Prethodni članak
Sljedeći članak

Auro Domus prekida suradnju s platformama za gotovinsko trgovanje kriptovalutama

Kriptovalute imaju svoje prednosti, no postojeći zakonski okviri ne pružaju dovoljnu razinu zaštite prilikom gotovinskog plaćanja, kako bi se izbjegle ilegalne aktivnosti, od porezne utaje do financiranja terorizma i ratnih operacija

Opatija – Auro Domus u svojim poslovnicama više neće provoditi transakcije kupnje i prodaje kriptovaluta za gotovinu. Tvrtka je raskinula postojeće ugovore o poslovnoj suradnji s platformama za trgovinu virtualnim valutama kojima je pružala usluge uplatnog i isplatnog mjesta za njihove klijente. Razlog ovakve poslovne odluke je zabrinutost zbog mogućih zloupotreba kriptovaluta u ilegalnim aktivnostima, od porezne utaje do financiranja terorizma.

-Ne smatramo da su kriptovalute problematične same po sebi, već da zbog nedovoljne zakonske regulacije, rizici prilikom gotovinskog plaćanja nadmašuju koristi koje pružaju. U svjetlu aktualnih događanja i ratnih zbivanja, ali i terorističkih aktivnosti diljem svijeta, u kojima se upravo virtualne valute pokazuju kao sredstvo zaobilaženja nadzora novčanih tokova, smatramo etički upitnim nastavak suradnje s platformama koje omogućuju gotovinske transakcije bez provođenja adekvatnih provjera, poručili su iz Auro Domusa.

Naime, trenutačno je moguće provoditi gotovinske transakcije za kriptovalute bez identifikacije klijenata. U takvoj situaciji, nemoguće je garantirati da je imovina korištena u tim transakcijama legalno stečena, kao i da se neće koristiti u ilegalne svrhe.

-Iako Auro Domus nije imao negativnih iskustava u dosadašnjem radu, prostor za djelovanje izvan zakonskih okvira koji ovakva situacija otvara, nije u skladu s poslovnim i etičkim politikama koje u svom djelovanju na tržištu primjenjujemo. Zbog toga, donesena je odluka kako naša tvrtka više neće omogućavati takve transakcije, a time je pokrenut i posljedični raskid postojećih ugovora, naveli su iz Auro Domusa.

Kritpovalute kao oblik plaćanja vodeći hrvatski trgovac zlatom zadržat će isključivo u svojoj internetskoj trgovini, prilikom kupnje investicijskog zlata i srebra.

-Za kupnju investicijskog zlata provode se provjere koje kod gotovinskih transakcija izostaju. Auro Domus želi pružiti klijentima sve mogućnosti koje pružaju nove tehnologije, uključujući i kriptovalute, ali pritom stvoriti sigurno poslovno okruženje - istaknuli su iz tvrtke, zaključivši kako i poslovna zajednica mora dati svoj obol u suzbijanju ilegalnih aktivnosti, posebice onih koje mogu služiti za financiranje terorizma i ratnih operacija.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook