Prethodni članak
Sljedeći članak

U Radoboju održane radionice o pravilnom odvajanju otpada, smanjenju količina otpada, odvojenom prikupljanju otpada i uporabi otpada


Općina Radoboj u sklopu projekta „Edukacijsko-promotivne aktivnosti o gospodarenju otpadom“ u Radoboju je provela 3 radionice za djecu o pravilnom odvajanju otpada, smanjenju količine otpada, odvojenom prikupljanju otpada i uporabi otpada. Radionice su održane u Dječjem vrtiću Škrinjica i OŠ Side Košutić Radoboj.

U Dječjem vrtiću Škrinjica održana je radionica na temu razvrstavanja otpada namijenjena vrtićkoj predškolskoj dobi. Uz pripovijedanje, demonstraciju i interaktivnost putem igre, uz stečena nova znanja, djeca su pokazala svoje znanje u poznavanju vrsta otpada i njegovo razvrstavanje u odgovarajuće kante za razvrstavanje otpada.

U OŠ Side Košutić održana je radionica za razrednu nastavu te radionica za sve učenike predmetne nastave. Kroz radionice “Naučimo kamo s otpadom” učenici su naučili razliku između smeća i otpada, pojašnjavajući što je smeće, kako nastaje, kamo se odlaže otpad, a kamo smeće, zatim na koje sve načine možemo očuvati planet reducirajući, upotrebljavajući više puta te reciklirajući.

Prezentirane su i kante za razvrstavanje otpada po bojama i funkcijama detaljno razrađujući koje vrste otpada se razvrstavaju u koju kantu, a naučeno je i kamo odlazi otpad, kako se razvrstava bio-otpad, kako se kompostira, te na koji način možemo smanjiti bio-otpad pravilnim korištenjem namirnica.

Učenicima su prezentirane informacije kako upotrijebiti više puta predmete koje svakodnevno koristimo, poput odjeće, također pojašnjeni su negativni efekti korištenja jednokratne plastike, a potom je ponuđena alternativa u vidu korištenja adekvatnijih i održivijih zamjena. Prezentirana je i uporaba elektroničkog otpada i njegova redukcija.

Osim održanih radionica, u sklopu ovog projekta na adrese mještana Općine Radoboj podijeljene su platnene torbe kako bi se kod mještana podigla svijest o važnosti sprečavanja nastanka otpada.

Ovaj projekt provodila je Općina Radoboj uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook