Prethodni članak
Sljedeći članak

Krenuli radovi na radobojskom groblju: Sanirat će se šteta od potresa

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.000.000,00 kuna odnosno 265.445,62 eura


Ovih su dana započeli radovi na sanaciji nestabilnog pokosa kod mjesnog groblja Radoboj. Nakon provedenih svih potrebnih predradnji, ishođenja građevinske dozvole, provođenja postupka javne nabave za odabir izvođača radova, potpisivanja ugovora sa odabranim izvođačem, te uvođenja u posao istog, počeli su radovi, koje izvodi VODOPRIVREDA ZABREB d.d., a rok za završetak radova je 31. svibnja.

Ovaj projekt je još jedan u nizu projekata koji se sufinanciraju iz sredstava Europske unije na području Općine Radoboj, čime je još jedanput prepoznata  kvaliteta projektnih prijedloga koje Općina Radoboj priprema u skladu sa najvišim standardima.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je početkom siječnja 2022. godine objavilo otvoreni Javni  poziv za dostavu projektnih prijedloga za“Hitno obnavljanje pogođenih prirodnih područja kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije”.

 S obzirom da je potres  prouzročio veliku materijalnu i prirodnu štetu koja se očituje u narušenoj stabilnosti  i degradaciji tla koja dovodi do erozije tla i stvaranja klizišta čime je dovedeno u pitanje sigurno korištenje okolnih građevina i infrastrukture te je potrebna obnova i sanacija narušenih prirodnih područja kako bi se izbjeglo daljnje urušavanje tla i građevina, svrha poziva bila je  obnavljanje prirodnih područja pogođenih potresom od 28. i 29. prosinca 2020. godine kako bi se izbjegli neposredni učinci erozije tla, a i moguća daljnja urušavanja te kako bi se zaštitili ljudi, građevine, infrastruktura i okoliš.Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih financijskih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva iznosio je  95.799.407,79 HRK, koji je osiguran u Državnom proračunu, iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU).

Općina Radoboj je na predmetni Poziv prijavila operaciju Sanacije nestabilnog pokosa  na lokaciji kod mjesnog groblja Radoboj, sa ciljem i opisom operacije – saniranje šteta nastalih uslijed potresa 28.i 29. prosinca 2020. godine na lokaciji mjesnog groblja Radoboj, te osiguranje stabilnosti tla odnosno sprečavanje daljnje erozije tla te oštećenja okolne infrastrukture. Ukupna vrijednost projekta  sanacije nestabilnog pokosa iznosi 2.000.000,00 kuna/265.445,62 eura.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook