Prethodni članak
Sljedeći članak

Kumice zagorske za vitrine spremne!

Sira, putra, vrhnja, mlijeka, jajec i krumpira… sve to ide v beli Zagreb grad, poznati su stihovi pjesme 'Lepe ti


Sira, putra, vrhnja, mlijeka, jajec i krumpira… sve to ide v beli Zagreb grad, poznati su stihovi pjesme 'Lepe ti je Zagorje zelene', koji najbolje opisuje zagrebačke tržnice koje svakodnevno napune kumice poljoprivrednim proizvodima, posebice sirom, vrhnjem i mliječnim prerađevinama. Od ponedjeljka, 4. listopada kumice koje prodaju svoje mliječne proizvode na otvorenim štandovima, to više ne smiju.

Ratoborne kumice izborile odgodu

Zakon o hrani i pravilnik o higijeni tržnice diktira nove, strože uvjete koji nalažu da se mliječni proizvodi mogu prodavati samo u zatvorenim vitrinama u kojima je temperatura od 4 do 8 stupnjeva. Takvi uvjeti prodaje, dakako, vrijede za čitavu Hrvatsku, a rješenje je stiglo od Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva. Zagrebačke kumice tu vijest koja im je priopćena prošli petak nisu primile baš dobro, već su se prvi dan novih primjena pojavile sa sirom i vrhnjem i dijelile ga besplatno. Po 'starom' principu ga nisu mogle prodavati jer bi platile kaznu, te su organizirale prosvjed s istaknutim transparentima 'Trujete nas vi, a ne sir', 'Uništavate trbuh Zagreba'... i dr. Drugi dan dopuštena im je prodaja na otvorenom.

Kumice su se izborile za svoje, jer je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatražio od Ministarstvo zdravstva odgodu izvršenja rješenja zabrane prodaje sira i vrhnja na štandovima dok Grad ne osigura vitrine. Pokazalo se da je dobro malo galamiti. Kumice su ipak svima simpatične, zaštitni su znak Dolca i Zagreba i Ministarstvo zdravstva dopustilo je 90 dana prijelaznog roka za primjenu novog Zakona za kumice na zagrebačkim tržnicama.Kakvo je stanje na području naše županije i jesu li naše tržnice spremne za nove uvjete koje diktiraju Zakon o hrani i pravilnik o higijeni hrane provjerili smo na nekoliko naših 'placeva' . Na zabočkoj tržnici, tzv. malom zagorskom Dolcu sreli smo tržnog nadzornika Berislava Forijana iz poduzeća Komunalno Zabok.

Zabočka tržnica spremna

- Zabočka tržnica ima vitrine koje su ovdje postavljene prije sedam do osam godina. Već onda je bilo predviđeno da se sir ne može čuvati vani, posebice ljeti kada su visoke temperature. Dakle, već se tada razmišljalo da se sir i vrhnje pohrane. Mi smo na novi Zakon o hrani i pravilnik o higijeni hrane spremni. Službeni dopis nismo dobili, informirali smo se putem medija. Vitrine su otvorene i kod svakog sira ima natpis poljoprivrednog gospodarstva. Prodavanja sira i vrhnja na otvorenim štandovima od ponedjeljka više nema - potvrdio nam je tržni nadzornik na zabočkoj tržnici. - Cijena najma upotrebom vitrina neće se mijenjati i same kumice time nisu ništa ugrožene, ne gube ništa. Sve ostaje kao što je bilo do sada, osim što sada imaju mogućnost korištenja vitrina – dodao je tržni nadzornik Forijan.

Mirjana Jakopović iz Dubovca

Kumice koje prodaju na zabočkom placu sir i vrhnje sve su redom iz Gornje Stubice. Mirjana Jakopović iz Dubovca koja redovno prodaje na zabočkoj tržnici pokazuje nam svoj sir i vrhnje uredno posložen u vitrine. – Do sada sam prodavala sir i vrhnje na klupi, od jučer ga držim u frižideru, odnosno vitrini. To je u redu da su nam osigurane vitrine u kojima možemo čuvati sir i vrhnje, s obzirom na ovaj novi pravilnik - rekla je Jakopović.

U Zlataru koriste prijenosne hladnjake


Ana Žukina

Ana Žukina slaže se sa svojom kolegicom. - Sir i vrhnje držimo u vitrinama, samo da mi je vitrina barem malo bliže štandu. Ako već tako zakon nalaže nemam ništa protiv, neka bude na friškome, iako mislim da se nitko ne bude otrovao od sira. Prije su ljudi dok nisu imali frižidere sir zakapali u zemlju, čuvali u podrumima…

No, u svakom slučaju hvala što nam je omogućeno da možemo čuvati sir i vrhnje u vitrinama. Tržni nadzornik potvrdio da će vitrinu preseliti bliže. Ruža Španec iz Gornje Stubice rekla nam je da je Grad Zabok osigurao vitrine prije par godina. Do sada su one bile zatvorene, a sada imaju svoju svrhu - potvrdila nam je i Ruža Španec iz Gornje Stubice. Dodale su ih kako ih u ova prva dva dana inspekcija nije posjetila. Grad Zlatar nema klasični gradsku tržnicu, već ima zlatarski sajam koji se održava svakog utorka i na kojem možete naći, kako se veli 'od igle do lokomotive'.

Na zlatarskom sajmu sreli smo samo jednog sirara, Božidara Kunšta iz Komina u Svetom Ivanu Zelini. Pa, iako je zlatarski kraj, barem ga tako prikazuju izrazito stočarski, domaće prodavače nismo sreli. Kunšt ima malo gospodarstvo. Uzgaja goveda i prerađuje mlijeko. Opremljenu ima i siranu. Redovito je svakog utorka na sajmu u Zlataru. Uza sebe ima prijenosne hladnjake. Sireve je držao na štandu. Vitrinu ima i mogao bi je dovesti, samo je problem kako će se priključiti na struju. Na novi Zakon i pravilnik o hrani je spreman i nema ništa protiv njega.


- Zlatar nema gradsku tržnicu, već sajam na otvorenom, tzv. otvoreni plac na kojem nema uvjeta postaviti vitrine, a ukoliko bude sanitarna inspekcija zabranila prodaju, onda se više tu neće prodavati sir i vrhnje – rekao je pročelnik Mladen Krušelj.

Gradska tržnica u Krapini ima dvije velike vitrine za spremanje sira i vrhnja koje su postavljene još prije četiri godine, tako da će krapinske kumice moći nastaviti prodavati svoje mliječne proizvode – potvrdili su iz Krakoma. Dakle, u dva naša najveća zagorska grada naše kumice moći će nesmetano i dalje nastaviti prodavati sir i vrhnje, a ostali… 'čuvajte se'. Do sada sanitarne inspekcije nisu poslale nikakve službene dopise prema jedinicama lokalne samouprave koje imaju tržnice u svojoj ingerenciji.

Još članaka iz "Recepti"

Facebook