Prethodni članak
Sljedeći članak

Tri velika projekta pred Radobojem su Aglomeracija Krapina, optička mreža i dogradnja osnovne škole za jednosmjensku nastavu

Prioritet za iduću godinu je završetak projekata Planinarskog doma, Vatrogasnog doma u Jazvinama te završetak Hiže zagorskih štruklja i šetnice


Planova za iduću u godinu u općini Radoboj je mnogo. Prioritet je, kako kaže načelnik Anđelko Topolovec, završetak projekata koji se financiraju od strane EU, a to su Planinarski dom, za koji će krajem ove ili početkom 2022. godine biti organiziran tehnički pregled te se očekuje uporabna dozvola. Tu je i Vatrogasni dom u Jazvinama koji bi trebao biti završen do lipnja iduće godine, a velika je želja Radobojčana i da se završi Hiža zagorskih štruklja i šetnica.

Proširenje groblja
Pri kraju je i izrada strategije razvoja općine Radoboj. – Radoboj je zelena općina, na prvom nam je mjestu očuvanje prirode i zaštita okoliša te korištenje obnovljivih izvora energije. Prva smo općina koja ima postavljene fotonapone na svim javnim zgradama, a nastavili bismo s projektima Radoboja kao zelene destinacije. Stoga ćemo u proračunu predvidjeti sredstva za dukacije poljoprivrednika, kako bi se oni koji proizvode hranu bazirali na eko – proizvodnji, a mi ćemo im pomoći financiranjem edukacije i certificiranja eko proizvoda. Također, drugi smjer je da OPG – ovi koji nude smještaj također budu educirani i imaju certifikate za eko – smještaj. To se uklapa na naše mjere svih ovih godina, stvaranja turističke ifrastrukture, počevši od Muzeja, pa Centra za prirodu, Hiže štrukli i Hiže vinove loze te planinarskog doma. Na to bi se nadovezala strategija quad turizma odnosno cikloturizam, pješačenje, rekretaivno trčanje. Omislit ćemo strategiju i odrediti prostor u kojem bi se to odvijalo i tako dati mogućnosti turistima kojih je sve više i koji žele čim više biti na otvorenom – najavio je načelnik Topolovec. U prijedlogu proračuna planira se i proširenje groblja, koje će se širiti prema centru Radoboja. Također, kod groblja se otvorilo i klizište. – Procjena sanacije klizišta je 1,4 milijuna kuna, a 60 posto sredstava očekujemo od Hrvatskih voda. Krenuli smo i u projekt s Hrvatskom poštom u zamjenu nekretnina, tako da bi recimo u siječnju trebali preseliti poštu u centralnu zgradu u Radoboju – kaže načelnik. U planu je i uređenje ‘radobojskih krijesnica’, odnosno skloništa za planinare. Zbog brojnih planova, u proračunu će biti osigurano 600 tisuća kuna za projektiranje, kako bi se Radobojčani pripremili za buduću financijsku omotnicu.

ITU mehanizam
-Otvara nam se ITU mehanizam, urbana aglomeracija s Krapinom i želimo biti spremni. Pokušat ćemo projektno riješiti centar Radoboja s trgom i rješavanje starog doma, sportsko – rekreacijski centar i cestu koja spaja Radoboj s Strahinjem odnosno Podgorom Krapinskom. Time bi spojili 2 sportsko rekreacijska centra i 2 planinarska doma, a investicija bi bila vrijedna 15 do 20 milijuna kuna – najavljuje Topolovec. Kako su Gorjani jedino naselje koje još nema dječje igralište, krenulo se u rješavanje imovinsko – pravnih odnosa za zemljište. - Već nekoliko godina za redom u proračunu imamo predviđena sredstva, međutim, nismo mogli riješiti imovinsko – pravne odnose zbog konfiguracije zemljišta, a adekvatna zemljišta još ljudi obrađuju. Nova ekipa u Vijeću je pronašla nekoliko rješenja i nadam se da ćemo za mjesec do dva uspjeli riješiti imovinsko – pravne i da ćemo sljedeće godine napraviti to igralište – kaže načelnik.


Tri velika projekta
Također, u proračunu će biti predviđena sredstva za subvencioniranje fotonaponskih elektrana građanima. – Naime, sufinancirat ćemo svim građanima koji se žele prijaviti za foronapone energetski certifikat u jednom dijelu, a u konačnici i dio radova. Znači, ako netko se prijavi na Fond za zaštitu okoliša i Fond mu subvencionira 60 posto, mi ćemo sufinancirati 10 posto od preostalih 40 posto koji idu na trošak građanina. A ako ne prođe na natječaju Fonda, a ima želju i volju da sam napravi svoju fotonaponsku elektranu, sufinancirat ćemo 10 posto cijelog projekta – najavio je načelnik Topolovec. Tri velika projekta koja su pred Radobojem su Aglomeracija Krapina, optička mreža i dogradnja osnovne škole za jednosmjensku nastavu. Pročistač otpadnih voda bi 2023. trebao krenuti i realizaciju, u drugoj fazi koja obuhvaća općine Radoboj i Đurmanec. – Tu ćemo trebati kroz iduću godinu rješavati imovinsko – pravne odnose i pripremati dokumentaciju u suradnji s Hrvatskim vodama i Krakomom – kaže Topolovec. Za optučku mrežu ili širokopojasni internet Radoboj se javio na natječaj s JLS bivše općine Krapina i iduće godine počinju radovi. - Radi se o projektima koji se pokrivaju iz nacionalnog dijela i prelaze zajedno 100 milijuna kuna investicije – ističe Topolovec. Već smo spominjali i veliki projekt Food parka, za koji se načelnik nada da će biti prepoznat s nacionalne razine te da će Općina uspjeti izlobirati da država pomogne napraviti projektnu dokumentaciju, jer je to ogromna investicija koju Općina ne može ostvariti sama.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook