Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Zanimljiva, edukativna i zabavna Noć muzeja u Radoboju

Muzej Radboa ove godine u manifestaciji Noć muzeja sudjelovao je po sedmi put


Muzej Radboa ove godine u manifestaciji Noć muzeja sudjelovao je po sedmi put s programom putem kojeg je približio važnost i značajnost povijesti i tradicije Radoboja posjetiteljima te naglasio znanstvenu, industrijsku i kulturnu baštinu ovog kraja.

Program je započeo nastupom Puhačkog orkestra Radboa i predavanjem magistra edukacije povijesti i filozofije Doriana Lacka na temu „Veze rudnika i povijesti limene glazbe u Radoboju“. Putem zanimljivog predavanja saznalo se mnogo novih informacija o povijesti limene glazbe, a također je predstavljena tema otvorila i novi niz istraživačkih pitanja za koja će se u narednom periodu pokušati pronaći odgovori. Nakon nastupa i predavanja ravnateljica  Muzeja Radboa  Ivana Hazulin Pospiš predstavila je geološki i rudarski dio radobojske povijesti predstavljen putem Izložbe „Rudarstvo i fosilna građa Radoboja“ Geološka građa Radoboja u Muzeju Radboa jednu od najvećih prikupljenih zbirki iz razdoblja sarmata, srednjeg miocena, čija starost datira od 12 do 14 milijuna godina kada se na ovim prostorima protezalo toplo Panonsko more.

Fosilna građa iz Radoboja tema je bila ovog dijela programa u kojem su se izložbom predstavile fotografije dijela fosila, koji su upravo pronađeni u Radoboju i krasne mnoge svjetske muzeje, prvenstveno Prirodoslovne muzeje u Beču i Londonu. Naglasila je značajnosti veza rudarstva i fosilne građe jer zahvaljujući rudarima i rudarenju u Radoboju su pronađene  svjetski poznate okamine. Rudno blago predstavlja bogatu rudarsku prošlost ovoga kraja koja počinje sa pronalaskom samorodnog sumpora početkom 19. stoljeća, a tradicija rudarstva nastavila se pronalaskom i eksploatacijom novog podzemnog blaga ugljena u ugljenokopu „Mirna“.

Za ovu prigodu uz fotografije fosila predstavljene su i fotografije  iz fundusa rudarske zbirke. Izložba je otvorena u Hiži vinove loze, na adresi Radoboj 35, i biti će ju moguće razgledati u uredovno radno vrijeme Muzeja Radboa do 28. veljače 2023. Nastavak programa uslijedio je u Hiži štrukli  gdje se održala pod vodstvom radobojskih baka: Štefanije Cerovec, Štefanije Mikša, Terezije Kunštek, Barbare Rihtar  i Marije Rihtar radionica izrade štrukli u kojoj su sudjelovali krapinski izviđači i svi ostali zainteresirani.

Ova zanimljiva radionica pod vodstvom iskusnih majstorica za cilj je imala kod mladih naraštaja potaknuti i prenijeti vještinu izrade ove zagorske delicije. Djeca su s oduševljenjem prionula aktivnostima, razvukla tijesto, pripremili štrukle koji su se ispekli u tradicionalnoj krušnoj peći i nakon toga ih degustirali. Nastavak aktivnosti za djecu uslijedio je razgledom Muzeja i Hiže vinove loze. U Noći muzeja razgled  Muzeja Radboa  i Hiže  vinove loze u kojoj je ujedno i postavljena izložba bio je omogućen do 23:00 h. U 18. po redu Noći muzeja Muzej Radboa i Izložbu u Hiži vinove loze posjetilo je 212 posjetitelja, dok je 181 puta pregledana stranica Muzeja Radboa na platformi Noć muzeja 2023.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook