Prethodni članak
Sljedeći članak

Kreću upisi školaraca! Igra ili učenje? Ma može i oboje

Vrijeme je za upis u prvi, drugi ili treći razred. Kako pružiti svojem djetetu najbolje obrazovanje i pripremiti ga za život?  

Sve što znamo iz vlastitog iskustva u školovanju i procjena stručnjaka jest da razvoj vlastitih potencijala i socijalnih vještina treba biti u fokusu obrazovanja, i to od samih početaka. Srećom, danas možemo izabrati najbolje za svoje dijete.

Dolazak proljeća je vrijeme kada roditelji djece predškolskog uzrasta već počinju razmišljati o velikoj životnoj promjeni koja je pred njima – polasku u osnovnu školu. Početak klasičnog osnovnoškolskog obrazovanja može biti veliki i stres za dijete jer je suočeno s naglom promjenom okoline, potpuno drugačijim okruženjem i sustavom funkcioniranja od onoga na što je naviklo u vrtiću ili maloj školi. Tu su novi ljudi, nova djeca, nove obaveze, i sve to predstavlja veliki izazov, a kod djeteta može izazvati i otpor prema odlasku u školu.

Potrebu da se djeci ta tranzicija iz predškolskog u školski sustav učini jednostavnijom i prirodnijom uočili su ne samo roditelji nego i brojni stručnjaci. Ključ sretnijeg odrastanja i kvalitetnijeg obrazovnog procesa od samog je početka u stvaranju ugodnog okruženja u kojem će se dijete dobro osjećati i u kojem će zavoljeti učenje. A najbolja je ona škola u kojoj dijete nije samo broj – nego se svakom djetetu pristupa individualno i u kojoj mu učitelji pomažu i pružaju podršku tako što potiču motivaciju, znatiželju, istraživački duh, kreativnost te paralelno rade na razvoju djetetovih emocionalnih i socijalnih vještina.

Potrebu da se djeci ta tranzicija iz predškolskog u školski sustav učini jednostavnijom i prirodnijom uočili su ne samo roditelji nego i brojni stručnjaci. I ovdje u Hrvatskoj postoje ljudi koji su toga svjesni, te su zato razvili nove suvremene modele obrazovanja koji su redovni program propisan od Ministarstva obrazovanja nadogradili interaktivnim i poticajnim sadržajima,  primjerenima dobi i interesima djeteta. Kroz tako razrađene modele obrazovanja, na neki način se brišu granice između igre i učenja i tako se stvara pozitivan stav prema učenju – učenje nije mrska, nametnuta obaveza nego način za otkrivanje svijeta.

Kako to izgleda u praksi?

Jedna od takvih škola je Privatna osnovna škola Linea u Sesvetama koja ove godine upisuje male školarce u prvi, drugi i treći razred. Kako sami ističu, prilikom izrade programa, uzeli su najbolje što postoji od priznatih metoda i tehnika obrazovanja i sve to integrirali u jednu cjelinu. Mnogo elemenata je preuzeto iz finskog sustava obrazovanja koji je već godinama na glasu kao najbolji na svijetu, a u program su integrirana i načela Montessori pedagogije, čime se potiče samostalnost u učenju, učenje kroz istraživanje, kreativnost i zadovoljstvo djeteta nakon savladanih zadataka.

U Privatnoj školi Linea ništa nije prepušteno slučaju, tako su prostori učionica moderno opremljeni radnim materijalima za učenje i igru. Redovni program propisan od Ministarstva učenici svladavaju kroz posebne, interaktivno razrađene zadatke, pa učenici kroz pomno osmišljene aktivnosti lakše shvaćaju zašto uče i zašto su im ta nova znanja zanimljiva, korisna i potrebna. Osim toga, na taj način se stvara i motivacija za daljnje učenje i istraživanje svijeta oko njih.

Razredi u Privatnoj školi Linea sastoje se od malog broja učenika, pa se učitelj može posvetiti svakom djetetu individualno i pratiti njegov napredak i razvoj. U školi ističu da se redovni program također prilagođava učenicima i njihovim potrebama, a uz savladavanje školskih zadataka, učenici dio vremena provode na svježem zraku, u ograđenom vrtu u okviru prostora same škole.

Ono po čemu se Privatna osnovna škola Linea razlikuje od drugih jest to što je svaki dan u tjednu drugačiji, pa nema mjesta dosadi i zasićenju. Uz radionice „Sretna priča“ koje su osmišljene za razvijanje socijalnih i emocionalnih vještina učenika, učenici redovito imaju organiziran „Četvrtak u prirodi“ sa šetnjom po obližnjoj šumi uz zabavan i poučan boravak na svježem zraku, te „Čajanku petkom“ u školi koja je rezervirana za kombinaciju priče i likovne kulture uz šalicu zdravog i okrepljujućeg čaja, a na taj se način potiče razvoj socijalnih vještina i kreativno izražavanje.

Kandidati za uvođenje međunarodnog IB programa

Učitelji u Privatnoj osnovnoj školi Linea konstantno surađuju sa stručnim timom logopeda i edukatora-rehabilitatora koji prate napredak učenika, a u školi se potiče i suradnja s roditeljima koji, primjerice, kroz mjesec travanj mogu uz najavu doći u školu u jutarnjim satima i pratiti rad učenika u školi.

Treba istaknuti i to da je Privatna osnovna škola Linea osnovana 2019. godine, a već je postala kandidat za međunarodni program Primary Year Program of the International Baccalaureate (IB) za djecu uzrasta od tri do 12 godina, što pokazuje predanost nastavnog osoblja pružanju najboljeg mogućeg obrazovanja svojim učenicima.

The International Baccalaureate (IB) je vodeća institucija u okvirima međunarodnog obrazovanja, a riječ je o neprofitnoj zakladi osnovanoj u Ženevi u Švicarskoj 1986. godine, s ciljem stvaranja boljeg svijeta kroz obrazovanje. Institucija je kreirala četiri obrazovna programa za učenike između koje pohađaju 1,95 milijuna učenika diljem svijeta.

Preciznije, IB programi su prisutni u više od 5000 škola u 150 zemalja, u kojima su IB programi priznati po izvrsnosti u obrazovanju. U Hrvatskoj je nekoliko škola koje omogućavaju pohađanje IB programa za različite uzraste, a nadamo se da će ih u budućnosti biti još i više jer ti programi pružaju izvrstan temelj za nastavak visokog obrazovanja na vodećim svjetskim sveučilištima.

Svi smo svjesni da se tehnologija mijenja svijet brže nego ikada prije pa tradicionalno obrazovanje sve teže drži korak s novim trendovima. Upravo iz tog razloga, Privatna škola Linea je fokus prebacila na to da se djecu uči kako kod djeteta razvijati motivaciju za učenje i istraživanje, razvijati emocionalnu inteligenciju i socijalne vještine, naučiti djecu kako pravilno i samostalno učiti i savladavati svakodnevne izazove, a sve u skladu sa suvremenim pedagoškim standardima.

Više informacija o prijavama i upisima možete saznati radnim danom od 8-16 sati na broj telefona +385 1 2005 986 ili putem maila: [email protected].

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook