Prethodni članak
Sljedeći članak

Nesvakidašnje slastice Monike Topolko

HOBI: Monika Topolko iz Pregrade zaljubljena u pripremanje nesvakidašnjih slastica


Monika Topolko je profesorica engleskog jezika, knjižničarka u Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi i rock-pjevačica. A pečenje kolača i fotografiranje zauzeli su joj važno mjesto u životu i prerasli u veliku strast.

Začini iz cijelog svijeta

Ozbiljnije sam krenula s kuhanjem prije šest godina kada sam počela zajednički život sa suprugom. Tada sam znala da moram još mnogo naučiti, no osjećala sam kako me kuhanje ispunjava, opušta i veseli. Međutim, moja ljubav prema slasticama počela je dosta ranije. Mama je često pekla kolače, a ja sam joj u tome uvijek voljela pomagati – kaže Monika.

Ljubav prema hrani i važnost obiteljskog okupljanja za stolom oduvijek se njegovala u njezinoj obitelji. Mama je kuhala svaki dan i tako ju poučila važnosti svježe kuhanog hranjiva obroka. Prvo Monikino samostalno jelo bio je sataraš. Bila je tada srednjoškolka i slijepo slijedila mamine upute.

Danas Monika ne priprema klasična jela, niti ne slijedi tradicionalni način pripreme namirnica. Kada u sezoni rajčica priprema juhu od paradajza, obvezno joj dodaje malo balzamičnog octa i svježeg bosiljka. Variva joj obiluju povrćem i nikad u njih ne dodaje zapršku.

– Posjedujem zavidnu kolekciju začina iz cijeloga svijeta i ne mogu zamisliti kuhanje bez njih. Omiljeni su mi timijan (majčina dušica), bosiljak i svježa ljuta papričica; rabim i crni papar, sjemenke komorača i đumbir, a za slatka jela i kolače – cimet i mahunu vanilije.

Kolači za kolegice s posla

- Sama radim vanilin-šećer kojim se koristim u većini svojih deserata – objašnjava Monika i kaže kako dosad nije uspjela nabaviti limunsku travu koja se koristi u azijskim jelima, niti rabarbaru, biljku specifičnog izgleda i kiselkasta okusa za pripremu deserata, slatkih pita i džemova. Začine je sada sve lakše kupiti u Hrvatskoj, no postoje neke arapske mješavine, poput harisse, što još nije vidjela kod nas.

Osim što prema kuhanju gaji veliku ljubav i strast, kaže da joj je to i neka vrsta antistresne terapije. Kuha za sebe i supruga, kolači su na meniju dvaput na tjedan i što od slatkog ne pojedu, Monika odnese kolegicama s posla ili prijateljima.

-Od konkretnih jela suprug najviše voli tjesteninu s umakom od avokada, marokanske mesne okruglice i sva jela iz woka. Od slatkiša omiljeni su mu torta od čokolade i naranče, peciva s cimetom, čokoladni tartufi (praline) i američka torta od sira (cheesecake) – zaključuje Monika Topolko, koja se na međunarodnom fotografskom natječaju namijenjenom gastroblogerima dosad već nekoliko puta okitila zlatom.

Još članaka iz "Recepti"

Facebook