Prethodni članak
Sljedeći članak

NUTRICIONISTI SLOŽNI: Domaća svinjska mast zdravija je od industrijskih ulja

Stručnjaci su potvrdili kako svinjska mast sadrži 60 posto mononezasićenih masti, a te masti povezane su s niskim rizikom od srčanih bolesti

  • svinjska mast domaća

    Foto: Ivan Kovačić


U proteklih nekoliko desetljeća svinjska mast je gotovo izbačena iz kuhinje kao navodno štetna za zdravlje, a kao razlozi za to spominjane su tvrdnje kako ona deblja, povisuje masnoće u krvi, začepljuje žile, uzrokuje srčane i moždane udare te izaziva niz drugih štetnih pojava u ljudskom organizmu. No, u posljednje vrijeme, nutricionisti su promijenili mišljenje te se svinjska mast na velika vrata vratila u hrvatsku, ali i svjetsku gastronomiju.

Tako je svinjska mast ponovo postala pravi gastronomski hit, a većina stručnjaka se slaže kako je zdravija i od maslaca, a pogotovo od raznih industrijskih ulja.

Naime, stručnjaci su potvrdili kako svinjska mast sadrži 60 posto mononezasićenih masti, a te masti povezane su s niskim rizikom od srčanih bolesti. Maslac, za usporedbu, sadrži 45 posto mononezasićenih masti. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim razinama lošeg LDL kolesterola.

U kulinarstvu se svinjska mast osobito cijeni jer je odlična za prženje, a meso pri tome ne upija previše masnoće te je vrlo ukusno. Mnogi kuhari je koriste i za pripremu dizanog tijesta. Svinjska mast može na tamnom i hladnom mjestu dugo stajati bez da se pokvari pa su je i Zagorci nekad koristili kao prirodni konzervans, čuvajući 'meso iz banjice'. To je i danas prava delikatesa koju sve češće nude i mnogi zagorski ugostitelji.

Naravno, sve ovo vrijedi samo za domaću mast, koja se dobiva od svinja koje jedu prirodnu, domaću hranu i žive na poluotvorenom prostoru, a takvih svinja i takve masti još uvijek se može naći u Zagorju. Naime, industrijski proizvedena svinjska mast nije baš za preporuku jer se, kako tvrde upućeni, često hidrogenizira i tretirana različitim emulgatorima, a svinje dolaze s farmi na kojima se masovno uzgajaju jedući industrijsku hranu. Ipak, sa svinjskom mašću ne valja pretjerivati, kao ni s bilo kojom drugom namirnicom, ali ipak ostaje činjenica da je domaća svinjska mast zdravija od većine industrijskih masnoća koje su dostupne u našim trgovinama, a za kojim posljednjih dana vlada prava pomama.

Još članaka iz "Recepti"

Facebook