Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovo sigurno niste znali! Evo tko je osmislio recepturu i naziv kolača Ledeni vjetar


Malo tko nije čuo za kolač ledeni vjetar. Kore od bjelanjaka, krema od žumanjaka, malo voća i tučenog slatkog vrhnja. Onda sve u hladnjak da se jako dobro ohladi i megapopularni kolač je gotov i spreman za jelo.

No, jeste li se ikad zapitali tko ga je prvi napravio? Tko je smislio recept? Konačno se i to klupko odmotalo i zna se tko je zaslužan za kolač koji obožava cijela regija.

Recepturu i naziv kolača osmislila je Snježana Farkaš, rođena Bjelovarčanka koja više od 20 godina živi u Garešnici.

"Recepturu sam osmislila sad već davne 1996. godine, tada sam živjela u Daruvaru. U to vrijeme sam voljela eksperimentirati s kolačima i ovaj je ispao jako popularan. Inače, beze kore postoje još od prije u kolačima, ali ja sam osmislila kombinaciju krema, svih sastojaka, voća i svega ostalog i objedinila sam to u jedan kolač. To sam osmislila i napravila za svoju djecu koja su tada bila mala i bila su oduševljena", kaže za Klikni.hr Snježana.

"Nakon moje djece kolač su probali i susjedi kojima je također bio odličan i onda se to proširilo po cijelom Daruvaru, a kasnije i po cijeloj Hrvatskoj", objašnjava pa dodaje:

"Kada sam osmislila recepturu i kada sam vidjela da se sviđa mojima doma, a i susjedima, dala sam mu ime ledeni vjetar. Ledeni jer je najbolji kada se kuša hladan iz frižidera, a vjetar, eto nekako mi je to zvučalo tada fora", prisjeća se Snježana čiji je recept izašao u Gospodarskom listu koji ga je objavio 1997. godine i to je početak popularnosti ovog kolača.

Još članaka iz "Recepti"

Facebook