Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Pogledajte i isprobajte recept bake Marije iz Petrovskog za buhtline i pogaču med kurile


Znate li da se Općina Petrovsko nekad zvala Konoba? Nazvali su je tako po tome jer je to bio kraj s puno grožđa i vina, gdje su vlastelini imali lijepe kurije i velike vinograde. Petrovsko je oduvijek poznato po poljoprivredi, a ovaj noviji naziv općine potekao je od Crkve svetog Petra iz 17. stoljeća. U Petrovskom je serijal 'Babičini recepti' ugostila babica Marija Bračević, na imanju obitelji Presečki.

Rad u Njemačkoj
Marija Bračević rođena je u obitelji Josipe i Milana Hršaka, koji su uz nju, imali još i blizance. – Mati je furt doma bila, nije nigde delala, same je kuhala i decu othranila – ispričala je Marija, koja je ponekad pomagala majci u kuhinji, ali je više voljela, kako kaže, 'landrati okol'. S 18 godina udala se u Slatinu za Stanka Bračevića. Ispričala nam je da se dobro slagala sa svekrvom i svekrom. Imali su dvoje djece, a nakon što je suprug našao drugu ženu i otišao iz kuće, Marija je ostala, a svekrva joj je puno pomogla oko djece, kćeri Gordane i sina Miljenka. Kći Gordana sada živi u Pregradi i ima dvije kćeri, Ana Marie i Tamaru. – Svekrva me nagovorila da si idem dinara zaslužiti i tak sam vam ja prešla v Njemačku delat, jednu babicu sam tam čuvala – kaže Marija, koja se prisjetila i da se doma uvijek kurilo u krušnoj peći. – Furt je trebale duge čakati, a ni bile cajta, pa mi je mati povedala da pripravim i nutra porinem pogaču tera se zvala 'med kurile'. Te je bile berze gotove – prisjetila se Marija, koja je i otkrila recept za ovu finu pogaču.

Stari recepti iz pekare
Osim od mame, Marija je puno recepata naučila i od svoje svekrve, koja je čuvala djecu u Krapini jednim ljudima koji su imali pekaru, pa je i sama puno kuhala. Od njih je naučila peći štruklje, krafne i biskvite, a sve to naučila je i Mariju. Tu su bile i fine domaće buhtle s domaćim pekmezom od marelica. – Takvi su me buhtlini počakali na stolu gda sam prvi put došla v hižu k svekrvi Milki – prisjetila se Marija i usput otkrila kako se prave najbolji domaći 'buhtlini'. Ova tradicija na stolu uvijek oduševljava Marijine goste, a pripremila je ona za ovu prigodu i bučnicu, gibanicu, domaći kruh, šunkice, bunceke, a i bažulj na čušpajz. Puni stol jela i pila, dobra volja i razgovor, najbolji su recepti za provesti ugodno vrijeme s najdražima – tak se to i nekad delalo, kad nije bilo televizije i mobitela, koji su nam odvraćali pažnju od onog najljepšeg: druženja.Med kurile (vrijeme pripreme: 90 minuta)
0,5 kg glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
2 dcl tople vode
malo šećera
malo soli

Nadjev
30 dkg svježeg sira
3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica maslaca
2 jaja
malo soli i papra
1 manji poriluk
malo svježeg vlasca

malo masti za premazivanje
1 žumanjak za premaz

U brašno razdrobite svježi kvasac, dodajte malo mlake vode i malo šećera i ostavite da se digne oko 15-20 minuta. Zatim posolite oko kvasca i umijesite glatko tijesto polagano dodajući vodu i ostatak brašna. Tijesto ostavite da se diže na toplom mjestu. Za to vrijeme umutite sve sastojke za nadjev i dodajte nasjeckani poriluk i vlasac. Začinite po želji. Tijesto razvaljajte na veličinu lima za pečenje kojeg prethodno namastite i pobrašnite. Tijesto ostavite veće kako bi ga mogli preklopiti do polovice. Na tijestu razmažite nadjev, preklopite te rubove premažite žumanjcem. Pecite na 180°C oko 45 minuta.Buhtlini (vrijeme pripreme: 120 minuta)

0,5 kg glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
2 dcl toplog mlijeka
malo šećera
malo soli

1 žlica maslaca
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
malo pekmeza od marelica
1 žumanjak za premaz
malo masti za premazivanje

U brašno razdrobite svježi kvasac, dodajte malo mlakog mlijeka i malo šećera i ostavite da se digne oko 15-20 minuta. Zatim posolite oko kvasca i umijesite glatko tijesto polagano dodajući mlijeko i ostatak brašna, te šećer, maslac, jaja i vanilin šećer. Tijesto ostavite da se diže na toplom mjestu. Tijesto razvaljajte te da prerežite na trakice zatim na manje kocke. Punite pekmezom po želji. Rukama zatvarate tijesto na vrhu da dobijete loptice koje preokrenute stavljate na namašćeni lim za pečenje jednu do druge. Na kraju ih premažite sa malo žumanjka. Pecite na 180°C oko 30-40 minuta, s time da pred kraj možete smanjiti temperaturu na 160°C.

Još članaka iz "Recepti"

Facebook