja (osvjetljavanja) naših mentalnih kapaciteta. Program je nastao kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz područja edukacije. Temelji se na upotrebi drevne računaljke – abakusa (jap. Soroban), čijom se vizualizacijom i simulacijom pokreta postiže izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina i sposobnosti djece u ranom periodu života. Program se temelji na TBDP pristupu (Total Brain Development Program) i VAK metodi (Vizualno – Auditivno – Kinestetičko).

- Inače, TBDP (Total Brain Development Program) predstavlja sustav cjelokupnog razvoja mozga kojim se potiče aktivacija obje hemisfere mozga od najranijih razdoblja života. Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz kognitivnih sposobnosti kao što su pamćenje, inteligencija, koncentracija, mašta te vizualizacija.  Što se pak tiče VAK metode (Vizualno – Auditivno – Kinestetičko) ona se razvila sna osnovama neurolingvističkog programiranja (NLP) i podrazumijeva uključivanje tri osjetila (vid, sluh, dodir) u proces učenja. Vizualni dio – vidim to što mi govoriš; Auditivni dio – zvuči mi dobro; Kinestetički (tjelesni) dio – pokaži mi kako to napraviti. Znanstvena istraživanja pokazala su da se najbolji rezultati postižu kada se u procesu učenja informacije primaju različitim osjetilima jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih veza u mozgu. Takvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimum jer se primljene informacije prenose s jedne na drugu hemisferu mozga, čime se aktivira cijeli njegov potencijal – pojašnjavaju iz škole 'Malac Genijalac'.

 

U svakom slučaju, kako što je napomenula i direktorica zabočke podružnice ove uspješne škole, ukoliko se bojite da vaš 'malac' ne može postati genijalac, varate se. Svi programi odvijaju se u malim grupama u kojima je izrazito opuštajuća i kreativna atmosfera te pozitivni emocionalni odnosi, a u takvom okruženju uspjeh nikad ne izostane.

Škola u Zaboku otvara se u veljači 2022. godine, a predbilježbe se primaju već sada, zbog ograničenog broja mjesta. Predbilježiti se možete putem njiove Facebook stranice https://m.facebook.com/malacgenijalaczabok/?ref=bookmarks, službene web stranice 'Malac Genijalac', slanjem e-pošte na adresu [email protected] i telefonom na broj: 099 493 1781.

Detaljnije informacije o samoj školi i programima potražite na https://malacgenijalac.hr/

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook