Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako pripremiti domaći kruh

Kak' se dela zagorska zlevka i domaći kuruzni kruh iz krušne peći potrudila se prikazati Udruga Naš zavičaj u svojom p


Kak' se dela zagorska zlevka i domaći kuruzni kruh iz krušne peći potrudila se prikazati Udruga Naš zavičaj u svojom pokaznoj radionici. Cijeli posao kako se do kukuruznog kruha dolazi pokazale su vrijedne članice Udruge na obiteljskom etno imanju Dragutina Kiseljaka u Gorjanima Sutinskim u Radoboju na kojem se okupilo mnoštvo ljudi.

Osim članova Udruge, tu je bilo i zainteresiranih građana koji su saznali za radionicu iz medija, te došli vidjeti običaj i tradicijsku zagorsku narodnu hranu koja je pala u zaborav. Naravno, Udruga je bila spremna za prihvat dobronamjernih putnika, tako da je za sve bilo pripremljeno dovoljno hrane. Uz kukuruzni domaći kruh 'mirisala' je pečenka, srneći gulaš i krumpir iz krušne peći.

Za izradu kukuruznog kruha bila je zadužena Emica Kiseljak. No, to nije baš tako lak posao kako se možda nekome čini. Za pripremu kukuruznog kruha potrebno je sedam sati. Domaćin Dragutin Kiseljak, član Udruge Naš zavičaj prvo je u svom mlinu vodenici samljeo bijeli domaći kukuruz iz čega je dobiveno brašno, iz kojeg je onda njegova supruga Emica pripremila kruh.

Sedam sati pripreme

- Brašno se 'pofuri' vrućom vodom, onda se treba ohladiti, a dok se hladi priprema se domaći kvasac. Kvasac se razmuti u vodi i stavi u tijesto i mijesi petnaestak do dvadesetak minuta. Tako pripremljena smjesa za kruh ostavi se dizati dva do tri sata na toplom – prepričao nam je postupak predsjednik Udruge Stjepan Šalamon, a mi se nadamo da smo dobro 'pohvatali' recept.

Tijesto se mora i raskomadati, oblikovati, te staviti u drvene posude. Kukuruzni kruh pekao se u staroj krušnoj peći iz 1932. godine koja je obnovljena, te koja i danas odlično funkcionira.Tako pripremljen kukuruzni kruh može stajati do sedam dana.

Dok se pekao kruh članice Udruge Štefica Tušek, Dragica Zajec, Jasna Šalamon, Ljerka Pospiš, Nevenka Junković i gošća Valerija Kiseljak pripremale su zlevku. Za njezinu pripremu puno je manje posla, svega pola sata. Svaka zlevka ima svoj okus, izgled, jer je svaka kuharica imala svoj recept kojeg je od nekog 'baštinila' ili izmislila, a zlevka je bila odličan zagorski desert kojim su se svi na kraju počastili.

Predsjednik Udruge Stjepan Šalamon goste je upoznao s radom Udruge čiji je cilj očuvanje tradicijske i kulturne baštine Zagorja, te od daljnjim planovima od kojih je jedna od njih manifestacija žetvena svečanost Od zrna do pogače . Za dobar zagorski štimung brinuo se tamburaški sastav istog imena kao i udruga, Naš zavičaj .

Još članaka iz "Recepti"

Facebook